Välfärdsstat eller nattväktarstat

Det har blivit dags för bloggens första gästkrönikör. Björn Westerdahl, i min klass, är det som levererar sina tankar angående vilken form av stat han förordrar. Anledningen till att jag publicerar hans krönika på min blogg är för att den är väldigt bra och väldigt lik mina egna tankar.

Jag tycker att vi betalar en jävla massa skatt för en jävla massa saker som vi kanske inte alltid har så stor användning av, och det är inte bra. Jag tycker också det känns som att jag har ganska dålig insyn i vart pengarna tar vägen, hur mycket som försvinner på vägen, etc. Jag tycker inte det känns kul att veta att mina skattepengar går till smörgåsätande flottister som får fria hemresor på SAS, förslappade vaktmästare som får betalt för att pilla näsan och se på TV, JAS-plan som störtar om man trycker på fel knapp och politiker som åker på utvecklingsresor till Barbados. Inte heller är det kul att bli bemött av sura skatteverksreceptionister som hatar sina jobb värre än pesten bara för att man är en jobbig kund som vill veta hur skatten fungerar. Och ändå känns det som att mina exempel bara är kaffepengar i det stora hav av sedlar som den svenska staten torkar stjärten med efter frukostkaffet på Rosenbad. Varför ska jag betala vägskatt när jag inte har en bil, och när bussresorna kostar mer än den bensin som hade förbrukats om jag hade haft råd att ha en bil? Och varför har jag inte mer än 160:- om året i pension trots att jag har betalat tiotusentals kronor i skatt? Det är CP. Dessutom tror jag att ansvarskänslan mellan människor minskar i ett land som har höga skatter. "Varför bry sig om grannen när staten tar hand om problemen". Man behöver varken bry sig om sina medmänniskor eller sin omgivning när det finns myndigheter som gör det. Det emotionella ansvarsklimatet blir kallare. Det är några nackdelar med systemet som det ser ut nu.


Fördelar med dagens system är att alla kan känna sig trygga. Man kan (eller kunde) i princip vara hur gammal, trött, slapp, skadad, omotiverad, outbildad och alkoholiserad som helst, och ändå käka tårta sju dagar i veckan tack vare det sociala skyddsnätet. Man behöver inte kämpa sig fram genom livet, tvingas lära känna sig själv och hitta en nisch där man har talang att lyckas. Nej, man kan slappna av, ta det lugnt och glida in på ett halvtråkigt jobb som man hatar mer än sin egen oförmåga till att hitta något bättre. I min naiva önskestat har medborgarna större inflytande över hur skattepengarna portioneras ut. Skatten är lägre, och den som inte vill betala skatt till den statliga myndigheten för kronjuvelernas bevarande behöver heller inte göra det. Den som inte trivs på sitt jobb ska ha möjlighet att på ett enkelt sätt byta med någon annan, och den som kommer på en ekonomiskt gynnande lösning för det statliga maskineriet skall också belönas proportionellt i förhållande till den vinst som görs. Det kommer att sporra innovativa människor till att arbeta ideellt med lösningar som ger alla mera pengar i slutändan. Onödiga undervisningsämnen, som till exempel syslöjd, ersätts med ämnen där man får lära sig saker som man faktiskt har användning för på 2000-talet. Typ, hur man hittar ett jobb, hur man får jobbet, hur man startar ett företag, betalar sina räkningar (över internet), tar bort ett datavirus, reklamerar en trasig produkt eller löser en konflikt på arbetsplatsen.

I min önskestat kommer alla dessutom påtvingas möjligheten att engagera sig som fadder för någon som inte har lyckats så bra i samhället. På så vis får de som har det svårt en personlig kontakt och hjälp till integration. Brottslingar kommer att fungera som kunskapskällor i förebyggande arbete mot framtida brott istället för att låsas in. Barn kommer på ett tidigt stadium att få bättre möjligheter att utveckla sina talanger och sitt intellekt. Samhällets smartaste och kunnigaste invånare kommer att arbeta som SYO-konsulenter/livscoacher som hjälper folk att ta vara på sina dolda begåvningar. Våldsspel på datorer kommer att förbjudas eftersom det gör människor avtrubbade, och jag kommer att vara diktatorn som ser till att allt flyter smärtfritt.


Fotbollens antiklimax

Det börjar bli en vana för mig att uppleva antiklimax. Först skulle Ljungskile vinna över Falkenberg för att nå allsvenskan. Sedan skulle Sverige besegra Nordirland för att kvalificera sig till EM. Restauranger var bokade och champagnen stod på kylning. Men.

Jag börjar med Ljungskile. Alla vet väl att LSK bara fick oavgjort mot Falkenberg. Därmed måste laget ta två poäng på de sista två matcherna i serien. Toppstriden i superettan är sjukt spännande. IFK Norrköping är redan klara seriesegrare. Två lag ska göra Peking sällskap upp i allsvenskan. Det står mellan Ljungskile, GIF Sundsvall och Häcken. Ljungskile, som de flesta trodde skulle bli allsvenskt i lördags, börjar bli riktigt darriga. GIF Sundsvall likaså och laget spelade oavgjort senast efter ett baklängesmål i sista minuten. Häcken är det laget av de tre som känns hetast för tillfället och göteborgarna gör verkligen livet nervöst för Ljungskile och GIF Sundsvall. Två omgångar återstår alltså av serien. Ljungskile ligger tvåa på 52 poäng, målskillnad 38-30. Trea ligger GIF Sundsvall på 51 poäng, målskillnad 44-29. Och fyra ligger Häcken på 47 poäng, målskillnad 48-30.
Om inte Ljungskile vinner på söndag så måste de ta poäng mot GIF Sundsvall. Föreningen som sparkade David Wilson förra säsongen. Där spelar även LSK-bekantingen Johan Patriksson. Tänk om han skulle skjuta bort Ljungskiles allsvenska dröm.
Men det kan ju bli så att Ljungskile vinner på söndag och säkrar en allsvensk plats. Samtidigt klarar inte GIF Sundsvall besegra Degerfors. Och Häcken vinner mot Enköping. Då måste förmodligen GIF Sundsvall besegra Ljungskile för att gå upp. Gissa om David Wilson vill förstöra för Sundsvall.
Som sagt. Riktigt spännande avslutning av superettan.


Så var det Sverige. Tråkigare fotbollsidé än den Lars Lagerbäck har får man verkligen leta efter för att hitta. Visst. Det är sjukt bra av en pytteliten nation som Sverige att ha tagit sig till alla de där mästerskapen. Men ändå. Ta Erik Edman som exempel. Vänsterbacken har en mängd landskamper på sitt samvete och han har även spelat i Premier League, där han gjort ett av tidernas snyggaste mål som vi helst glömmer. Han borde ju definitivt våga ta för sig mot näst intill obefintliga nationer som Lichtenstein och Nordirland. Ändå vågar han inte gå med upp i sitt lags anfall. Matias Concha var hungrig och vågade ta för sig mot Lichtenstein. Men mot Nordirland var all hans entusiasm borta. Hög humor när Glenn Hysén ville köra med Concha som yttermittfältare och Mikael Nilsson som ytterback.
Kim Källström var solklart planbäst i första halvlek mot Nordirland. Därför känns det oerhört befängt att använda honom på en kant. Jag vill verkligen se honom tillsammans med Tobias Linderoth på innermittfältet i matcher där Sverige ska föra spelet. Zlatan Ibrahimovic måste börja leverera i landslaget. Hans senaste tävlingsmål för Sverige kom 12 oktober 2005 mot Island. Det är inte okej. Jag tycker dock att Bosse Petterssons analys av Zlatans dilemma var briljant. "Man kan inte slå djupledsbollar på en av världens bästa fotbollsspelare". Helt rätt. Hans anfallspartner Johan Elmander, mannen som dansade en sommar, har varit oerhört dålig mot både Lichtenstein och Nordirland. Även han måste visa betydligt mer mot c-nationer.


Förresten. Någon som vet hur Moses Nsubuga har fått jobb som expert i Svt, fotbollskväll?

Tyck synd om mig jag är ensammast i Sverige

I morgon kan Ljungskile SK återigen ta klivet upp i allsvenskan. Matchen direktsänds i TV4 och om nu LSK vinner så har vi på http://www.ljungskilenyheter.se/ planerat en kupp. Synd bara att en av kvällstidningarna gjort likadant. Fick reda på det förut. Men vi kör på ändå. Surfa gärna in på länken ovan om LSK vinner i morgon. Då kommer ni kunna läsa en LSK-krönika som är skriven av mig.



I går fick jag ett väldigt smickrande telefonsamtal. Expressen erbjöd mig två månaders praktik. Därmed flyttar jag till Stockholm efter jul.



Sitter och lyssnar på kents nya platta. Ensammast i Sverige, Columbus och Generation Ex lämnade positiva intryck direkt. Skivan är annorlunda mot de tidigare kentplattorna. Riktigt tråkigt att Sami har slängt sin gitarr. Det är svårt att analysera Tillbaka till samtiden ännu eftersom jag endast skummat igenom låtarna. Men det kommer. "Stockholm vaknar långsamt på droger och på sorg".


Kul att Sebastian Larsson blev uttagen i landslaget. Jag efterlyste ju honom för någon vecka sedan. Helt rätt agerat av förbundskaptenerna. Hoppas verkligen att Kim Källström får spela i morgon. Diskussionen om vem som ska spela av Kim eller Anders Svensson har pågått riktigt länge. Givetvis har även jag haft åsikter om vem av dem som borde spela. Men den här gången tycker jag att valet är självklart. Anders Svensson har, som offensiv innermittfältare, inte gjort ett enda assist i Elfsborg under årets seriespel. Jag är fullständigt övertygad om att Kim Källström skulle haft ett par assist på sitt samvete om han spelade i Elfsborg.

Tycker att Malmös bossar Bengt Madsen och Hasse Borg gjort en smart investering i Roland Nilsson. Det sägs att Malmö betalade två miljoner kronor för sin nye tränare. För ett tag sedan pratade Gais om att dom skulle ha mer pengar för Rolle än vad IFK Göteborg fick för Marcus Berg, 35 miljoner. Undra om Madsen och Borg skrattade högt när affären var klar? Jag tror att Rolle kan få MFF att spela som ett lag. Jag tror även att spelarna kommer respektera honom eftersom han själv spelat på hög nivå. Men vem kommer träna Gais? Det spekuleras i Jörgen Lennartsson. Om han tar över Makrillarna så åker dom ur allsvenskan direkt. Är det att sticka ut hakan?

Dagens låt, kent - Ensammast i Sverige

Blårosa

Skrivarstuga. Vad ska jag med det till? Ändra verb i meningar, skriva de två inledande meningarna i min biografi, beskriva hur jag tog mig från sängen till skolan. Det känns för mycket fritidsgård för min smak. Jag var där. Men jag kom inte tillbaka efter att jag ångrade mig och frågade mig själv varför jag var där. Jag är helt övertygad om att jag inte utvecklar mitt skrivande av skrivarstuga. Jag har viktigare saker för mig.



Helsingborgs IF stod för årets största skräll inom svensk fotboll. Efter att ha förlorat borta mot holländska Heerenveen med 5-3 vände HIF i går på steken. Skåningarna vann med 5-1 och är nu inne i UEFA-cupens gruppspel. Därmed rullar det in välbehövliga miljoner i deras kassakista.



Folk skrattar åt att IFK Göteborg spelade i blårosa mot Hammarby. Anledning var att stödja bröstcancer-kampanjen. Alltså gjorde Sveriges bästa lag genom tiderna en fin sak i gott ändamål samtidigt som de besegrade stockholmarna med 3-0. Jävligt kul.




I går hade kent smygpremiär inför deras nya skivsläpp. Den hemliga spelningen hölls i Köpenhamn och nu är längtan efter plattan total. Känner på mig att Ensammast i Sverige och Columbus är magiska.

Dagens låt, kent-Klåparen

Allsvensk guldstrid

Alex Schulman. Vilken pajas. Det var bara en tidsfråga innan all skit han håller på med skulle slå tillbaka på honom. Hoppas att han våndas ordentligt. Han är en usel människa som suktar efter kändisscenen. Han tog sig dit efter att hitta på fenomenet att göra sig lustig på andras bekostnad. Fan vad talanglöst. Martin säger "han e cool, eller han skriver coolt". So. Vad är det coola i hans skrivstil? Hur han beskriver folks problem eller hur han uttrycker sig häftigt angående folks misstag?
Nä. Jag hoppas att jag slipper se, höra och läsa om hans sensationsjournalistik i framtiden.



IFK Göteborg var riktigt bra i går. Hammarby, utan Eguren och Lollo, hade inget att säga till om på Ullevi. Aldrig har jag sett Adam Johansson så bra och hans sammarbete med Niclas Alexandersson höll oerhört hög nivå. (Väldigt kul att Martin tycker att Erik Whalstedt är bättre än Adam Johansson.) Deras njutbara spel fick Hammarbys vänsterback, David Johansson, att framstå som en division 1-spelare. Senare blev hammarbyspelaren förpassad till högerbck. Mycket imponerande var även Ragnar Sigurdsson, Tomas Olsson och Pontus Wernbloom. Blåvitt bytte in Selakovic, Mourad och Karisik. Det visar att laget har tyngd, spets och bredd. Nästa omgång beger sig IFK till Malmö för att möta Skånes bästa fotbollslag. Sedan väntar AIK borta och Trelleborg hemma. Det osar pytt från Kamratgården.