Spaniens seger förvandlades till okunnighet

 

Stockholm. Regn. Ledig. Titiyo - Longing for Lullabies och Sia - Breath Me på repeat. Känns fortfarande tungt att Italien åkte ur EM. Är irriterad på alla som hävdar att det var en seger för fotbollen att Spanien avancerade till semi. Jag kan verkligen inte förstå vad de menar. Vad gjorde Luis Aragones landslag som inte Roberto Donadonis gjorde, förutom under straffsparkarna? Inte gjorde de mål, inte skapade de fler eller bättre målchanser. 

Italien kom till EM som regerande världsmästare. Men från guldlaget i Tyskland 2006 saknades Totti - som vann passningsligan - och Cannavaro - som blev VM:s bäste spelare. Två tunga avbräck givetvis. Ändå gick Gli Azzurri vidare från "dödens grupp." I kvartsfinalen mot Spanien blev Italien än mer stukat, Pirlo och Gattuso tvingades se matchen från läktaren på grund av avstängningar. 

2006 var Cannavaro - Pirlo - Totti VM:s bästa centrallinje. Och nu - i en EM-kvartsfinal mot Spanien - tvingades Italien att klara sig utan ovannämnda tunga pjäser. Spanien vann och många tyckte att det var en seger för fotbollen eftersom Italien var för defensiva. Jag köper inte den kritiken. Inte för fem öre ens. Det är klart att Roberto Donadoni måste prioritera defensiven mot ett starkt Spanien och utan Pirlo, Gattuso, Cannavaro och Totti. Annars vore han en dum tränare. Det hade varit otroligt dumdristigt att beordra full fart framåt. För mig är det ren okunnighet att påstå att det vackra segrade eller att det var en seger för fotbollen att Spanien gick vidare. På tal om vackert. Vad är vackrare än att se de italienska spelarna stå uppradade innan avspark och - likt rocksstjärnor - sjunga Fratelli d'Italia?

Roberto Donadoni ska ha skit för en defensiv match under EM och det var lagets första - mot Holland. Men han insåg sitt fel och bytte ut halva laget. Cassano blommade ut, Aquilani fick chansen, Quagliarella och Di Natale kom in. 

Nä, nu ska jag träna. Sedan två jobbpass innan det bär av till Valencia. 

 

 


Fotbollssverige.se creddar mig

Läs gärna Jesper Larssons EM-blogg på Fotbollssverige.se.
Jesper är på plats nere i alperna och följer det svenska landslaget.
Ni bör läsa hans arbete, speciellt eftersom jag creddas i en av hans texter. Inte illa.
http://www.fotbollsverige.se/blogg_show_en_nyutexaminerad_journalists_bekannelser.html?id=606777 
Är jag för självgod nu?

Minnen av Aprilhimlen

Minnen av Aprilhimlen är en väldigt underskattad låt av Håkan Hellström. Håkan är mycket bra på att jobba med ord och det här är nog hans finaste text. Nyligen tillägnade han låten till sin avlidne vän Anders Göthberg, ni vet han från Broder Daniel som tog livet av sig.

Det här har växt i mig
Åh, så länge nu
Regnmoln brukade jaga mig
Och nu jagar jag morgonen längs avenyer

Du var full och jag var full
I aprilsolen
Du är den sortens flicka jag gillar
För du är tom och jag är tom

Och hon sa:
Egentligen älskar du inte mig
Och egentligen
är det okej med mig
För jag älskar ingen alls
Sånt där är slöseri med tid...
Men då slösar vi bort våra liv
(jag tänker alltid på dig i april)

Ge mig en kyss innan du går
att bygga en dröm på
En kyss innan du går
En kyss att bygga en dröm på

Egentligen är du inte kär i mig
Och egentligen
är det okej med mig
För jag blir aldrig kär i någon
Sånt där är slöseri med tid

Jag var ingen
Du var aprilhimlen

Och om vi ses igen
Låtsas inte som om du var en vän
För jag hade ingen alls
När du var populär och överallt

Och jag var ingen
Du var Aprilhimlen

Som jag minns den...
och som jag minns dig...

Och jag hoppas att du kan se mig nu
Och jag hoppas att du....
hör mig nu 


Se musikvideo från Stockholm där Håkan tillägnar låten till Anders.

http://www.youtube.com/watch?v=cZId8PuPjqw 

Och från Göteborg där man hör hur publiken bryter ihop.

http://www.youtube.com/watch?v=n2BE-aTFp-o&feature=related 

http://www.youtube.com/watch?v=Jz6B1xlC0ds 

EM-feber på emkampen2008

Härligt att börja EM med en seger. Ändå var det inte mycket som jag blev imponerad över, mer än Zlatans sagolika mål. För Grekland uppträdde på en minst sagt konstigt sätt. Fembackslinje och ett passningsspel som fick Daniel Andersson att se ut som värsta Iniesta - spanjoren som passade fram till Spanien och David Villas andra mål mot Ryssland. Hoppas att ni följer med på FotbollsExpressen.se. Det är mycket att göra nu under EM och det är riktigt kul. Roligast hittills var nog när den svenska startelvan läcktes flera timmar innan avspark, då var tempot högt på redaktionen. Bladets bloggare som annars brukar göra ett väldigt bra jobb med att avslöja svenska startuppställningar fick se sig besegrad. Han, Bank - som borde få större utrymme och Eriksson - som också borde få större utrymme - gör ett bra och intressant jobb nere i alperna. Så, nu var jag väl snäll. Men jag tycker ändå att Expressen är bättre. Det är tydligt vilka som har bäst kontakt med spelarna och det är klasskillnad mellan nätsajternas vinklar, avslöjande och uppdatering. Hoppas många läsare upptäcker det nu under EM.
Läs gärna på www.emkampen2008.blogg.se , där publicerar jag och några kompisar massa EM-texter. 
Borg - jag vet att du läser det här eftersom du är min flitigaste läsare - släpp det där med bilen. Varför är du så intresserad av det? Det är en fin bil och resten kan du fråga Petter om.

Alltså, www.emkampen2008.blogg.se 


Orättvisan segrade

Längtan skala... Ja, nu vill jag inte vara kvar på västkusten längre. Men jag måste hejda mig eftersom Jörgen tar studenten i morgon. På fredag 06.35 sticker jag till Stockholm och fem timmar senare börjar jag jobba. Det blir full fart direkt med ett eget avslöjande och på lördag drar EM igång. Förberedelserna är i full gång och konkurrenterna kommer att få se sig besegrade. Fast vi slår dem inte när det kommer till pajasnivå. Jag tänker på vissa journalister som mer än gärna berättar om vilka lyxigheter som åts till frukost, vilka otroligt dyra viner som dracks till middag, vilka svåra kläder som inhandlades på arbetstid, hur man själv ser ut i landslagets EM-kostym, hur mjuk Zlatans EM-säng är och skön pool landslaget kommer att ha tillgång till. Jag begriper verkligen inte hur man som läsare föredrar ovannämnda artiklar före texter som fokuserar på fotboll. Omognad eller okunnighet kanske? Är läsarna rentav intresserade av annat än av själva fotbollen. Kanske utan att ens veta om det själva? Många gånger har jag hört att SportExpressen.se är seg och att det tar lång tid att få upp sajten på dataskärmen. Men enligt mig är det helt klart värt de där fem extra sekunderna framför datan för att sedan få läsa bra grejer. Väljer man bort fem sekunder för att få kvantitet istället för kvalitet? Jämför Johan Orrenius med Robert Laul och Patrick Ekwall. Läs Johan Orrenius blogg om ni inte har gjort det!

Helgen var ganska slitsam. I lördags lastade jag in Martin i en flyttbil och körde till Helsingborg. Var nere vid åtta på kvällen och började fylla kärran med möbler och annat som skulle köras till Stockholm. Fick tvinga Martin att hjälpa till med soffa och säng. Sedan tvingade han mig att köra hem honom. Han skulle "grilla." Så det blev en vansinnesfärd i min och Angelicas nyinköpta bil. Martin hoppades på att jag skulle bli av med körkortet så att Stockholmsflytten skulle skita sig. Det gick dock bra och den lille skåningen kom hem till mamma utan några skråmor. "Grillningen" blev nog mycket mer än så och klockan 01.22 väcktes jag av ett sms: "Fy fan vad fint att få se hästa-jäveln igen."

Söndagen startades med mera flytt och rensning av lägenheten. Och någonstans här tycker jag att Martin borde få dåligt samvete. Hade han hoppat över "grillningen" så hade lägenheten varit tom och städad. 13.00 bar det av mot Stockholm. Jag i en flyttbil. Och Angelica i en fin bil. Rättvist eller inte kan diskuteras och det gjorde vi. Om vi hade tänkt genus så hade jag kört den fina bilen. Nu blev den fina bilen väldigt mycket fin och det ansåg jag som orättvist. Samtidigt som vi, eller jag, luftade mina synpunkter påpekade Angelica vid ett flertal tillfällen hur nykär hon var i våran nya bil. Och jag fick veta hur det känns att komma i andra hand. Inte alls kul. Jag hade dock inte mycket för mina åsikter utan det var bara att bita i det sura äpplet. Lunch hos pappa Lewin i Jönköping. Bra idé på förhand men när vi parkerade bilarna startade Sverige-Ukraina på radion. Jag valde att inte hymla med min ilska. Det gjorde inte Angelica heller och därför blev det pappa Lewins köttbullar.
 Det blev en snabb lunch innan resan fortsatte mot Stockholm. Sverige var dåliga i fotbollen och därför blev jag på bättre humör eftersom jag inte missat något av värde. Resten av färden var smärtfri och vi lastade av våra prylar i ett magasin i Vällingby. Därefter var det mat och sömn som gällde. 06.30 ringde klockan. Angelica åkte till sitt nya jobb i en fin bil. Och jag åkte hela vägen tillbaka till Uddevalla i flyttbilen.

Tack för gratulationerna!

Glöm inte att besöka
www.emkampen2008.blogg.se