Tre poäng mot uselt motstånd

Det var vi som tog tag i matchen direkt från start. Med bra fart och ett bra passningsspel så gav vi gästande Rydebäck stora problem.
 Vårat första mål kom efter cirka tio minuter. Det var Micke Larsson som från tjugo meter lyfte en frispark över gästernas mur och in i mål. Efter målet så fortsatte vi att skapa stora problem för Rydebäck och det dröjde inte länge innan vi kunde göra vårat andra mål för dagen. Denna gång så var det våran pålitliga målskytt Daniel Nilsson som höll sig framme i straffområdet och kunde sätta dit tvåan.

Det fanns inte någon tendens i att gästerna skulle kunna hota våran ledning. Istället så fortsatte vi att mala på och vi var absolut inte nöjda med 2-0. Målchanserna duggade tätt och hade det inte varit för gästernas målvakt, så hade förnedringen varit total. Den bästa chansen till att öka på ledningen hade André Thunberg då han vände bort två försvarare i straffområdet, men målvakten kunde göra två bra räddningar.

Men det kom ett mål till innan halvtid. Det var Dennis Hörstedt som efter en djupledslöpning blev fri med målvakten. Dennis gjorde inget misstag och vårat tredje mål var ett faktum. Dennis var väldigt pigg i den första halvleken och deras vänsterback önskade nog många gånger att han hade en moped, så att han kunde hänga med.

Det märktes direkt i den andra halvleken att matchen var avgjord. Vi kontrollerade matchen fullständigt och Rydebäck var nog vid detta laget nöjda med 0-3. Men trots våran dominans, så gjorde vi bara ett mål i den andra halvleken. Det var när inbytte Ronny Norell slog ett inlägg och bollen hamnade på en försvarares arm, som domaren blåste för straff. Dagens bästa spelare, Andreas Wadenhed klev fram och fastställde slutresultatet.
 Väldigt skönt med tre poäng. Sedan så är det ju extra positivt att göra fyra mål och att hålla nollan.

Delad poäng mot Alexander Den Store

Vi begav oss till olympia med medvind i ryggen för att ta oss ann den grekiska föreningen, Alexander Den Store. Men trots denna medvind, så kändes det som att vi startade den första halvleken med en hel del osäkerhet. Svårt att veta exakt varför vi gjorde detta, men kanske för att vi har åkt lite berg och dalbana i serieinledningen och vi kanske är lite osäkra på hur bra vi egentligen är??

Spelet i den första halvleken böljade fram och tillbaka. Bägge lagen hade varsin bra målchans. Den första målchansen hade jag. Det var efter tjugo minuter in i den första halvleken, som Totte Bergdahl dribblade sig loss nere vid den vänstra kortsidan. Totte drev in i straffområdet och slog en bra passning snett bakåt mot straffpunkten, till mig. Tyvärr så blev avslutet för klent och målvakten kunde avstyra en bra målchans. Strax efter så gör våran målvakt, Leif Nilsson, en makalös räddning. Det var ett skott som ändrade riktning, där Leif vänder sig om i luften och kan tippa bollen över ribban.

Vårat spel i den första halvleken kan väl sammanfattas med, bra försvarsspel och ett dåligt passningsspel. Om man skall förklara det lite bättre så stod vårat försvar upp bra och avstyrde deras anfall. Men när vi bröt deras anfallsförsök så blev vi stressade och vi hade för bråttom med att slå avgörande passningar.

Likt Listorpsmatchen så bestämde vi oss i halvlek för att vårda bollen och försöka att ha längre anfall. Detta var något som vi tog till oss och vi startade den andra halvleken på ett bättre sätt. Med ett bättre passningsspel och en bättre rörlighet så pressade vi tillbaka grekerna rejält.
Tio minuter in i den andra halvleken så skulle våran uppryckning ge resultat. Det var efter att Dennis Hörstedt slagit en bra hörna mot första stolpen, som Daniel Nilsson kunde möta upp och nicka in vårat ledningsmål.

Vårat fina spel höll i sig i ungefär tio minuter till innan vi började att bli lite ängsliga för att inte få med oss alla tre poängen. Vi gick tillbaka till vårat ”spel” som vi hade i den första halvleken. Matchbilden ändrades och nu var det Alexander som hade mest boll. Men grekerna förmådde inte att skapa några målchanser. Men när det återstod tio minuter av matchen så fälldes en Alexanderspelare inne i vårat straffområde och domaren pekade på straffpunkten. Med Leif vid det ena hörnet och bollen i det andra så var det utjämnat.

Detta kändes riktigt tungt, då Alexander inte hade haft en enda målchans i den andra halvleken. Efter deras kvittering så försökte vi att trycka på för att vinna matchen, utan större framgång. Matchen slutade 1-1, något som vi inte skall vara helt nöjda med. Våran backlinje skall ändå ha beröm för att man står upp på ett bra sätt matchen igenom.

Tobbe Johansson

Intervju med Tobias Johansson

Då var det dags för den andra intervjuen på bloggen. Denna gången är det norska Brumunddals mittfältare Tobias Johanssons tur att ställas mot väggen. Tobbe är en riktigt go gubbe som det finns många historier om. Tobbe har bla sovit i samma säng som den gamla kultfiguren från det Sovjetiska fotbollslandslaget från 80-talet, Sergeij Aleinikov, som även varit proffs i Juventus. Tobbe har kört kvadraten med Klas Ingesson och han har även blivit hämtad med ambulans från en förfest, efter att ha försökt sig på Niklas Skoogs berömda målgest, som Skoog använde sig av när han vann den allsvenska skytteligan med Frölunda.

Då kör vi Tobbe. Berätta lite om din karriär, för dom som inte har stenkoll på dig.

Jag började spela fotboll i Oddevold när jag var åtta år. Sedan har jag varit Oddevold trogen ända tills nu i år, då flyttlasset har gått till den Norska division två föreningen Brumunddal.

Jag har sett att det har gått bra för er i inledningen på säsongen. Hur har det gått för dig själv så här långt?

Ja, det stämmer att det går bra för laget. Vi är obesegrade och ligger tvåa i serien just nu. Personligen så är jag även nöjd med mina egna prestationer så här långt. Jag har spelat innermittfältare i varje match och det har flutit på bra. Intresset här är ganska stort och jag är nöjd med den kritiken som jag har fått från media och folk runt omkring.

Norsk fotboll har ju fått en stämpel om att vara en fysisk fotboll med mycket långbollar. Är detta något som stämmer och vad är det för skillnad på att spela svensk division två fotboll, jämfört med norsk division två fotboll?

Ja men det stämmer nog ganska bra faktiskt. Jag tycker att norska lag är sämre organiserade än vad svenska lag är. Försvarsspelet är sämre här i Norge medans anfallsspelet nog håller högre klass här än i Sverige. Sån tur är så har vi en svensk tränare som har styrt upp detta på ett väldigt bra sätt. Det märks ganska tydligt att vi är bättre organiserade än dom flesta andra lagen som vi möter. I Norge spelar även dom flesta lagen 4-3-3, där alla lagen har en stor forward som man slår upp långa bollar på.

Ok, då har vi pratat om den spelmässiga skillnaden. Är det någon ekonomisk skillnad då?

Haha, jag visste att den skulle komma. Jag kan väl säga att visst är det skillnad, annars hade jag nog inte flyttat hit upp. Men samtidigt så visar dom en större uppskattning för sina spelare här uppe. I Oddevold så hade man spelat i hela sitt liv och det var nästan som att dom tog för givet varje år att man skulle spela där. Förhandlingar fanns nästan inte i Oddevold. Som spelare så blir det ju mycket roligare och man mår mycket bättre när man får positiv uppskattning, som här.

Hur ser en proffsvecka ut då?

Ja, det är nog inte så tufft som det kan låta. Vi tränar fotboll fyra dagar i veckan, plus en match. Sedan så har vi tillgång till ett gym, där jag brukar träna tre gånger i veckan. Vid sidan av fotbollen så jobbar jag extra på REMA 1000, två dagar i veckan. När jag är ledig så brukar det bli en hel del café besök.

Du har ju Lennart Andersson som tränare. Lennart är ju en riktigt skön man som jag också har fått äran att ha som tränare. Vad har du att säga om Lennart?

Jag har bara positivt att säga om Lennart. Han påminner en hel del om Bosse Wålemark som jag hade som tränare i Oddevold. Det märks att dom båda har varit i Ljungskile. Lennart är otroligt engagerad och mycket fotbollskunnig. Tillsammans med Bosse Wålemark så är han den bästa tränaren som jag har haft.

Ok, då måste du ju givetvis säga vem den sämsta tränaren som du har haft är?

Den är lätt! Sören Lorentzon som var en kort sejour i Oddevold. Han var bara på två av fem pass i veckan och när det var matchgenomgång så sade han bara att vi måste gå ut och gilla läget. Helt sjukt!

Vem är den skönaste spelaren som du har spelat med då?

Oj, det var en tuff fråga! Det har ju varit många sköna gubbar i Oddevold genom åren. Men med risk för att glömma någon så måste jag nämna en världsartist som jag spelar med här. Våran reservmålvakt som heter Tony Jota är helt tecknad. Det kan hända vad som helst. För ett tag sedan så var vi ute och tältade. Helt plötsligt mitt i natten så vaknade jag av en konstig klocka eller bjällra. Då hade Jota lockat in ett får i mitt tält med hjälp av chips. När jag slog upp ögonen så bara fåret stod där.

Vem är den bästa spelaren som du har spelat mot då?

Jag var och provspelade med Elfsbog samtidigt som Klas Ingesson, så körde vi en internmatch. Så jag får nog säga Klabbe.

Vem är den bästa som du har spelat tillsammans med då?

Den var svårare, men jag säger nog Christian Fredriksson på den.

Vem är då den sämsta spelaren som du har spelat med?

Det är utan tvekan målvakten Tomas Larsson. Han kom till Oddevold från GAIS. Under hela sin tid i Oddevold så trodde han sig, men han var helt katastrof. En match när vi mötte Floda borta så släppte han in ett skott från halva planen. Då skyllde han på att han inte hade skruvdobbar.

Fotbollslag är ju kända för sina inkilningar. Har du något bra inkilningsminne?

Då måste jag berätta om förra året när vi var på träningsläger med Oddevold i Danmark. Vi bodde på en anläggning tillsammans med ett svenskt damlag. Vi ordnade så att damlaget satt inne i ett rum, helt tysta. Detta visste inte våra nyförvärv om. Dom trodde bara att det var våra spelare som befann sig i det rummet. Så satte vi på ögonbindel på våra nyförvärv och lät dom gå in en och en i rummet där damlaget befann sig. Uppdraget dom hade var att dom skulle strippa så bra som möjligt. Förloraren skulle åka på jobbiga saker. Man kan lugnt säga att dom gick in för att strippa. Hejdlöst roligt!

Vi som känner dig brukar ibland kalla dig för ”Ruset”. Kan du berätta om var det smeknamnet kommer ifrån?

Ja, det är min värsta upplevelse någonsin. Vi spelade ett derby mot Rosseröd. I första halvleken så fick Rosseröd en frispark strax utanför vårat straffområde. Jag rusade för tidigt och fick gult kort för det. När frisparken skulle slås om så rusade jag för tidigt igen och fick ett gult till. Det är tråkiga minnen som kommer upp än idag faktiskt.

Din pappa Ulf Johansson är ju lite av en legend i Uddevalla. Han har spelat i allsvenskan med Oddevold och GAIS. Han har varit proffs i Hong Kong och han har även en landskamp på sitt samvete. Varför blev det bara en landskamp för Uffe?

Haha, ja du. Det var på den tiden då Olle Nordin var förbundskapten. Man kan väl sammanfatta det hela med att Mats Magnusson och Glenn Hysén lurade med farsan ut på luriga saker. Dom hade en tid som dom skulle passa på morgonen, men farsan missade den tiden kan man väl säga.

Om vi går tillbaka till Oddevold då. Det går ju inte så bra för dom just nu, vad tror du att det beror på?

För det första så tycker jag att dom värvar fel. Man värvar ofta spelare som är sämre än sina junior spelare. Sedan så satsas det på fel saker. Man kan helt enkelt för lite.

Vem är din etta kompis då?

Det måste vara Johan Patriksson, för att han känner Tobias Hysén!

Norska damer-Svenska damer   Svenska damer
Glidtackling-Tunnel   Glidtackling
Riktig fylla- Hemmakväll   Hemmakväll
Kim Källström-Anders Svensson   Kim Källström
Verdens Gang-Aftonbladet   Aftonbladet

Tre poäng och skånsk samba

I tisdags så var det dags för min första hemmamatch på San Siro. Det var mycket folk som hade slutit upp till matchen för att bevittna detta derby mot Listorp.

Den första halvleken var nog ett sömnpiller för åskådarna. Halvleken var ett ställningskrig, utan några målchanser. Listorp är ett lag med många storväxta spelare som gärna vill spela en fysisk fotboll, något som vi hade problem med i den första halvleken.

Till den andra halvleken tog vi oss samman. Vi bestämde oss för att spela ett snabbare spel, med bollen längs marken. Ganska tidigt i den andra halvleken så fick vi en straff, efter att jag blivit brutalt nersparkad. Situationen uppkom genom att en försvarsspelare i Listorp skulle ta emot en långboll i sitt eget straffområde. Jag upptäckte att hans första toutch blev misslyckad. Så jag misstänkte att jag skulle hinna före honom till bollen, innan han kunde ta sin andra toutch. Mycket riktigt så hann jag före honom till bollen, så när han skulle ta sin andra toutch så träffade han min fot. I det läget så har jag lärt mig att man lägger sig. Straffen satte Andreas Wadenhed mycket säkert.

Efter detta så lossnade det rejält för oss och vi kunde spela ut Listorp. 2-0 kom efter ett riktigt snabbt mönsteranfall från vårat egna straffområde, ett anfall som hade gjort självaste Arsenal avundsjuka. Anfallet startades med att våran för dagen duktiga mittback, Andreas ”LB” Persson klackade sig ur en situation i eget straffområde. Bollen gick snabbt ut till våran högerkant där Daniel Nilsson befann sig. ”Nisse” drev fram och slog ett riktigt bra inlägg till en framrusande Dennis Hörstedt som inte gjorde något misstag, utan satte dit vårat andra mål.

Listorp skapade inte mycket, men när det var tio minuter kvar så fick dom en gratischans. Efter att vi varit passiva i vårat egna straffområde så dök bollen upp till en fristående Listorpspelare. Listorpspelaren gjorde en bra prestation, då han avslutade snabbt och otagbart för Leif Nilsson.

Istället för att fega allt för mycket så fortsatte vi att anfalla. Något som ganska omgående gav resultat då den pigga inhopparen Totte Bergdahl prövade ett skott från cirka tjugo meter. Skottet tog på en Listorpspelare och ändrade riktning, något som ställde deras målvakt och 3-1 var ett faktum. Riktigt gött att vinna efter ett bra jobb och en spelmässigt bra andra halvlek. Hela laget gör en bra insats, men extra bra tycker jag att våran backlinje och Totte Bergdahl är idag.

Man har ju spelat i en del lag genom åren och då fått vara med om att oaa och sjunga segersånger efter många matcher. Men detta var första gången jag provade på skånsk samba ala Micke Larsson! Får hoppas på mer av den varan redan på Lördag då vi möter dom gamla grekerna, Alexander Den Store.

En poäng i debuten

Eskilsminne-Råå   2-2  (2-2)
1-0 Robin Jakobsson
1-1 Daniel Nilsson
2-1 Robin Jakobsson
2-2 Dan Berglund

Eskilsminne startade matchen bäst. Dom pressade tillbaks oss rejält i början och det var inte helt orättvist att dom tog ledningen efter en missbedömning av våran målvakt, Daniel Hansson.
 Efter baklängesmålet så höjde vi oss ett par snäpp och spelet jämnade ut. I takt med att vi jobbade oss in i matchen så fick vi även ett par chanser att kvittera, något som gav utdelning. Våran kvittering kom efter en mycket bra prestation av Daniel Nilsson. ”Nisse” skar in från vänster i motståndarnas straffområde och avslutade mycket distinkt nere i målvaktens högra hörn.

Men glädjen blev inte långvarig. Nästan direkt efter vårat mål så schabblade vi i försvaret och bjöd deras Robin Jakobsson på hans andra mål för dagen.
 I detta läget är det nog många lag som hade vikit ner sig. Men istället för att vika ner oss så visade vi prov på en bra moral. När det endast återstod två minuter av den första halvleken så jobbade ”Nisse” fram en hörna för oss. Magnus Jönsson slog hörnan och bollen letade sig fram till Dan Berglund som tryckte in utjämningen.

Ganska tidigt i den andra halvleken så fick en utav hemmalagets innermittfältare sitt andra gula kort för dagen. Många kanske förväntade sig att vi nu skulle dominera resten av matchen. Men på en usel fotbollsplan så är det inte så lätt att dominera. Spelet fortsatte istället att bölja fram och tillbaka. Eskilsminne hade ett par halvluriga distansskott som Daniel Hansson var med bra på. Däremot hade nog vi den bästa chansen att ta ledningen, men Fredrik Håkanssons nick räddades på mållinjen.

Detta var en ganska dålig match där båda lagen skall vara nöjda med varsin poäng. Det enda positiva för oss i matchen tycker jag är att vi visar prov på bra inställning matchen igenom.

Intervju med Johan Patriksson

Jag kommer att lägga upp en del intervjuer här på bloggen framöver. Framförallt så kommer jag att ta pulsen på flera av mina vänner under säsongen. Först ut är GIF Sundsvalls striker Johan Patriksson.

Ni har haft lite problem i inledningen på säsongen. Men igår lossnade det rejält. Storseger borta mot Brommarpojkarna och ditt första mål för säsongen.

Ja, det var en otroligt skön seger. Hela laget pustade verkligen ut efter slutsingnalen. Sedan så var det ju givetvis extra skönt att få göra sitt första mål.

Berätta om din karriär, för dom som inte känner till dig så bra.

Jag började spela fotboll i ett lag från Uddevalla som heter Svane. Där spelade jag tills jag var sexton år. Sedan gick jag till IFK Uddevalla, där jag spelade i två år. Under dom två åren så var jag med om att både vinna en serie och att åka ur en serie. Vi vann division fyra och åkte sedan ur division tre.
 Sedan så gick jag vidare till Oddevold, där jag gjorde en säsong i division tre. Efter det så bar det av till Ljungskile som då låg i division två. Även i Ljungskile så blev det bara en säsong innan jag gick över till Häcken, som då låg i superettan. Jag var i Häcken i två säsonger innan jag förra året gick tillbaka till Ljungskile, som då var nykomlingar i superettan. Nu har då flyttlasset gått till Sundsvall.

Hur ser en typisk Johan vecka ut?

Oj, mycket fotboll kan man säga. Vi har träning varje vardag klockan halv elva på förmiddagen. Sedan så äter vi gemensam lunch vid ett tiden. Efter det så brukar jag mestadels umgås med kompisar, om det är någon match på tv så brukar vi se på den. Fast just nu så håller jag på och inreder min lägenhet. Min flickvän flyttar snart hit upp, så då måste det ju se bra ut, hehe.

Tycker du att det är svårare att spela i superettan med Sundsvall än var det var att spela i superettan med Ljungskile?

Ja, absolut! Man får mycket mindre ytor i år, speciellt när vi spelar hemma så backar motståndarna tillbaka med hela laget. I Ljungskile så var vi nykomlingar och tippade av dom flesta att åka ur. Så det är allt en stor skillnad.

Förra året så gjorde du 11 mål för Ljungskile, något som är mycket bra i ett lag som är nykomlingar. Hur många mål gör du i år?

Jag kommer att göra fler än tio, mer än så säger jag inte.

Årets superetta ser väldigt jämn ut på pappret. Vilka vinner serien?

Jag kan lova att det kommer att stå mellan oss och Örebro.

Vilken klubb har du trivits i bäst då, socialt och spelmässigt?

Ljungskile, utan tvekan! Det är där som jag har lyckats bäst och det är något speciellt med föreningen. Det är en härlig stämning och man lyckas alltid att få dit bra killar. Du har ju spelat där själv så du vet ju hur det är.

Vem är den skönaste spelaren som du har spelat med då (förutom mig)?

Svårt att säga så här på rak arm, det har varit en hel del sköna gubbar. Men jag måste ju nämna Tom Ekliden som jag spelade med i Häcken. Även Kenny Pavey, Robert Johansson, David Leinar och Markus Sentfen, som jag spelade med i Ljungskile håller världsklass.

Vem är den bästa spelaren som du har spelat tillsammans med?

Tobias Hysén och Dioh Williams.

Jag var med och spelade en uppvisningsmatch mot Celtic, där Henke Larsson var med. Så jag måste nog säga Henke.

Sundsvalls tränare heter ju David Wilsson. Du hade ju även David som tränare förra året i Ljungskile. Vad tycker du om David som tränare?

David är utan tvekan den bästa tränaren som jag har haft. Hans största egenskaper tycker jag är att han är otroligt bra på att få ut max av sina spelare. Sedan så är han riktigt bra på att utveckla sina spelare.

Ok, vem är den sämsta tränaren som du har haft då?

När jag spelade i Häcken så hade vi Jörgen Lennartsson som tränare. Jag har nog inget positivt att säga om honom. Vi gick inte alls ihop.

Vad är höjdpunkten på din karriär, hittills?

Jag får nog säga förra året med Ljungskile. Vi var tippade av alla att åka ur, men istället så var vi nära att få kvala upp till allsvenskan. Sedan så gick det väldigt bra för mig själv och det är ju extra gött.

Har du någon speciell ritual som du måste göra innan match?

Ja, precis innan vi skall gå ut till match så måste jag gå på toaletten en sista gång.

Vem är din etta kompis då? (för dom som inte vet vad etta kompis är så  behöver inte etta kompis vara din bästa kompis. Utan den som du känner som är kändast, den som har kändast etta kompis vinner)

Haha, min etta kompis är Tobias Hysén. Andreas Hermansson i vårat lag har Jesper Blomqvist som sin etta kompis. Han säger att det inte går att slå för att Jesper har vunnit trippeln med Manchester United, hehe.

Ok, då avslutar vi med fem snabba:

Brunett-Blondin    Brunett, annars ligger man nog risigt till.

Råå-Hittarp 2-3

Vi startade matchen piggt och det var framförallt Daniel Nilsson som skapade stor oreda i Hittarpförsvaret. Det var därför inte helt oväntat att det var just "Nisse" som gjorde 1-0 efter ett bra avslut från 16 meter. Hittarp hade inte mycket boll, men när man väl fick tag på bollen så ställde man om snabbt och vårat försvar fick problem att hinna med deras snabba forward (nummer 10). Deras tia var såpass giftig att han kontrade in 1-1 och 1-2 på oss.
 Det var inte mycket som såg ljust ut förrän Pelle försökte förändra matchbilden genom att göra ett par byten. Bla så gick Ronny Norell in på topp och Nisse klev ner ett steg på mitten. När Ronny kom in så kunde man höra hur snacket  bland åskådarna gick att Ronny "Inzaghi" skulle vända på steken. Mycket riktigt så höjde vi oss och mycket riktigt så var det just nämnde Ronny som mycket påpassligt var framme och tryckte dit 2-2. Men glädjen blev inte långvarig. Efter ännu lite okoncentration av hemmalaget så kunde Hittarp avgöra matchen, med sitt tredje mål för dagen.
 Bäst i ett för dagen blekt Råå var Jesper Freij som visar bra attityd och inställning matchen igenom.

Riktigt surt att än en gång inte kunna spela. Men till helgen e man spelklar och då skall Eskilsminne få sota för att man e riktigt spelsugen!