kent i Lisebergshallen

Jag var på fredagens kentspelning i Göteborg. Och jag håller absolut inte med GPs journalist om den tvåan han gav i betyg. Så här upplevde jag kvällen.
Tack & Förlåt.

Vy från ett luftslott - kk
En av Tillbaka till samtidens bättre låtar. Tyvärr är den inte lika bra live. Jag tycker inte att Vy från ett luftslott passar som öppningslåt. Publiken kommer inte igång och därmed blir starten slätstruken.

Berlin - kkk
Berlin är en bra livelåt men tack vare att öppningslåten var svag så speglar det av sig på den här låten. Därför blir det inte mer än en trea.

Max 500 - kk
kent gör ett dåligt låtval när de väljer att spela Max 500 som tredje låt. Om bandet är ute efter att köra en av sina senare hits så hade jag hellre hört Döda vinkeln.

400 slag - kkkk
400 slag är en riktigt bra livelåt som faktiskt fungerar bättre nu än vad den gjorde under tältturnén. Publiken vaknar till liv.

Columbus - kkk
Jocke Berg efterlyser kärlek innan bandet drar igång Columbus. En riktigt skön ljusshow höjer atmosfären i ett Lisebergshallen som dock inte besvarar Jockes efterlysning.

En timme en minut - kkkk
Bandet bjuder på en gammal låt som får publiken att jubla. Sista halvan på låten är magnifik och den får nästan hallen att explodera. Snudd på en femma.

Revolt III - kkkk
Ett säkert kort när det kommer till livelåtar. Ett revolterande bildspel visas upp bakom bandet. Fullt ös från början till slut och nu är publiken verkligen i gång.

Pojken med hålet i handen - kkkk
Spelningens äldsta låt är också ett säkert kort. Låten spelades, till mångas förtjusning, under vinter-02-turnén.

Ansgar & evelyne - kkkk
En fin låt som går hem mitt i all ös. Bra låtval.

Lsd, någon? - kkk
Lite seg inledningsvis men låten höjer sig i slutet. Bättre live än på skiva.

Romeo återvänder ensam - kkk
En bra låt från Du & jag döden. Tyvärr blir det inget tryck och bandet borde valt en annan låt som kunde höjt stämningen efter föregående låt.

Generation ex - kkkkk
Makalöst bra låt som håller femma både på skiva och live. Häftig lösning av duetten med Camela sjungandes på storbildsskärmen bakom bandet. Publiken kommer igång igen när kent levererar på hög nivå.

Musik non stop - kkkkk
Återigen väljer kent ett säkert kort i form av en av deras största hits. Vanligtvis är låten en fyra live. Men eftersom bandet bjuder på en annorlunda och imponerande version så är femman given. Ljudet är oerhört bra och publiken blir i extas. Sittplats förvandlas till ståplats.

Kärleken väntar - kkkk
Enda låten från Vapen & Ammunition och återigen väljer kent ett säkert kort. Visst är den publikfriande låten riktigt bra live även om jag hellre hade önskat en annan låt.

Ingenting - kkkkk
Det blir ett väldigt tryck i hallen när kent kör en häftig version av Ingenting. Ljudet är oerhört bra och bandet bjuder på kvällens coolaste ljusshow.

Ensammast i Sverige - kk
Tyvärr fungerar låten inte alls lika bra live som på skiva. Texten om olycklig kärlek är riktigt bra och träffande. Jag är väldigt svag för hur Jocke, på skivan, väver ihop "Och vinet spills, blir bleka rosa ... jag ser nån vid ett rödljus" och "som skuggorna från små, grå, lätta ...ser din rygg från taxin". 
Liveversionen är inte alls på det här sättet och låtens magi försvinner. Allsångsförsöket på slutet går inte alls hem.


Elefanter - kkkk
Bra livelåt som jag gärna hört som konsertens öppningsnummer. Stämningen höjs åter.

Vinternoll2 - kkkkk
Oerhört bra livelåt som lyfter hela Lisebergshallen. Bandet ser väldigt bekväma ut och gitarristen Sami Sirviö visar upp hela sitt register.

747 - kkkkk
kent levererar 747 med en nervkittlande inlevelse. Framförandet är mästerligt och alla armarna i hela hallen är uppsträckta samtidigt som de gungar med till de avslutande tonerna.


Mannen i vita hatten - kkkkk
Fulländad. Ordet är passande för kents avslutning. Femman är given eftersom låten och framträdandet är klockrent. Kul med en ny vers också.


Hela spelningen får en fyra av mig. Ljus och ljud är imponerande i en hall som är perfekt för en kent-konsert. Jag tycker inledningen är seg och det tar några låtar innan bandet får publiken att lyfta. kent höjer ribban när de spelar Generation ex och sedan håller de en riktigt hög nivå. Med svenska mått är konserten riktigt imponerande. Ingen artist i landet är i närheten av att leverera på samma nivå som kent. Från nya skivan, Tillbaka till samtiden, tycker jag att det är tråkigt att inte Vid din sida spelas. Jag tror den hade gjort sig väldigt bra live.

Mot EM

Så sitter de med skägget i brevlådan. Alla trångsynta engelsmän som häcklade Svennis under hans tid som deras förbundskapten. Flera var dom som svor sig hesa över att Svennis inte klarade av att ta England längre än till kvartsfinal i tre mästerskap.
Nu, utan Svennis, klarade nationen inte att kvalificera sig till EM. Så kan det gå.
Om man ser till länder som inte tog sig till EM så hittar vi England, Irland, Skottland, Nordirland och Wales.
Är brittisk fotboll överskattad?
Nu ska det dock sägas att Kroatien, som jag trodde skulle vinna föregående VM, och Ryssland, med taktikern Guus Hiddink i spetsen, är två väldigt bra fotbollsnationer. Men visst borde England vunnit sista gruppspelsmatchen över Kroatien som redan var klara för EM. Riktigt dåligt att släppa in tre mål i en sådan viktig match.

Sverige besegrade Lettland med 2-1. Inga imponerande siffror ur svensk synvinkel. Spelet var dock helt okej. Zlatan var lysande även om han, än en gång, gick mållös av planen. Att Zlatan var bra beror till stor del på att Kim Källström spelade hela matchen. Kim är intelligent och vet att Zlatan ska ha bollen på fötterna.
Men i dagsläget har Sverige för dåliga backar och målvakter för att lyckas i sommarens EM-slutspel. Fast man kan ju hoppas att Sverige hamnar i samma grupp som Österrike, Rumänien och Turkiet. Då borde det finnas en chans till avancemang.

Nu längtar jag efter morgondagens kentkonsert.

EM-kval

Ett innermittfält bestående av två allsvenska spelare där bäst-före-datumet passerat. En valpig anfallare som inte platsar i sitt Bundesliga-lag. En högerytter som inte vet vad defensiv innebär och som dessutom varit skadad och som dessutom inte platsar i ett av Premier Leagues sämre lag. En målvakt som pendlar mellan avbytarbänk och läktare i Manchesters näst bästa lag. Backlinjen går jag inte ens in på. Så såg Sveriges lag ut mot Spanien på Santiago Bernabéu-stadion. Givetvis skulle inte Sverige ha en chans mot ett landslag bestående av Fabregas, Iniesta, Villa, Silva, Xavi, Puyol och Ramos.
Spanien spelade ut Sverige efter noter. Men det var några saker som var uppseendeväckande i matchen. I halvlek sa Mikael Nilsson: "Vi visste att dom skulle lägga sitt tryck på vår högerkant".
Efter matchen bekräftade Iniesta sitt lags taktik: "Vi la trycket på deras högerkant".
Det märktes inte eftersom Sverige allt som oftast gick bort sig på just den kanten. Visst var Spaniens andra mål snyggt men Sverige bjöd på godsakerna. En fotbollsspelare vet att man ska följa sin spelare. Det får man lära sig i ung ålder. Ändå tilläts de små kvicka spanjorerna att löpa sig fria på en öppen svensk högerkant.

Sverige bjöd även sitt motstånd på matchens första mål. Hörna och 180 centimeter Fabregas vann nicktouchen mot tolv centimeter längre Zlatan. Tre svenska spelare litade på att Zlatan skulle vinna duellen och lämnade därför sina zoner. Kvar stod en ensam spansk vänsterback och kunde panga in 1-0.

Nu måste Sverige ta en poäng hemma mot Lettland för att ta sig till EM. Fast Sverige kan gå vidare även vid förlust. Nordirland ligger tre poäng efter Sverige och om Healy och company ska gå om Sverige måste de vinna borta mot Spanien samtidigt som Sverige förlorar.

Gott att Italien besegrade Skottland. Panucci, romanista, avgjorde och därmed tog han Italien till sommarens EM-slutspel. England har flyt som vanligt och tack vare Israels seger över Ryssland har engelsmännen avgörandet i sina egna händer. Vid vinst hemma mot redan klara Kroatien är EM ett faktum för England.
Klart man vill se Italien och England när EM drar igång.

Enda sättet att bli smartare är att spela mot en smartare motståndare

Nils Liedholm har avlidit. IL Barone. En av våra största. En av Gre-No-Li. Tutto amore!
Ulf Stenberg på GP har gjort en fantastisk bra krönika om Nils Liedholm idag. Ett stycke är så bra att jag häpnar.

"Timmarna efter budet om Liedholms bortgång sände TV4Sport ett panelprogram, där presentatören Patrick Ekwall pratade om sig själv och på bloggbegäran visade sin dataväska av kohud. Han som kallas Boismannen försökte snacka in Alexander Farnerud i EM-laget och en tredje expert höll upp sidor ur Expressen med egna "scoop".
Alltmedan textremsan med nyheten "Legendariske Nils Liedholm är död" rullade fram i underkant av rutan fortsatte självupptagne Ekwall att mala på om sin karriär som ledare (!) - och ingen kunde i den stunden undgå att reflektera över den fulla vidden av det journalistiska förfallet i ett snabbt förändrat medielandskap."

Snacka om mitt i prick.



På måndag ska det prisas i fotbollsgalan. Jag tror på följande scenarion.

Guldbollen
Vinnare
: Zlatan Ibrahimovic
Han har varit i en klass för sig själv. Ingen svensk kommer upp till samma nivå som honom. Nyckelspelare i Inter. Gjorde en stormatch mot Danmark.

Årets målvakt
Nominerade:
Magnus Bahne, Halmstad
Andreas Isaksson, Manchester City
Rami Shaaban, Fredrikstad
Pa Dembo Tourray, Djurgården

Vinnare: Pa Dembo Tourray
Jag tror att juryn kommer ge priset till Djurgårdens målvakt. Men jag hoppas inte det eftersom Magnus Bahne varit bättre i år. Kvotering? Njae. Båda är ju utlänningar.

Årets back
Nominerade:
Matias Concha, Djurgården/Bochum
Petter Hansson, Rennes
Olof Mellberg, Aston Villa
Ragnar Sigurdsson, Göteborg

Vinnare: Petter Hansson
Petter kommer ta hem priset tack vare att han blivit en viktig kugge i landslaget. Han har även bytt lag till Rennes. Jag tycker dock att Ragnar Sigurdsson borde få priset. Han har varit den överlägset bästa backen i allsvenskan. Sedan har flera klubbar, bla Roma, visat intresse för islänningen. Skulle Tottis klubb visa intresse för Petter Hansson?

Årets mittfältare
Nominerade
:
Niclas Alexandersson, Göteborg
Sebastian Eguren, Hammarby
Tobias Linderoth, Galatasaray
Fredrik Ljungberg, West Ham

Vinnare: Tobias Linderoth
Han är given i landslaget och han har även flyttat till Turkiet. En jätteskräll om inte Linderoth får priset.

Årets anfallare
Nominerade
:
Marcus Berg, Göteborg/Groningen
Johan Elmander, Toulouse
Zlatan Ibrahimovic, Inter
Henrik Larsson, Helsingborg

Vinnare: Zlatan Ibrahimovic
Får han guldbollen så ska han givetvis också få pris för årets anfallare. Annars är det något som inte stämmer. Johan Elmander är Zlatans främsta motståndare. Toulouse-anfallaren har gjort ett bra år men han är ändå en bit bakom Ibra.

Årets nykomling
Nominerade:

Denni Avdic, Elfsborg
Sebastian Castro-Tello, Hammarby
Johan Oremo, Gefle
Gustav Svensson, Göteborg

Vinnare: Johan Oremo
Första året i allsvenskan blev succé. Elva mål och spel i U 21-landslaget. Jag kan inte se att någon annan spelare får priset.

Årets tränare
Nominerade
:
Nanne Bergstrand, Kalmar
Mats Jingblad, IFK Norrköping
Stefan Rehn/Jonas Olsson, Göteborg
Per Olsson, Gefle

Vinnare: Rehn/Olsson
IFK:s tränare tog tillbaka guldet till Göteborg efter endast en säsong. Har även förvandlat blåvitt till ett spelande lag och de satsar ungt och svenskt.

Diamantbollen
Vinnare:
Lotta Schelin
Sveriges bästa tjej. Bra teknik, fart och målskytt. Vann skytteligan.

Årets målvakt
Nominerade
:
Bente Nordby, Djurgården
Sofia Lundgren, AIK
Caroline Jönsson, LdB FC Malmö
Kristin Hammarström, KIF Örebro DFF

Vinnare: Caroline Jönsson
Det känns som att hon alltid får pris på fotbollsgalan. I år har bara släppt in 17 mål och hennes Malmö kom trea i serien. Sveriges VM-fiasko kan bero på att hon var skadad.

Årets back
Nominerade
:
Hanna Marklund, Sunnanå
Karolina Westberg, Umeå
Stina Segerström, KIF Örebro DFF
Anna Paulson, Umeå

Vinnare: Hanna Marklund
Sveriges bästa back i VM.

Årets mittfältare
Nominerade
:
Caroline Seger, Linköping
Ariane Hingst, Djurgården
Therese Sjögran, LdB FC Malmö
Nilla Fischer, LdB FC Malmö

Vinnare: Caroline Seger
Sveriges bästa mittfältare i VM. Tyska Ariane Hingst utmanar om att få priset.

Årets anfallare
Nominerade
:
Pavlina Scasna, KIF Örebro
Lotta Schelin, Kopparbergs/Göteborg
Marta da Silva, Umeå
Victoria Svensson, Djurgården

Vinnare: Marta
Brasilianska Marta är utan tvekan damallsvenskans bästa spelare. Helt sjukt om hon inte får priset i år.

Årets tränare
Nominerade
:
Kenneth Isaksson, Sunnanå SK
Andrée Jeglertz, Umeå IK
Benny Persson, Djurgården
Jörgen Petersson, LdB FC Malmö

Vinnare: André Jeglertz
Han tränar Umeå som vann serien överlägset. Vann även cupen.

Årets genombrott
Nominerade
:
Madelaine Edlund, Umeå
Emilia Erixon, KIF Örebro
Malin Levenstad, LdB FC Malmö
Linda Forsberg, Djurgården

Vinnare: Linda Forsberg
Den enda av de nominerade som är landslagsspelare. Gjorde en bra säsong i tabelltvåan Djurgården.


Henrik Dorsin är riktigt bra. Kolla in det här klippet där han spelar ett danskt barn.
http://www.youtube.com/watch?v=4YFmCAdhdNQ



Gott med helg. Veckan har varit hyfsat seg. Ibland orkar jag inte med när folk gör sig obegripliga genom att fokusera på bisarra saker. Jag har dock inte fått utbrott vilket är ett stort steg i, förhoppningsvis, rätt riktning. Vissa är ändå duktiga och det har jag nytta av. Enda sättet att bli smartare är att spela mot en smartare motståndare. Nu är det inte så långt kvar tills det är dags för Expressen.

Dagens låt, kent-Generation Ex

Allsvenskan 2007

IFK Göteborg är Sveriges bästa fotbollslag. Men vilka är allsvenskans bästa spelare och tränare?

Målvakt: Magnus Bahne, Halmstad - Halmstad var ett topplag så länge Bahne vaktade lagets mål. När han skadade sig tappade HBK flera placeringar och färmed försvann föreningens gulddrömmar.

Högerback: Adam Johansson, IFK Göteborg - Den lilla högerbacken har utvecklats enormt mycket i år. Hans samspel med Niclas Alexandersson på högerkanten har varit av hög allsvensk klass.

Mittback: Ragnar Sigurdsson, IFK Göteborg - Islänningen har varit allsvenskans bästa mittback. Oerhört stabil spelare som har ingett trygghet i IFK:s försvarsspel.

Mittback: Mathias Bjärsmyr, IFK Göteborg - Pålitlig försvarare som sällan gjort en dålig match. Snabb spelare med bra spelsinne som har en hög lägstanivå.

Vänsterback: Behrang Safari, Malmö FF - Safari har inte briljerat i år. Men hans stabila spel räcker för att bli utsedd till årets vänsterback. Bra offensiv och bra fot. En av Malmös bästa spelare i år.

Högermittfält: Niclas Alexandersson, IFK Göteborg - Landslagsspelare som varit oerhört viktig för IFK Göteborg. Bra tvåvägsspelare med en mycket bra fot.

Centralmittfältare: Sebastian Eguren, Hammarby - Väldigt värdefull för Hammarby. Har avgjort flera matcher på egen hand. Bra fysik och härlig speluppfattning.

Centralmittfältare: Thomas Olsson, IFK Göteborg - Väldigt bra passningsspelare och god speluppfattning. Har legat bakom stora delar av IFK Göteborgs fartfyllda bolltempo.

Vänstermittfältare: Stefan Ishizaki, Elfsborg - En av få spelare i Elfsborg som levererat i år. Bra passningsspelare och god speluppfattning.

Anfallare: Marcus Berg, IFK Göteborg - 14 mål och 3 assist på 17 matcher är ett väldigt bra facit. Dominerade allsvenskan innan han blev proffs i Groningen.

Anfallare: Cesar Santin, Kalmar FF - Kalmars brasse har varit en sevärd attraktion i allsvenskan. Santin är en stor orsak till att Kalmar kom tvåa i serien. Mycket bra teknik och speluppfattning.

Tränare: Stefan Rehn/Jonas Olsson, IFK Göteborg - En säsong räckte för att ta tillbaka guldet till Göteborg. Har förvandlat IFK till ett spelande lag. Mycket imponerande.


Inte nära:
Patrik Karlsson, Aik - Förra säsongen var vänsterbacken riktigt bra i Gefle. I Stockholm har han haft stora problem. Har varit långt ifrån fjolårets form.

Anders Svensson, Elfsborg - 9 mål på 23 matcher är helt okej. Men att inte göra ett enda assist som offensiv landslagsmittfältare det är för dåligt.

James Keene, Elfsborg - Förväntningarna var höga på engelsmannen. 4 mål blev facit. Riktigt svagt.

Stuart Baxter, Helsingborg - Jag har aldrig varit med om att ett lag haft så många fel under en säsong. Stuart Baxter måste givetvis bära ansvaret för flera av årets pinsamheter.

George Mourad, IFK Göteborg - Mouradona vill spela utomlands. Han borde fokusera på att platsa i ett allsvenskt lag först.

Erland Hellström, Hammarby - Det måste vara jobbigt att stå i skuggan av pappa Ronnie. Hur länge går det att leva på sitt efternamn?

Sören Åkeby, Malmö FF - Överskattad tränare som inte lyckats få sina spelare att fungera som ett lag. Han måste bära ansvaret för föreningens dåliga säsong.