Håll elden vid liv

Ok. Eftersom min vän Jesper har börjat elda så ska jag nu försöka hålla lågan vid liv. Fernando Torres. Smaka på det namnet alla ni som håller på Man Utd, Chelsea, Arsenal, Tottenham och Aston Villa. Ni som har uttalat er beundran för spanjoren gång på gång, ni kan suga lite extra på godsaken. How does it taste? Bara funderingen om att kunna välja ett anfall bestående av Kuyt, Torres och Crouch gör att jag fastnar i tanken och ler lite för mig själv. Endast Barcelona och Bayern München kan stoltsera med lika starka anfallsbesättningar.

En show som går in på Jespers bästakonsertlistas andra plats. En show! Är musiken död för vissa? Jesper Larsson har ett väldigt stort musikintresse. Det är tydligt då hans bästa konsert ever är Springsteen med E Street Band på Ullevi 2003. Innan Herr. Timberlake intog Globen för några dagar sedan så hade Jesper Guns n´ Roses på sin andra plats över konserter han varit på. Det kan man förstå. För när vi var på reportageresa i Amsterdam så var Jesper lite under isen en kväll. Lite deppig och hängig satt han på ett uteställe. Plötsligt hördes Sweet child of mine från högtalarna. Och på en sekund hade Jesper förvandlats från Napoleon Dynamite till Slash. Hela utestället fick uppleva gitarrsolo och sång från Jesper, eller Slash om ni så vill. Men nu går alltså Justin Timberlake förbi Guns n´ Roses på hans lista. Vart är världen på väg? Jag vet att Jesper gillar karismatiska människor. Men ändå.

Det är otroligt roligt att diskutera Helsingborgs IF och IFK Göteborg med min skånska vän Martin. När vi väl kommer in på ämnet så kan vi hålla på hur länge som helst. Aldrig att någon av oss skulle ge sig, eller ens hålla med den andra om något. Nä, aldrig. Men face it Martin. Historiskt sett kan HIF aldrig mäta sig med Blåvitt. IFK Göteborg har vunnit 17 SM-guld, 4 Cup-guld och 2 Europa-guld. Blåvitt toppar den allsvenska maratontabellen. Mjölkkossan, som HIF kallas för på riktigt, har vunnit 4 SM-guld och tre Cup-guld. HIF ligger sexa i den allsvenska maratontabellen.
"Ja visste de. Du kan aldrig prata om nåååt annat än historia när de gäller IFK Göteborg". Så säger Martin för sig själv när han kommer hit i min text. Tro mig.
Dagens IFK Göteborg är bättre än Helsingborg om vi får tro den allsvenska tabellen. Och en tabell ljuger aldrig. Eller?
Framtiden då. Jo det ser ljusare ut för IFK Göteborg än vad det gör för HIF. Firma Rehn och Olsson har en tydlig idé om att släppa fram talangerna. Ge dom matchtid och förtroende för att utveckla sig. Exempel. Bjärsmyr - född 86, Adam Johansson - 83, Gustav Svensson - 87, Jakob - 90, Wernbloom - 86,  Karisik - 83, Marcus Berg - 86, Ragnar - 86, Vasquez - 87.
Exemplena visar tydligt att Blåvitt bygger för framtiden. Visst får man räkna med att någon av dessa blir uppköpta av större klubbar. Men det visar endast att Blåvitt har gjort ett bra jobb med spelarens utveckling.
Helsingborg då. Deras policy skiljer sig med Blåvitts tänkande. "Värva gärna men gör det helst utanför Sverige". HIF har uttalat sig om att det är onödigt att vara med och bjuda på svenska spelare när andra svenska klubbar gör det samma. Då tycker Mjölkkossan att det är smartare att se sig om i världen efter spelare. Problemet med deras taktik är att det oftast blir pannkaka. Inte minst för spelarna som kommer till Sverige i hopp om att få spela för den föreningen som tar hit dem. Exempel. För ett tag sedan värvade HIF Ze Rony. När han kom hit upptäckte Helsingborg att han inte höll måttet. Då skickades han vidare till Örgryte. I dagens HIF tror jag att två spelare inte ens får vara med i truppen i deras matcher, på grund av Cotonou-avtalet. Tror ni att dom spelarna visste om det innan dom skrev på för HIF? Skulle inte tro det.
Nä du Martin. Det är lika bra att, för en gångs skull, säga att IFK Göteborg har alltid varit bättre - och kommer alltid att vara bättre än Helsingborgs IF.

Nu ska jag jobba. På återseende.

Dagens låt, kent - När det blåser på månen.

En timme en minut

Uddevalla. Born and raised. Här ska jag slå mig ner i några veckor under sommaren. Sju för att vara exakt. Jobba. Det var ett par år sedan jag var i Uddevalla under en längre period. Det är sig likt här. Det brukar det vara. Inte mycket som förändrar sig i Uddevalla. Folk blir visserligen äldre. Logiskt. Men det är ändå samma stad, samma verksamhet, samma måsten, samma rutiner. För att citera Jocke Berg. "En timme en minut här står tiden stilla". Några har även passat på att växla flick - och pojkvänner med varandra. Passa på är föresten riktigt störigt. Det borde förbjudas att säga Passa på.
Mycket jobb kommer det att bli framöver. Nästa helg ska jag flyga till Sundsvall och jobba. GIF Sundsvall-Ljungskile. Det blir nog även ett porträtt på Patriksson. 

Pissväder ute. Regn. Sommaren är ju den perioden på året som jag längtar efter. På vintern hatar jag mig själv för att jag bor i Sverige. Snart kommer jag väl hata mig själv året runt, om det äckliga vädret fortsätter. Utlandskorre är drömjobbet just nu. För att få bort ångesten blir det en hel del filmtittande. Bobby, Napoleon Dynamite, Blades of glory, Departed, Prestige, Babel, När mörkret faller, Pursuit of happyness, Little miss sunshine, Stranger than fiction, Efter bröllopet, Den svarta dahlian, Blood diamond och Last kiss kan rekommenderas. Varning. Se inte Click. Hoppa även över Beckfilmer. Men vad ni än gör, se inte Click.
Bokläsande blir det också. Jag har fått för mig att läsa det mesta av Paulo Coelho. Just nu läser jag Djävulen och fröken Prym.

Barcelona har världens bästa offensiva uppställning för tillfället. Ronaldinho, Messi, Eto'o, Henry och Deco. Helt sjukt.

På fredag möter vi Ödsmål. Vinner vi den matchen samtidigt som Henån slår UIS så ser det riktigt bra ut för oss. 

Nu står träning på schemat. Sedan ska jag se Oceans thirteen, Zodiac och Shooter. Bra kväll.

Dagens låt, Van Morrison-Jackie Wilson said (I'm in heaven when you smile)

Sluta upp med kvotering

Igår avgjordes La liga. Real Madrid och Barcelona slutade på samma poäng. Barca gjorde fler mål och släppte in färre mål än Real. Ändå vann Real Madrid ligan. Inbördes möten går före målskillnad i Spanien. Konstigt kan tyckas men eftersom samtliga lag är införstådda med reglementet så är givetvis Real Madrids serieseger rättvis. Gårdagens seger satt dock långt inne för Galacticos. Efter en usel första halvlek med mycket nerver inblandade såg det oerhört tufft ut. Men när Capello ersatte överskattade spelare som Beckham och Emerson med hungriga kämpar som vet vad hjärta betyder lyckades laget till slut ta sig samman och vinna matchen. Beckham. Han får alldeles för stor uppmärksamhet efter gårdagens ligaguld. Ännu ett bevis på att Svenska sportjornalister går igång på rik, känd och berömd. Katastrofjournalisten Jennifer Wegerup, sportbladet, lägger oerhörd stor fokus på Beckham i dagens krönika, som ska handla om Real Madrid. Hon lyckas till och med få in Tom Cruise i sin text. Why? Kvotering. Klart som fan. Och kan någon berätta vad det var för revansch som Capello fick igår. Wegerup kommer även in på att Raul är färdig som fotbollsspelare. Mr. Real Madrid är ordinarie och en viktig kugge i det lag som vann La liga. Varför spekulera i att han är slut istället för att hylla honom. Han är förmodligen den spelaren som spelar med störst hjärta för föreningen. Skriv en krönika någon annan dag om att du tycker han är dålig. Som sagt. Kvotering.
Däremot var det underbart att se Casillas när Real Madrid tog ledningen med 2-1. Målvakten, som har spelat för Real sedan han var åtta år, visade känslor när han inte klarade hålla tillbaka glädjetårarna.



Så sitter dom där med skägget i brevlådan. Än en gång. Jesper och Martin hetsade varandra till eufori när de diskuterade Helsingborgs IF innan den Allsvenska säsongen. När den ena utbrast HENKE, skrek den andra BAXTER. Visst, det var fler journalister som intalade sig själva om att HIF skulle ta guld. Det var dock en dålig skara tyckare. Nu ligger HIF näst sist. Det kunde man väl ana när Helsingborg ville värva ihop ett lag bestående av tio afrikaner och HENKE. Väldigt viktig match ikväll mot GAIS på Olympia. Vinner HIF säger det mig inget, förlorar dom säger det mig mycket.




En och en halv vecka. Sedan var körkortsteorin avklarad. Hälften av det jag lärt mig är meningslöst. Vägverket är riktigt otydliga många gånger. På nätterna drömmer jag om att jag kör Borgs cab, samtidigt som han sitter lyrisk bredvid.




I lördags körde vi över Henån i den tidiga seriefinalen. 4-1 vann vi med på bortaplan efter en riktigt bra andra halvlek. Matchreferat finns, som vanligt, att läsa på
www.grundsundsif.com




Francesco Totti. Förra sommaren vann han VMs assistliga när hans Italien tog VM-guld. Igår vann han den Europeiska skytteligan. Stort! Svårslaget! Men visst, det finns väl fortfarande någon konstig männsika som tycker  Zlatan är bättre.




Victoria Svensson gjorde fem mål i en landskamp. Vem bryr sig?




Ulf Lundell inleder årets sommarpratare. Hoppas alla bänkar sig framför en radio och lyssnar på Sveriges vettigaste människa.


Dagens låt, Jonny Lang-Breakin Me



Aldrig fusk att göra mål

Jämförelsen mellan Maradona och Messi börjar bli kuslig. Det är ingen nyhet att lille Messi har världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, Maradona, som förebild. Messi hade texten "86 Guds hand" på sina fotbollsskor under VM. För en månad sedan gjorde Messi ett mål likt Maradonas solomål från VM 86, ni vet det där målet mot England när han dribblade från egen planhalva innan han rundade målvakten och satte bollen i mål. Och igår kopierade Messi Guds hand. Han boxade bollen i mål. Domaren godkände målet eftersom han trodde Messi använt sig av huvudet och inte handen. Fusk eller inte? Reaktionerna från Media och allmänheten har varit relativt snälla. Herregud, tänk om Totti gjort samma sak. Då hade folk fått fnatt och defenitivt kallat incidenten för fusk. Personligen tycker jag inte att Messi har fuskat. Mål som mål. Men visst börjar kopplingen Maradona-Messi bli kuslig. Vad kan vi vänta oss i framtiden? Kokain, sprit, galenskap, övervikt på gränsen till att spricka?


Jag har tippat att Sevilla vinner serien i Spanien. Jag står fast vid det, men det ser bra ut för Real Madrid nu. Ruud. Mycket kan man säga om honom. Vilken boxspelare. Vilken vass målskytt. Inte snygg(t) men effektiv(t). Fattas bara att han går om Totti i sista omgången.

Genoa-Napoli 0-0. Därmed gick båda lagen upp till Seie A. Italien är underbart.

Olof Guterstam till AIK. Rykten säger att jag kommer få rätt.

Jag tror att IFK Göteborg kommer köpa Christian Järdler från Malmö FF. Och Andreas Johansson från Wigan.


Åke Ungers intervju med Zlatan var mycket bra. "Han har haft en spikrak kurva i utvecklingen". Zlatan om Markus Rosenberg.



Kul att media koncentrerade sig mer på efterfesten än själva festen. 5-0 hemma mot Island och det som skrivs är att Chippen och Zlatan skålade friskt. Dock intressant att Svennis, J-O och Schenkenberg partajade tillsammans!?
Måste bara få med en Expressenrubrik efter Danmark-Sverige. "Dansk polis släppte huliganen som slog domaren ur häktet"


Kristina Kappelin är fruktansvärt bra. Hennes artikel om Quagliarella i gårdagens Sportbladet är för bra för Aftonbladet.

Dagens låt, Ulf Lundell-Levande och varm.

Helsingborgaren som är större än Henke Larsson

Om du har varit i Helsingborg så har du helt säkert sett Miche. Han är mannen som dyker upp överallt. Alla i Helsingborg vet vem Miche är.
Igår var jag och Martin på Mink och klubba. Efter en förfest hemma hos mig bestående av dryck och fotboll begav vi oss till stan. Första annhalt blev Utposten och det verkade som att hela Höganäs hade tänkt som oss. Jag bekantade mig med hela stället och sedan styrde vi kursen mot Mink. På vägen dit hade jag, Martin och Fille en djup diskussion om Håkan Mild. Det mynnade ut i att Martin förpestade hela trollhättesonens fotbollskarriär. När vi kom in på Mink fick vi en uppenbarelse. Vid det kungligaste bordet på hela stället gestaltade han sig ur den dimmiga ytan. Jag pratar givetvis om mannen som fem minuter senare kommer gå under namnet Gud. Vid detta tillfället var han dock bara Miche för oss, en legend som kallar alla han ser för tillen. Vi satte oss bredvid Miche som var coolt prydd med bla en Harley Davidson-jacka och HIF-keps. Under hans otroligt manliga mustach hade han lagt in en av de största prillorna jag sett. Vi hann inte växla många ord innan Miche reste sig och tog fram en hundralapp ur sin ficka. Därefter la han hundralappen i min hand, visade tre fingrar för mig, pekade på sin ölflaska som var tom på öl och slutligen pekade han på baren. Lat som jag är orkade jag inte gå till baren för att köpa tre öl till Miche. Istället tog Martin över kommandot. Som den lurige journalist han är fick han Miche att lätta på sitt hjärta. Och inom loppet av en minut hade legenden förvandlats från Miche till Gud. Här följer några av de citat han bjöd oss på. Tänk på att Henke Larsson är som en gud för helsingborgarna.
"I Helsingborg är jag större än Henke Larsson".
"Jag är kung i Helsingborg".
"Alla vet vem jag är".
Lägg därtill att han under vårat samtal reser sig upp, pekar på sitt HD-märke som han har på bröstet och luftjuckar.

76271-137
Miche gottar sig med pilsner i solen.


Helsingborg skämmer ut sig

Igår var jag på Olympia och såg när det Svenska U21-lanslaget spelade mot Schweiz. 0-0 blev resultatet i en dålig och tråkig match. De enda som var bra var Emil Johansson, Andres Vasquez och Mattias Bjärsmyr. Pontus Wernblooms inhopp värmde. Han fullföljde i stort sett varje närkamp som han hamnade i.
Men det som verkligen etsade sig fast i mitt minne var hur Helsingborgspubliken skämde ut sig. Kommer någon ihåg hur mycket skit Göteborgspubliken fick när de buade ut Gary Sundgren i en landskamp på Ullevi? Det var stora skriverier om den händelsen. Idag skrivs inget i media om hur helsingborgarna igår buade ut Marcus Pode. Att Helsingborgs IF och Malmö FF inte drar jämnt är ingen hemlighet. Men att därför bua ut en Malmöspelare när han bär en blågul dräkt med ett svenskt emblem på bröstet är att gå för långt. Patetiskt av helsingborgarna.
Reflektion. Emra Tahirovic måste vara Allsvenskans överviktigaste spelare.

Dagens låt är Rolling Stones-Sympathy for the devil

När sannolikhetsteorin motsäger resultatet

Rätt eller fel. Det är frågan journalisterna passar vidare till folket. Visst förstår jag att domaren avbröt matchen. Han ska inte behöva låta danska folket "pissa" på honom. Men det var först när domaren var i sitt omklädningsrum som jag förstod beslutet. Det var då som ytterliggare två danskar sprang in planen, till de rödvita supportrarnas jubel. Helt rätt beslut av domaren att först låta matchen ta ett uppehåll, för att se hur situationen urartade sig.
Sällan har jag dock varit med om maken till tur. Sverige hade tur i det mesta under matchen. 1-0 Elmander efter en riktig bjudning från Gravgaard. 2-0 Hansson efter en toutch som ställde Sörensen helt. Sverige var fullständigt utspelat av ett Danmark som i andra halvlek visade prov på fotbollserotik. Visst, Sverige kämpade fotboll i trettio minuter. Men en fotbollsmatch varar i minst nittio minuter och Sverige tog slut tidigt. När orklösheten tog vid och Sverige inte orkade stå upp var det tur att de blågula hade Isaksson i mål. Jag tänker främst på några benparader som gjorde att Tomasson bara gjorde ett mål och på Jörgensens skott mot krysset. Och när det stod 3-3 och Danmark pressade på för ett segermål det var då den lille Poulsen än en gång stal rubrikerna. Jag har försvarat Tottis spottloska mot Poulsen från EM 2004. Nu kanske en eller annan kan förstå mig. Den assisterande domaren ska ha en stor eloge för sitt agerande. För Poulsen slår till Rosenberg i magen. Och precis som Erik Hamrén sa så hör psykningar till spelet och den som inte klarar det har inte på planen att göra. Poulsen klarade det inte och hela danska folket får nu lida för hans dåliga psyke.
Men ikväll bevisade ändå Danmark att de är Skandinaviens bästa fotbollsnation. Vilket underbart passningsspel, vilken fart och vilka coacher. De bytade in Andreasen, som gjorde mål, redan i första halvlek. Sedan kom Bendtner i halvlek och Grönkjaer i 60:e. I trettio minuter spelade Danmark med fem anfallare! Jörgensen och Rommedahl var planbäst. I Sverige var Isaksson bäst. Även Elmander och Chippen gjorde bra insatser, i en halvlek.
Det är bara att tacka och ta emot tre viktiga poäng.




Även Grundsund tog tre poäng när vi bortaslog Munkedal med 4-1. Matchreferat finns som alltid på www.grundsundsif.com



Dagens låt är Mew - Am I Wry? No

Den blomstertid nu kommer

Sommarlov. Igår var sista skoldagen som journalistetta. Nu ska det bli skönt att ladda batterierna i tre veckor. Sedan Bohusläningen i två månader. De två sista skoldagarna är täckta av dimma. Men någonstans där i dimman dyker Adam upp med en gasmask på huvudet, en kanot med ett surfande skelett, en trollkarl, ett stort frys och ja, givetvis Björn. Klockan 10.00 igår lämnade jag mitt internatrum för att bege mig till skolavslutningen. När jag öppnade min dörr möttes jag av Björn. Han skulle precis knacka på min dörr, men han var en sekund för sen. Och här kommer fortsättningen.
 - (B) Hallå cowboy! Har du sett mina träskidor?
 - (A) Öööö vaa?
 - (B) Mmm jag hade ställt ett par träskidor här, men nu är dom borta.

För det första. Varför har du med dig ett par träskidor till Ljungskile?
Och för det andra. Träskidor?

Sommarlovet börjar bra. Idag stillhet. Imorgon är det match mot Munkedal. Därefter landskampsderby. Danmark-Sverige...
Sedan bär det av till Helsingborg. Den skånska kuststaden är förväntansfull just nu. Helsingborgs IF öppnade plånboken och värvade hem Christoffer Andersson. Zoran Lukic säger att hif kan ta guld nu. Extas. Helt plötsligt verkar det som om stadens fotbollssupportrar har glömt ett inpräntat motto. Ett motto som de själva försöker vara så tydliga med. En gång svikare, alltid svikare. Men han behövs verkligen i ett lag som inte kunnat försvara sig sedan Rolles dagar.

På tal om fotbollssupportrar...
http://www.svenskafans.com/fantv/player/dev_flash.asp?clip=3247&cat=0&list=all

...en match jag tror Danmark vinner med 2-0. Danskarna känns hetare. Med favör av hemmaplan, ett mer anfallsinriktat spel än Sverige och ett mer komplett fotbollslag än de blågula gör att jag tror på hemmaseger i morgon. Agger, Poulsen, Rommedahl och Jörgensen kommer leda det danske landsholdet till en prestigefylld vinst.

Isaksson - Sörensen
Nilsson - Jacobsen
Mellberg - Agger
Hansson - Gravgaard
Schlebrugge - Kristiansen
Alexandersson - Rommedahl
Linderoth - Poulsen
Svensson - Jensen
Ljungberg
- Kahlenberg
Zlatan - Tomasson
Elmander - Jörgensen

8 - 3 till Danmark om man jämför spelare mot spelare. Lägg där till att Zlatans form inte är på topp. Om Allbäck går in på "Ibras" plats, ja då är Tomasson bättre än sin motståndare, vilket gör att Danmark vinner med 9 - 2.
Jag har tidigare skrivit att jag tror Stenman startar som vänsterback. Om man får tror på herrarna Bank, Lühr, Lundh och allas våran eminenta Ekwall så blir det Max von Schlebrügge som startar. Visst, det får man väl lita på då eftersom experterna är på plats i Köpenhamn och följer Sveriges träningar. Men ändå, vilket övertag danskarna kommer få på den kanten med Rommedahls enorma snabbhet.

Dagens låt är Jeff Buckleys cover på Leonard Cohens - Hallelujah.