Allsvenskan 2008

1. IFK Göteborg - Svenska mästarna från götet kommer att försvara sitt guld. Firma Rehn/Olsson har en bred trupp med spetskompetens till förfogande. Laget har fått en ny målvakt i danske Kim Christensen och tack vare det nyförvärvet räcker resan hela vägen till pytt i panna i år igen. Ragnar Sigurdsson och Mattias Bjärsmyr utgör seriens bästa mittlås. Adam Johansson och Niclas Alexandersson utgör seriens bästa högerkant. Visst hade Marcus Berg stor del i förra säsongens serieseger, men faktum är att laget tog fler poäng efter att skyttekungen stack till Groningen. U21-landslagets anfallare Pontus Wernbloom blir givetvis väldigt viktig i år och han är ett föredöme med sin krigar-inställning. Förra säsongen imponerade det centrala mittfältet med motorn Thomas Olsson och pådrivaren Gustav Svensson. Och Tobias Hysén kommer - med en försäsongsträning - att vara klasser bättre nu än vad han var när han kom till laget förra säsongen. Sedan har de unga spelarna - och de är många - fått ett oerhört viktigt år i bagaget. Blåvitt ska försöka att kvala in i Champions League och hur det kommer gå är omöjligt att förutspå beroende på lottningen. Men bredden och hungern efter att vinna matcher för IFK Göteborg gör att det blir SM-guld 2008.


2. Kalmar FF - Min kollega Henrik Rydström säger att hans lag heter Kalmar FF och inte bara Kalmar. Bäst att lyssna annars kanske man får en glidtackling av honom. Kalmar FF har verkligen etablerat sig till ett allsvenskt topplag och det är imponerande. Tre bröder Elm är väldigt viktiga för laget med deras fysiska spelstil. Och mycket tack vare dem kommer Cesar Santin att åter få en lyckad vår i allsvenskan. Sedan är det tveksamt om brassen blir kvar i Sverige. Vem som ska ta över ansvaret som målskytt då vet jag inte. Men Nanne Bergstrand och Svante Samuelsson har lyckats förr med övergångar så det kanske dyker upp någon ny spelare under sommaren. Fast nu är det ju långt i från säkert att Santin försvinner. Lasse Johansson är en rutinerad herre som är väldigt bra på fasta situationer. Lagets försvar är fysiskt och rutinerat med Patrik "Bagarn" Rosengren i spetsen.


3. Elfsborg - Laget från Borås har ett perfekt utgångsläge inför årets allsvenska. Och då menar jag att förväntningarna inte är speciellt höga på laget. Det passar Elfsborg utomordentligt bra. För två år sedan tog föreningen SM-guld och om man jämför mästarlaget med dagens trupp så saknas Jon Jönsson, Samuel Holmén och Mathias Svensson i dag. Klubben försökte ersätta Jon med Fredrik Björck, vilket inte var ett lyckat drag. Nu har Elfsborg skickat Björck till Danmark och istället har föreningen lyckats att köpa Teddy Lucic från Häcken. Givetvis är det en förstärkning. Därmed tog det över ett år att hitta en helt okej ersättare till viktiga Jon Jönsson. Samuel Holmén är fortfarande saknad i Borås. Däremot gör det inte jättemycket för laget att Mathias Svensson tvingats lägga skorna på hyllan. För jag tror verkligen att Denni Avdic kommer att blomma ut i år. Anfallskonkurensen är inte stor och Avdic kommer känna att han har tränare Haglunds fulla förtroende. Elfsborgs viktigaste spelare är - som vanligt - landslagsmittfältaren Anders Svensson. Jag tror att Anders kommer vara fruktansvärt bra i år, framför allt under våren. Stefan Ishizaki och Emir Bajrami är två duktiga offensiva yttrar som kommer att hota många ytterbackar den här säsongen. Jari Ilola jobbar i det tysta som defensiv mittfältare och han är lagets mest underskattade spelare. Och sedan är Elfsborg det laget i allsvenskan som har absolut störst konkurens på målvaktssidan. Johan Wiland och Abbas Hassan kommer att trigga upp varandra och den som för Haglunds förtroende kommer att känna flåset i nacken.


4. Djurgården
5. Helsingborg
6. Hammarby
7. Halmstad
8. Malmö FF
9. AIK
10. Gefle
11. Gais
12. Trelleborg
13. GIF Sundsvall
14. IFK Norrköping
15. Örebro
16. Ljungskile


Tabellen efter vårsäsongen

1. Elfsborg
2. IFK Göteborg
3. Helsingborg
4. Kalmar FF
5. Halmstad
6. Djurgården
7. Hammarby
8. Gefle
9. AIK
10. GAIS
11. Malmö FF
12. GIF Sunsvall
13. Trelleborg
14. IFK Norrköping
15. Ljungskile
16. Örebro


Årets målvakt: Kim Christensen, IFK Göteborg
Årets försvarare: Mattias Bjärsmyr, IFK Göteborg
Årets mittfältare: Anders Svensson, Elfsborg
Årets anfallare: Denni Avdic, Elfsborg
Årets tränare: Stefan Rehn/Jonas Olsson, IFK Göteborg

Skytteligan
1. Razak Omotoyossi, Helsingborg
2. Quirino, Djurgården
3. Denni Avdic, Elfsborg

Assistligan
1. Niclas Alexandersson, IFK Göteborg
2. Stefan Ishizaki, Elfsborg

Fem spelare som byter klubb innan höstsäsongen startar
1. Cesar Santin, Kalmar FF
2. Razak Omotoyossi, Helsingborg
3. Stefan Ishizaki, Elfsborg
4. Petter Andersson, Hammarby
5. Ragnar Sigurdsson, IFK Göteborg

Bästa stockholmslaget
Djurgården

Bäst i väst
IFK Göteborg

Bäst i Skåne
Helsingborg

Bäst bland de övriga
Kalmar FF

Fair Play
IFK Göteborg

Busligan
GIF Sundsvall

ONCE

image157

Gick och såg Once på bio efter jobbet i dag. Och den är väldigt bra. Underbar musik, fint filmad, klockrena skådespelare och fint slut. Nu blir det jakt efter soundtracket...

Kul att många bevakar min allsvenska tabell. Kommentera gärna. Eller hur är min tabell bättre än Jespers och Martins. Är övertygad om att jag kommer knäcka dem.

Annars är allt bra här i Stockholm. Jobbar för fullt på Expressen och sliter med examens-arbetet vid sidan av. Ex-jobbet går framåt. Var i Örebro för några dagar sedan och träffade Martin Bengtsson som varit proffs i Inter. Och därefter träffade jag Johan Fallby som är idrottspsykolog för Svenska fotbollsförbundet. Båda intervjuerna var lyckade. Har även gjort klart med ett par andra människor som är involverade inom fotbollen, mer om det senare.

...Tack Little.

Allsvenskan plats 4-6

4. Djurgården - DIF hade flera chanser att vinna SM-guld förra säsongen. Men laget tog inte de chanserna att knipa guldet som gavs. Finländska innermittfältaren Aki Riihilahti håller väldigt hög klass i allsvenskan. Nu kommer han dock att missa några matcher på grund av en skada, vilket givetvis inte är bra för Djurgården. Andra duktiga spelare i DIF är högerbacken Lance Davids som imponerade på sin nya position förra säsongen, anfallaren Quirino som med sin oerhörda snabbhet blommade ut förra året och fysiska Mattias Jonson som - när han är frisk - är väldigt viktig för laget. Sedan ska det bli spännande att följa Sebastian Rajalakso som hämtades från Enköping. Tränare Paul Lindholm berättade att Rajalakso har imponerat stort under försäsongen. En annan spelare som har varit bra i träningsmatcherna är Stefan Batan, som var klar för AIK fast ändå inte eftersom han spelade för Djurgården. Ja, det är upp till bevis för Batan som inte pallade trycket som uppstod efter hans uppmärksammade historia mellan Stockholmslagen. Markus Johannesson - som jag har spelat med i Oddevold - är lagkapten och viktig pådrivare för laget. Djurgården säger att de ska värva några spelare innan den allsvenska premiären. Vad jag har hört rör det sig om Martin Ericsson, Fredrik Söderström eller Goran Slavkovski. Men så gick fotbollskanalen ut med att det var en litauisk spelare som det rörde sig om. Ja, det återstår att se vem det blir, om det nu blir något mer nyförvärv.


5. Helsingborg - HIF kommer att vara bättre i år, än vad de var förra året. Förmodligen spelar det ingen roll vad de gör, det kan knappast gå att göra en sämre säsong. Det är tur för osäkre målvakten Daniel Andersson att mittbacken Andreas Granqvist återvänt till HIF, om än på lån till sommaren. Visst, Granqvist är överskattad men eftersom Oskar Rönningberg skadade sig så blir Granqvist, på något konstigt sätt, viktig. Tillsammans med Joel Ekstrand bildar de ett tveksamt mittlås. Och för lagets bästa bör absolut inte Erik Wahlstedt spela högerback från start. Mittfältet kan bli bra om Marcus Lantz återfår gammal god form. Och tillsammans med Skulason har HIF ett riktigt fysiskt innermittfält. På kanterna finns Martin Kolar, med den fina vänsterfoten, och Rene Makondele som båda håller hög allsvensk klass. På topp har laget allsvenskans bästa anfallspar i Henke Larsson och Razak Omotoyossi. Men den sistnämnde lär inte vara kvar i Sverige efter EM-uppehållet. Isaac Chansa kommer att bli en positiv överraskning för alla fotbollsälskare.
Helsingborg skulle absolut kunna placera sig högre upp i tabellen om de fått behålla den truppen som de går in i allsvenskan med. Men, som vanligt, så känns mycket osäkert kring föreningen. Och kontinuteten saknas. Granqvist, Razak och säkert någon mer kommer att försvinna under EM. Kan HIF hitta bra ersättare?


6. Hammarby - Bajen har värvat landslagsmålvakten Rami Shaaban och äntligen har laget en stabil målvakt. Ungefär samtidigt som Rami kom in så förlorade Hammarby mittfältsstjärnan Sebastian Eguren till Villareal. Och frågan är om Silly Season har smakat mer än vad det kostat för föreningen. Hur konstigt det än kan låta - med tanke på Eguren-förlusten - så är det just det centrala mittfältet som är Hammarbys starkaste lagdel. Lolo Chanko, Petter Andersson och Mikkel Jensen är alla väldigt bra och viktiga för laget. Försvaret är absolut inte starkast i allsvenskan, men tack vare Rami Shaabans existens kommer backlinjen att känna sig tryggare i år. På topp huserar Paulinho och Charlie Davies och det har varit riktigt mycket snack under försäsongen att Hammarby har anfallskris. Men jag tror faktiskt att det finns stor potential i båda anfallarna, visst Paulinho har kanske inget att bevisa men han har varit blek i år. Det ska bli intressant att se om Charlie Davies har anpassat sig till allsvenskan nu. Det brukar oftast ta ett år för utländska spelare att acklimatisera sig. Amerikanen är enormt snabb och det ska bli kul att se om Tony Gustavsson lärt han att bli smart. Jag går emot de flesta och säger att det lossnar för Charlie.

Allsvenskan plats 7-8

7. Halmstad - Janne Andersson har dragit ner förväntningarna på sitt lag. Och han har kommit undan med det eftersom två av lagets bästa spelare under förra säsongen saknas när serien drar igång. Dusan Djuric stack till FCZ och Magnus Bahne missar vårsäsongen. Men jag tror att HBK blir luriga i år. Halmstad kommer att vara väldigt svårslagna och laget har ett av allsvenskans bästa försvar med landslagsaktuelle Peter Larsson i spetsen. På mittfältet kommer Anel Raskaj att bli en positiv överraskning. Och Martin Fribock var bra redan förra säsongen. Sedan ska det bli intressant att följa holländaren Alexander Prent. I anfallet har laget slitvargen Magnus Arvidsson och den nye brassen Anselmo som kommer att vara viktig för lagets snabba omställningar.


8. Malmö FF - Di blåes startuppställning är bra på pappret, som vanligt. Men kontinuteten sviktar allt som oftast i laget. Det gäller att dra åt samma håll och det är därför Rolle nu är vid tränarrodret. Men som jag skrev i Gais-motiveringen så tycker jag att Roland Nilsson är överskattad. Och lagets trupp är tunn. Därför blir det ingen toppstrid för MFF i år heller. Förra säsongen omskolades Anders Andersson till mittback och det var ett lyckat drag av dåvarande tränaren Sören Åkeby, om det nu inte var Hasse Borg som låg bakom det draget. Nu har Anders Andersson brutit benet och därmed blir han borta hela vårsäsongen. Trist för Malmö som nu kommer att få mönstra Jimmy Dixon och Gabriel Limeira som mittlås. Och Rolle lär nog be till gudarna att de två håller sig friska. För bakom dem finns inte mycket att stoltsera med. Ytterbackarna Behrang Safari och Ulrich Vinzents håller god allsvensk klass. Några journalister har höjt sina röster för att Safari ska bli uttagen i den svenska EM-truppen, den kampanjen drivs av Mats Olsson och Fredrik Lindstrand. Men så bra är inte vänsterspringaren.
På mittfältet finns Babis Stefanidis som har potential att vara en väldigt bra yttermittfältare. Förra säsongen var han Helsingborgs bästa spelare tillsammans med Henke Larsson. Sedan gjorde han något man inte får göra i Skåne. Babis gick från HIF till rivalerna MFF. Affären blev - så klart - oerhört uppmärksammad vilket tog hårt på Babis som tappade formen och gjorde väldigt dåligt ifrån sig i Malmö. På lagets andra kant finns nyförvärvet Jeffrey Aubynn som varit väldigt bra under försäsongen. Och centralt är laget anförda av Daniel Andersson som är en av lagets absoluta nycklar till framgång. Sedan har Malmö Ola Toivonen som inte gjorde någon bra säsong i fjol. I U21-landslaget dominerar dock Toivonen i match efter match och jag tror att han kommer växa i MFF i år. Längst fram är Jonathan Johansson en bra striker. Men han känns för ensam och MFF behöver ett bra komplement till finländaren. 
Alltså, för tunn trupp, Anders Anderssons brutna ben och för många viljor gör att MFF inte når toppen.

Allsvenskan plats 9-10

9. AIK - Saknaden av Wilton Figueiredo är fortfarande stor i Solna. AIK har anfallsproblem och hyllade firman Obolo/Valdemarin har sett riktigt sega ut under försäsongen. Bakom dem finns Jagne, Mendes och Burgic och ingen av dem är kapabla att dunka in tio seriemål. Lagets försvarsdel är tunn. Nils-Eric Johansson kommer att få dra ett tungt lass i år. Mycket tyder på att Nisse spelar med mittback tillsammans med Arnefjord som håller en medelmåttig allsvensk nivå. Bakom dem finns Wallid Atta som är en säkerhetsrisk, men som Norling och Nesjo tror stenhårt på. Patrik Karsson är given till vänster och Markus Jonsson kommer spela till höger. Jonsson var petad en hel del matcher förra året eftersom Jimmy Tamandi la beslag på högerbackspositionen. Som sagt, får AIK skador i backlinjen blir det problem.
Mittfältet är lagets starkaste lagdel. Och starkast av dem alla är problembarnet Dulee Johnson. Men föreningens dilemma är att det står skrivet i stjärnorna att något negativt kommer ske med Dulee under säsongen. Därför har Ola Andersson handlat Jorge Ortiz som har imponerat sedan han anlände till Karlberg. Gabriel Özkan är en av allsvenskans bästa yttermittfältare men han har - som vanligt - problem med skador. Khari Stephenson är överskattad och borde inte få spela en minut eftersom samtliga mittfältare i truppen är bättre. Bojan Djordic är förmodligen den spelaren i allsvenskan som har störst press på sig att vara bra. Han är bra. Problemet är dock att Özkan är bättre som vänsterytter. Och om Bojan spelar centralt med Dulee blir AIK för klena. Rivjärnet Kenny Pavey har varit borta på grund av sjukdom under större delen av försäsongen och det lär ta tid innan han är i sitt rätta jag. Kevin Walker har sett spännande ut och han är redan bättre än talangen Pierre Bengtsson. Och bli inte förvånade om supertalangen Viktor Lundberg gör entré i allsvenskan. 



10. Gefle - Pelle Olsson lär ha jublat när han fick behålla målvakten Mathias Hugosson och anfallaren Johan Oremo. Den sistnämnde är otroligt viktig för lagets kontringsspel. Gefle spelar en väldigt defensiv fotboll med snabba omställningar. Tråkigt kan tyckas men deras inpräntade spelsystem gör att de är svårslagna. När Makondele försvann till Helsingborg förlorade Gefle en viktig pusselbit. Nu hoppas föreningen att nyförvärvet Yussif Chibsah kan fylla tomrummet efter Makondele. Nyförvärvet Hasse Berggren har sett väldigt bra ut under försäsongen och han kommer att vara nyttig för Johan Oremo. Många är förundrade hur Gefle kunde värva gamle Berggren. Personligen tycker jag att det är en klok värvning. Se vem som gjort de flesta av lagets assist i de senaste träningsmatcherna. Nu ska jag inte hylla Hasse till skyarna, för så bra är han förstås inte. Men man ska inte såga honom som fotbollsspelare.
Gefle har lyckats att etablera sig till ett allsvenskt lag. Frågan är hur de ska göra för att höja ribban och bli ett lag på tabellens övre halva. I år tror jag inte att Gefle når toppskiktet.

Allsvenskan plats 11-12

11. Gais - Makrillarna har gjort en intressant tränarsatsning på Magnus Pehrsson som är ung och ambitiös. Ska bli kul att se vad han kan göra med Gais. Viktigt för laget att Bobbie Friberg da Cruz stannade kvar. Offensive Levon Pachajyan från armenien är en spännande spelare och han har egenskaper som göteborgarna saknat. Han kommer att bli riktigt viktig för Gais. Brasilianske anfallaren Daniel Morais Reis är också en spelare som Gais kommer ha stor nytta av. Förra året saknade laget en bra anfallare, vilket var tydligt eftersom Tobias Homqvist fick starta flera matcher. Och Christos Christoforidis verkar vara ett problembarn.
Sedan har föreningen värvat finländske mittbacken Markus Halsti eftersom Mattias Östberg försvann till Häcken, och det känns som en förstärkning. Gais bästa spelare är underskattade Prince Ipke Ekong som tillsammans med strategen Fredrik Lundgren huserar på lagets centrala mittfält. Yttermittfältaren Tommy Lycén - kommer närmast från Örgryte - tror jag inte på. Han var inget vidare i superettan förra säsongen. Många tror säkert att Gais kommer att rasa nu när Rolle har lämnat föreningen. Men i mina ögon var han överskattad. 




12. Trelleborg - Inte konstigt att Trelleborg kallas för ett tråkigt lag. Det känns inte ens roligt att skriva om dem. Jag menar, Vångavallen. Tom Prahl. Och profil-lösa spelare. TFF finns alltid med någonstans bakom kulisserna - man tänker aldrig på dem på samma sätt som man tänker på alla andra allsvenska lag. Föreningen saknar det där lilla extra, den där lilla pusselbiten som gör laget intressant. Det finns inget tryck eller intresse. Ljungskile som jag har tippat sist i allsvenskan, de har åtminstone en profilstark tränare som sticker ut från mängden - och de har även en hemmaplan som heter Starke Arvid. Klart man blir lite intresserad av LSK.
Till råga på allt dystert kring Trelleborg så har föreningen i år hämtat in en tränare - Tom Prahl - som var intressant för... ja, många år sedan. Och TFF har även värvat anfallaren Andreas Drugge som fick uppmärksamhet när han sprang runt med ett pannband i Elfsborg för...ja, många år sedan. Drugge var dock bra i Degerfors förra säsongen och i år är det verkligen upp till bevis för honom. Trelleborg har lånat en duktig målvakt i Johan Dahlin - Tarzans pöjk - från norska Lyn. Avtalet sträcker sig fram till EM-uppehållet. Han och Mattias Thylander är TFF:s viktigaste spelare. Det
blir väl som vanligt med den skånska föreningen. De gnetar till sig viktiga poäng på hemmaplan. Inte kul - men effektivt. 

Allsvenskan plats 13-14

 
13. GIF Sundsvall - Giffarna säkrade det allsvenska kontraktet mot Ljungskile i superettans sista omgång. Laget har fått behålla sina viktiga kuggar från förra året och föreningen har även värvat intressanta namn. Starke Robert Mambo Mumba och kvicke Ari Skulason kommer båda från Häcken och de blir viktiga för Sundsvall. Sedan var ytterbacken Billy Berntsson riktigt bra i Falkenberg förra säsongen och det blir intressant att se om Berntsson - som i grund och botten är högerback - kan anpassa sig till att spela vänsterback i Sundsvall eftersom duktige Mikael Lustig har patent på platsen som högerback. Isländske anfallaren från norska Viking Stavanger Hannes Sigurdsson kommer att vara väldigt viktig för att lille Patriksson ska få ytor att jobba på. För anfallaren Johan Patriksson är bra och med sin respektlösa och irrationella spelstil kommer han att vara ett orosmoment för flera försvarare i allsvenskan. Hemma på Norrportens konstgräs är Sundsvall starka och förra året släppte laget endast in 2!!! mål där.

14. IFK Norrköping - Peking är ett kärt återseende i allsvenskan. Laget spelar i en fotbollstokig stad som andas kultnamn som Nils Liedholm, Gunnar Nordahl, Åby Ericsson och Ove Kindvall. Förra säsongen var Norrköping överlägset bäst i superettan och laget stormade igenom serien med en spelskicklig idé. I år blir det mycket tuffare och jag tror inte att lagets backlinje håller den nivå som krävs. Strategen Mikael Blomberg på mitten är ovärdelig för Norrköping men han är en för ensam krigare på mittfältet. Visst, Daniel Bamberg är en bra offensiv yttermittfältare som kommer att imponera på många åskådare i år. Men Norrköping behöver fler smarta krigare av Blombergs kaliber på mitten. Det ska bli oerhört intressant att se om frispråkige Sören Cratz kan hålla sig till att vara Mats Jingblads assisterande tränare. 

Allsvenskan 2008

En vecka kvar till allsvensk premiär. I dag börjar nedräkningen. Som sig bör tävlar jag mot Jesper och Martin. Vi ska försöka att förutspå hur allsvenskan kommer att sluta. Och vi kommer även att tippa vilka spelare och tränare som kommer att lyckas - samt misslyckas under säsongen. Varje dag - fram till premiären - kommer vi att uppdatera våra bloggar med det allsvenska tipset. Ni hittar mina motståndares bloggar i högerspalten, under länkar.


15. Örebro - Till årets säsong har ÖSK blivit av med Joel Riddez - som varit lagets bästa spelare de två senaste  åren, Abgar Barsom - som förra året gav laget en injektion som ledde till förnyat kontrakt och den viktiga gammeldansken Lars Larsen. Föreningen har ersatt förlusterna genom att hämta in namn som Samuel Wowoah, Magnus Kihlberg, Samuel Ze och Roni Porokara. De två förstnämnda är namn där bäst-före-datumet gått ut för
flera år sedan. Däremot är offensiva teknikern Porokara en spännande spelare att följa. Och Kristoffer Näfver är en kvick vänstermittfältare som jag gillar. Det kommer dock att bli ett oerhört jobbigt år för Örebro. Laget har varit riktigt bleka under försäsongen och i genrepet blev det 0-0 mot Åtvidaberg. De senaste åren har Örebro haft fördel av sitt konstgräs hemma på Behrn Arena. Men nu har tiden runnit i kapp ÖSK. I dag behärskar de flesta - utom Jörgen Wålemark - att spela på det underlaget.


16. Ljungskile - Jag tror att hela Ljungskile hoppas att skitvädret ska hålla i sig i ett par veckor till. Dåliga planer kan LSK dra fördel av. Däremot är det 16 lag i årets serie och det drar inte LSK fördel av eftersom laget inte har en bred trupp. Ljungskile har värvat två bra spelare i Michal x 2. Polske målvakten Michal Slawuta har sett helt okej ut på försäsongen och kommer få dra ett tungt lass för LSK. Fast det är ändå hans namne med Kubala i efternamn som är lagets bästa nyförvärv. Den slovakiske mittfältaren har dimensioner - framför allt rutin - som laget har saknat. Men jag tror att den allsvenska nykomlingen kommer att få väldiga problem när motståndarna sätter hög press på deras backlinje. Och det kommer de flesta lagen att göra mot Ljungskile. David Wilson har lyckats med LSK förr - men i år går det inte vägen. Och det är det inte många som räknar med heller.

Champions League

Arsenal-Liverpool
Fenerbache-Chelsea

Schalke 04-Barcelona
Roma-Manchester United

Så lottades kvartsfinalerna i Champions League. Intressanta matcher ur flera perspektiv.

Battle of Britain brukar europeiska matcher där engelska lag ställs mot varandra kallas för. Arsenal hyllas enormt mycket av de flesta fotbollsexperterna för sitt skickliga och snabba passningsspel. Nu ställs Gunners mot Liverpool som vid det här laget börjar att bli ett erkänt duktigt Champions League-lag. Laget har varit i två CL-finaler under de tre senaste åren. Två intressanta "matcher i matchen" är onekligen de mellan anfallarna Emmanuel Adebayor och Fernando Torres, som båda har gjort 19 mål vardera i Premier League och mittfältsduellen mellan Cesc Fabregas och Steven Gerrard.

För Fenerbaches serbiske anfallare Mateja Kezman kommer kvartsfinalen mot Chelsea att handla om revansch. 2004-2005 spelade Kezman för just Chelsea. Det gick dock inget vidare för honom i Londonklubben - visserligen avgjorde han Liga Cup-finalen mot Liverpool - och han såldes snabbt vidare till Atletico Madrid. Nu ställs Kezman mot Chelsea som ratade honom för tre år sedan.

För Schalkes målvakt Manuel Neuer blir kvartsfinalen mot Barcelona av stor betydelse inför hans kommande karriär. Den spanska storklubben har nämligen tidigare under året visat stort intresse för den tyske målvaktens tjänster. Manuel Neuer är endast 21 år och anses vara en supertalang. Han hade stor del i att Schalke slog ut Porto i Champions Leagues åttondelsfinal då han räddade tre straffar.

Roma-Manchester United känns som den hetaste kvartsfinalen. Förra året möttes lagen i samma skeende av turneringen. Då gick Manchester United vidare till semifinal efter att ha förnedrat Roma på hemmaplan genom att vinna med 7-1. Sammanlagt gick engelsmännen vidare med 8-3. Roma lär vara sugna på revansch. 

Jag, Martin och Jesper har en Champions League-tävling i år igen. Förra året vann jag och därför hyllade mina motståndare mig med champagne och segertal. Årets tävling leds av mig. Jag ligger 32 poäng före Jesper och 54 poäng före Martin. Deras finallag är redan ute ur tävlingen. Martin hade tippat Milan-Real Madrid i final. Och Jesper trodde på Inter-Real Madrid. Själv har jag tippat att Liverpool-Barcelona kommer spela final i Moskva. Och så kan det bli eftersom de inte lottades på samma sida. Därför är det omöjligt att mina finallag stöter på varandra tidigare än i en final.

Därför var Jesper sms mycket märkliga efter dagens lottning.
Jesper: Nu jävlar åker Liverpool o Roma ut. Hahaaa! Så jävla gött!
Jag: Vi får se. Men med tanke på hur alla "fotbollsexperter" hyllar Arsenal och United så är det kört. Jag är nöjd.
Jag: Liverpool kan få möta Barcelona i final.
Jesper: Det borde du va när ni får avsluta hemma me pool. Fan, är livrädd för Anfield

Det bör sägas att Jesper håller på Arsenal. Och jag håller på Liverpool.

Jag: Är du schizofren?
Jesper: Är du en tönt som sviker dina vänner?
Jag: Ja. Är du schizofren?

Allsvenskan vs Elitserien

Handen på hjärtat. Vad känns hetast av slutspelet i hockey och nedräkningen till den allsvenska premiären i fotboll?
Personligen svarar jag det sistnämnda. Kanske för att jag brinner mer för fotboll än för hockey? Eller kanske för att Modo - som jag tippade skulle bli svenska mästare i hockey - är på väg att bli utslagna av Timrå? Kanske är det rentav för att IFK Göteborg är svenska mästare? Eller för att Ljungskile är med i fotbollens svenska finrum?
Inte är det för att Andreas Granqvist har återvänt till Helsingborg i alla fall. Och inte är det för att Samuel Wowoah har valt bort Cypern för att husera på Örebros mittfält.

Ljungskile har laddat upp inför allsvenskan genom att vara på Cypern. Tack vare Stefan Elofsson och Lasse Aronsson har jag och många andra kunnat följa deras träningsläger på Medelhavsön. Riktigt bra jobb har reportrarna gjort under veckan. Det verkar som att Ljungskiles tränare David Wilson har eldat upp sina spelare rejält. Och allt fokus ligger nu på premiären mot Hammarby.
Jag tror att LSK kommer till spel med en 4-5-1 uppställning - med offensiva yttrar. Jag gissar att laget ser ut så här:
Michal Slawuta - Cedomir Zarkovic, David Leinar, Richard Jansson, Robert Johansson - Jon Lundblad, Aleksandar Kitic, Anders Augustsson, Michal Kubala, Martin Smedberg - Jörgen Wålemark

Inom kort ska jag tippa den allsvenska tabellen här på bloggen. Vill avvakta ytterligare några dagar innan jag publicerar mitt tips.

Det enda som rört sig här är tiden

Du frågar mig vad kärlek är, men jag vet inget om det där, bara sånt som man kan mäta kan jag förstå.
Jag vill inte vara där jag är. Men jag måste. Vi har expertvecka och föreläsningar står på schemat. I måndags var Sven Bergman, Uppdrag Granskning, på besök. Han är själv utbildad på Ljungskiles journalistutbildning och han var riktigt duktig. Imponerande saker som han har varit med om under sin resas gång. Bland annat var han med och avslöjade JAS-skandalen.
I dag var Tobias Regnell, Offside, i Ljungskile och delade med sig av sina journalistiska erfarenheter. Han har ett helt okej jobb. För er som inte vet så är Offside ett magasin som gör fotbollsreportage. Reportage är oerhört kul att skriva. Och fotboll, ja ni vet.

Har även haft heta diskussioner med min linjeföreståndare, Lena, angående mitt examens-arbete. Det ska vara färdigt 24 april. 30 000 tecken, egna bilder och egen redigering. Det kommer bli kämpigt eftersom jag ska göra det vid sidan av mitt vikariat på Expressen. Mitt ex-jobb ska handla om fotbollsspelare som väljer att bli proffs i ung ålder. Jag ska få fram nackdelar till ett tidigt proffsliv. Förstår alla kids vad det innebär att lämna mamma och pappa. Eller skiter de i allt vad trygghet heter? Suktar de så mycket efter att bli den nye Zlatan att de struntar i eventuella konsekvenser?
Jag har bara hunnit boka en intervju och det är med Örebrokillen Martin Bengtsson. För några år sedan försökte han att ta sitt liv i Milano. Han var en jättestor talang som hamnade i Inter. Och han klarade inte att hantera den menatala pressen. Jag har många tankar om hur mitt arbete ska se ut. Det återstår att se hur bra resultatet blir.

Fernando Torres är otroligt het för tillfället. Spanjoren är världens bästa anfallare just nu. På egen hand vållade han stora problem för fyra Inter-försvarare. Vilket lag ska klara av att slå ut Liverpool från Champions League? Arsenals hyllningskör är riktigt stor och det ska bli oerhört intressant att se om Gunners vinner någon titel av värde i år.

IFK Göteborg blir att räkna med även i år. Föreningen ser ut att värva den danske målvakten Kim Christensen. Och därmed börjar det att lukta pytt i panna i Göteborg - igen.

Laul hävdar att Mats Olsson inte kan fotboll. Därefter lägger han ut sin allsvenska sluttabell på den rosa sidan:
1. AIK 
2. Elfsborg
Kommentarer överflödiga.

På fredag spelar kent i Uddevalla. Då åker jag tillbaka till Stockholm.
Hon sjunger kärlekssånger för min hud, hennes tunga skriver mjuka melodier.
Tänk om. Skulle inte tro det.

What is it makes me want to say

This circus is falling down on its knees. Regn i Uddevalla. Skulle vilja säga, annars är allt detsamma. Snart varit här i tre dagar och börjar redan bli rastlös. Första dagen skrev jag en artikel och mejlade in den till redaktionen. Har svårt att släppa taget och slappna av. Tar reda på när Ajax spelar, för att vara beredd på att ringa Rasmus. Har nog ändå hittat en väg nu. Inspiration var allt som behövdes. Musik. Min Groningen-fotograf och vän hjälpte mig. Sia med Breathe Me är fantastiskt bra på alla sätt och vis. Repeat. Har tappat räkningen, så många gånger har jag lyssnat på låten. Knappar in fler låtar i playlist. Emmylou Harris - med hjälp av Neil Young - Wrecking Ball är också lysande. Introt påminner lite om kents Chans. Moneybrothers version av Downtown Train. Inte lika bra som när han gör Håkans Brännö Serenad, men ändå mycket bra. Gummiband med kent, vilket är skönt efter att ha levt tätt ihop i Stockholm med Tillbaka Till Samtiden. Laaksos Västerbron följs av Dylans underbara I Want You. Cate Blanchett är grym i I'm Not There.

Petter ringer och skrattar. I går förutspådde jag att Radio Väst och Bohusläningens första knäck under Ljungskiles Cypern-läger skulle handla om att Jörgen Wålemark var tillbaka på ön där han var proffs för några år sedan. Mycket riktigt har radion nu intervjuat Jörgen. På söndag åker Bohusläningen ner till Medelhavet.

Hinner knappt avsluta samtalet med Petter innan telefonen ringer. Oddevoldprofilen Gunnar Lund (Dahlgren) som undrar hur många Juventus-supportrar som hörde av sig till mig efter att jag gjorde tidningens Italien-sida förra veckan. Jag listade Juve som inte ens nära listan eftersom laget har gått till hård attack mot de italienska domarna. Sedan pratade vi hockey - om hur landets arenor är - och vi diskuterade rivaliteten mellan kvällstidningarna, som Gunnar är väldigt intresserad av. Han är rolig.

Lasse Aronsson hyllar Bayern München. Och det är tråkigt att tyskarna inte finns med i årets Champions League. De hade gått långt. I går besegrade Bayern Anderlecht med 5-0 i UEFA Cupens åttondelsfinal. Enligt Lasse är Franck Ribéry bland världens tio bästa spelare. I går spelade han fram till tre mål.

Torres öser mål i Liverpool

image156


Fernando Torres har verkligen gjort skäl för den stora summa pengar Liverpool spenderade för att värva honom från Atletico Madrid. Många tvivlade dock på att spanjoren skulle ösa in mål för sin engelska klubb. Med facit i hand kan man konstatera att tvivlarna hade fel. Nu har Torres gjort 18 mål i Premier Leauge. Mot West Ham svarade han för tre fullträffar.

Att Roma slog ut Real Madrid var väntat eftersom italienarna vann i Rom med 2-1. I returmötet saknade Madrid Ramos, Nistelrooy, Sneider och Robben. Tunga avbräck som gjorde att Roma - i mina ögon - var favoriter till att avancera i Champions League. Sedan kan jag inte förstå vad det fantastiska med Robinho är. Brassen är grymt överskattad. Daniele De Rossi var planbäst.

Imponerande av Arsenal att åka till San Siro och vinna över Milan med 2-0. Jag är dock inte lika lyrisk över Arsenal som många andra är. Jag tycker snarare att Milan var dåliga. Lagets motor och annars briljante Pirlo - som brukar vara mästare i utslagningsmatcher - var riktigt slarvig och jag har aldrig sett honom slå bort så många passningar som han gjorde mot Arsenal.

Var och såg Ljungskile mot Degerfors på Starke Arvid. Matchen slutade 2-0 till LSK efter mål av Niklas Löfgren och Aleksandar Kitic. Ljungskile kommer att få det riktigt tufft i allsvenskan. Laget har dock lånat en duktig spelare i Michal Kubala från Slovan Bratislava. Han kommer att tillföra mycket för LSK med sin bollbehandling. Kubala spelade första halvlek mot Degerfors och han imponerade. Bäst i matchen var ändå vänsterbacken Robert "Lillen" Johansson och innermittfältaren Aleksandar Kitic.

Entourage är helt lysande. Jesper har tjatat som fan om att jag måste se serien. Han har varit övertygad om att jag skulle älska den. Och han hade väldigt rätt. Jag köpte första säsongen - gick hem och fastnade helt. Johnny Drama är fantastisk!

Tåg är det största bluffmakeriet. Miljövänligt, eller hur. Jag skulle ta mig från Stockholm Centralstation till Arlanda. Buss kostar 99 kronor. Tåg kostar 220 kronor.

Bästa bloggen just nu är utan tvekan
http://www.oksana.se/
Hela Expressens sportredaktion väntar på ett riktigt stort avslöjande på den sidan. Typ, "Det ska bli så kul nu när Zlatan ska flytta till Spanien."

AIK har värvat Jorgé Alberto Ortiz. Betyder det att klubben vill göra sig av med Dulee? Nils.