Fortfarande inga pulsklockor i Ljungskile

Man kan lugnt säga att Ljungskile imponerar. Tre raka segrar - mot Elfsborg, Trelleborg och IFK Göteborg. På något sätt är det sjukt, konstigt och överraskande, men samtidigt är det väntat. För hur många gånger de senaste tolv åren har man inte sagt att "Ljungskile klarar det inte" och "Nu är det slut på sagan om LSK."
Men gång på gång får man ett långfinger framför ansiktet. Att man aldrig lär sig.
Roligast i går var efter matchen när David Wilsons långsinthet kom fram: "Vi behöver inga pulsklockor i Ljungskile."
All heder till Ljungskile, men IFK Göteborg ser inte ut som ett guldlag i år.


I dag gjorde jag första dagen med min nya tjänst på Expressen. Jag ska skriva om internationell fotboll för våran nättidning. Jag kommer att uppdatera sidan dagligen med massa storys. Följ gärna arbetet. I dag har jag bland annat gjort ett avslöjande om Rasmus Lindgren, ett arbete inför Chelsea-Man Utd och en grej om Sebastian Larsson.


Nu ska jag vandra ner på stan. Blir nog kaffe och tidning på något café innan det är dags att slå sig ned på Telegrafen med en Guinness framför Chelsea-Man Utd.


Redbergslid värvar stjärnmålvakt

Examensarbetet är äntligen färdigt. Nu kan jag andas ut.
Det blir dock inget långt blogginlägg.
Men givetvis måste jag berätta att Petter Hansson är klar för Redbergslid. Stort! RIK är Sveriges största och anrikaste handbollsförening.
 

Villig att utmana ödet

En vecka kvar till deadline för examensarbetet. Känns som att jag ligger bra till tidsmässigt och största delen av arbetet är inlämnat till min handledare, Lena. Det blev mer material än vad jag hade förväntat mig så redigeringen kommer bli kämpig. I morgon bär det av till Uddevalla och Ljungskile igen. Tack vare Martin som vägrar ta sin Chrysler upp till Bohuslän så blir det att färdas med Säfflebussen. Martins ursäkter är två och de lyder, "Tänk om den inte klarar av att köra upp för Hallandsåsen" eller "Tänk om den sprängs". Personligen är jag villig att chansa.

På lördag åker jag till Grundsund och tittar på seriepremiären mot Henån. Ett nykomlingsmöte där vinst är oerhört viktig för båda lagen.

I skrivande stund får jag reda på att David Wilson ännu en gång lurat mig och många andra. Uppställningen:
Slawuta - Phiri, Leinar, Senften, Jansson - Zarkovic, Augustsson, Kitic, Smedberg - Kärna, Wålemark

Ljungskile-Elfsborg

Den här gången måste jag väl få in Ljungskiles startuppställning.
Slawuta - Zarkovic, Leinar, Jansson, Phiri - Augustsson, Kitic, Kubala - Smedberg, Wålemark, Löfgren


GIF Sundsvall-Ljungskile

Ajaj Ljungskile. I kvällens match gör Johan Patriksson säsongens första framträdande från start i GIF Sundsvall. Räkna med att anfallaren är spelsugen och full av revansch. Förra året sänkte han Ljungskile på Norrporten Arena genom att göra två mål i matchen som slutade 3-0.

Ljungskiles lag är svårt att förutspå. Edwin Phiri och Martin Smedberg har varit sjuka. Anders Augustsson är avstängd. Och Markus Sentfen är tveksam till spel. Jag tror på följande laguppställning:
Slawuta - Zarkovic, Sentfen, Jansson, Phiri - Kubala, Kitic, Smedberg - Löfgren, Leinar, Lundblad

David Wilsons taktikkupp

Taktikkupp är ett fantastiskt bra ord. Och jag tror kanske att Ljungskiles tränare David Wilson visar vad det ordet betyder i måndagens bortamatch mot GIF Sundsvall. Tror nämligen att han skickar upp David Leinar i anfallet. Är dock inte helt säker ännu, men tanken växer ju mer jag funderar. Förra året gjorde en LSK en av sina bästa matcher mot Örgryte och då spelade Leinar anfallare på Valhallas konstgräs. På måndag, mot giffarna, tror jag absolut inte att Jörgen Wålemark spelar från start. För det första har Jörgen tidigare sagt att han inte spelar på konstgräs, han stod över förra säsongens konstgräsmatcher mot ÖIS och Sundsvall, och för det andra tror jag inte att Jörgen kommer att spela bortamatcher i år. Därmed behöver LSK en stark anfallare som är bra på att spela felvänd på måndag. Och då känns David Leinar som ett klockrent alternativ. Jag blir heller inte förvånad om Leinar får sällskap av Jon Lundblad och Niklas Löfgren i anfallet. Sedan räknar jag med att Daniel Åkervall blir petad eftersom han gjorde en väldigt blek insats mot Helsingborg, båda målen kom från hans vänsterkant. Med största sannolikhet lägger Edwin Phiri beslag på vänsterbacken, vilket jag tycker är synd eftersom jag väldigt gärna vill se Robert "Lillen" Johansson på den positionen. Men mer om Ljungskiles match på söndag eller måndag.

Examensarbetet är jobbigare än vad jag trodde. Förmodligen beror det på att jag kom igång med det sent eftersom jag var i Stockholm under halva ex-jobb-perioden. Nu har jag dock fått en hel vecka att ägna mig åt mitt skolarbete och därmed börjar jag få ordning på saker och ting. Arbetet innebär att jag måste ha minst 30 000 tecken, egna foton och att jag sedan redigerar ihop allt till en tidning eller ett magasin. Under den här veckan har jag fingrat ned 45 000 tecken och då har jag ändå tre intervjuer kvar. Deadline är om två veckor, men jag har bestämt mig för att vara färdig med mina texter om en vecka. Hoppas att jag klarar av det. Sedan sticker jag upp till Ljungskile och redigerar ihop arbetet. Stressigt värre. Skänker en tanke till mina klasskamrater som måste haft en härlig glidarperiod under alla veckorna med ex-jobbet. De borde ha kunnat ta allt i godan ro efterson de haft dubbel så lång tid som mig. Fast jag är inte ett dugg avundsjuk eftersom jag hade det riktigt bra i Stockholm och jag verkar väl kunna fixa ihop ett examensarbete innan den 24 april, hoppas jag.

Börjar bli uppriktigt trött på Rögle nu. Visst var det en fantastisk bedrift av dem att gå upp i Elitserien. Det hade inte många räknat med att de skulle göra. Men alltså, under senaste veckan har hela morgontabloiden handlat om hockeylaget. Och stackars journalisten Daniel Rooth har fått skriva 20 krönikor på lika många dagar om spektaklet. Hoppas att Kenny Jönsson tar sitt förnuft till fånga och flyttar till Karlstad. Fast jag blir inte förvånad om det blir en ordentlig twist och hans brorsa Jörgen flyttar till Skåne. Att jämföra Rögles prestation med Ljungskiles är bara löjligt.

Starkt av AIK att kunna göra mål. Men det krävdes en fast situation mot GIF Sundsvall för att lyckas näta.
GIF Sundsvalls tränare Per Joar Hansen fortsätter att frysa ut Johan Patriksson som förra året sköt upp föreningen i allsvenskan med sina 17 mål. I förlustmatchen mot AIK fick anfallaren inte någon speltid och mittbacken Erkan Saglik byttes istället in som forward. Om Giffarna, utan Patriksson, förlorar mot Ljungskile borde Per Joar ligga pyrt till. Förste allsvenska tränaren att få sparken?


Inga bortamatcher för Wålemark

Ljungskile-Helsingborg i kväll. Tror på följande startuppställning för LSK:

Slawuta - Zarkovic, Leinar, Jansson, Pihri - Smedberg, Kitic, Augustsson, Kubala, Löfrgren - Wålemark

Det ska bli intressant att följa David Wilsons matchning av Jörgen Wålemark i år. Jag tror inte att Wålemark kommer att spela i någon av lagets bortamatcher.

Helsingborg var riktigt bra i deras senaste match, mot Halmstad. Men HBK spelade med en väldigt låg press och tillät HIF att rulla boll. Det tror jag inte att LSK kommer göra i dag. Det blir förmodligen en fysisk fight, vilket passar Ljungskile bättre än Helsingborg.  Men jag tror ändå på 1-2.

Inkvoterad journalist

Martin hittade det här klippet. Nora Strandberg intervjuar Magnus Haglund inför allsvenskans andra omgång mellan Elfsborg-AIK.

http://www.youtube.com/watch?v=mxAt8Be8Xac&eurl=http://ifkgoteborg.blogspot.com/
 

Scousers rules the world

image161

Sett till matchen var det helt rättvist att Liverpool besegrade Arsenal. Bortalaget Arsenal började matchen bäst, men efter 25 minuter tog Liverpool över taktpinnen. Fernando Torres mål var matchens prestation. Mottagningen, vändningen, farten och avslutet höll världsklass. Arsenal försökte rubba Liverpool, men det behövdes två offensiva byten av Arsene Wenger för att få fart på sitt lag. Men än en gång visade det sig att Arsenal inte är bäst när det gäller. Återigen blir det Liverpool-Chelsea i semifinal.


Ljungskile skolade spelare mot Kalmar FF

Det blev som väntat en väldigt tuff match för Ljungskile mot Kalmar FF på Fredrikskans. David Wilson ändrade om rejält i laget och Jörgen Wålemark, Andreas Kristoffersson, Edwin Pihri och Martin Smedberg fick inte förnyat förtroende att starta matchen. (Den sistnämnde var förkyld.)
Det mest anmärkningsvärda är att lagets stjärnförvärv Jon Lundblad var med i Kalmar som 17:e man. Jag förmodar att han inte är helt nöjd med sin situation.
Etchu Tabe fick vara med från start för att han ska lära sig. Har LSK verkligen råd med att skola spelare mitt i den pågående allsvenska säsongen?

Kalmar FF är stabila och deras kompakta försvarsspel var bra mot Ljungskile. LSK såg inte ut att vara bekväma med boll. Och allt för ofta passades bollen till någon Kalmar-spelare. Cesar Santin, Viktor Elm, Rasmus Elm och Patrik Ingelsten stod för hemmalagets anfallsspel.

Jag fortsätter att tjata om att AIK kommer få en tuff säsong. Laget har, som sagt, anfallsproblem. Rikard Norling såg väldigt pressad ut efter förlusten mot Elfsborg. Fortsätter laget att gå dåligt tror jag att Norling säger upp sig från sitt tränarjobb.

Flera skrällar av David Wilson

Kan det rentav bli den här uppställningen för Ljungskile mot Kalmar FF:

Slawuta - Pihri, Leinar, Jansson, Åkervall - Zarkovic, Kitic, Augustsson, Smedberg - Löfgren, Tabe

Tråkig tränare

Jag förstår mig inte på GIF Sundsvalls tränare Per Joar Hansen. I kvällens bortamatch mot Hammarby petar han Johan Patriksson igen. Enligt mig är det beslutet mycket märkligt. I premiären mot Helsingborg kom Patriksson in i 44:e minuten. Och han lyfte sitt lag. Giffarna kommer till spel på Söderstadion med fyra mittbackar. Jag tror på 1-1.
Det är skillnad på Per Joar Hansen och David Wilson. Ljungskiles tränare säger att LSK åker till Kalmar för att ta tre poäng. Och i premiären mot Hammarby lät Wilson fjolårets skyttekung Andreas Kristoffersson spela från start. Klart att han är värd att få spela i allsvenskan med LSK eftersom han sköt upp laget förra året. Det borde gälla Patriksson också.
Jag tror på 2-0 till Kalmar FF.

Och Elfsborg slår AIK med 2-0.

Här är ett riktigt roligt klipp. Kolla.

http://www.gefleiffotboll.se/bilder/spelarpres/lantto.html

Tror på skräll i Ljungskiles lag

Helsingborg var bra mot Halmstad. HBK ska tacka sin målvakt Marcus Sahlman för en poäng. Han gjorde ett par svettiga räddningar. Christoffer Andersson, Rene Makondele och Henrik Larsson utmärkte sig på ett bra sätt. HIF kommer att vara med toppstriden i år, men jag tror att truppen är för tunn för att det ska bli guld. Bosse Nilsson är skickligare än Stuart Baxter på att få ut Henke Larssons egenskaper. Alla uppspel går rakt upp på Henke som i sin tur fördelar bollen vidare.
Halmstad kom till Helsingorg med en ruskigt defensiv inställning. Laget tog lång tid på sig vid varje fast situation för att dra ner på tempot och få tiden att gå. Marcus Sahlman var bäst i HBK, Peter Larsson och Martin Fribock var helt okej.
Helsingborgs speaker var rolig när han, innan matchen, drog till med att HIF är hela Sveriges stolthet.

Ljungskile har en tuff match framför sig, Kalmar FF borta. Jag tror inte att David Wilson mönstrar sitt lag med 4-3-3. Utan jag tror på 4-4-2 med Jörgen Wålemark och Niklas Löfgren på topp.


AIK:s problem fortsätter. Nu tvingas mittfältsstjärnan Dulee Johnson att ta timeout. Varför?
En sak som är säker är dock att AIK blir svagare utan Dulee som är lagets motor.


YouTube

Fler YouTube-klipp.

Det är ytterst tveksamt om Patrick Ekwall har varit aktiv inom någon bollsport. Kolla de här två klippen när Ekwall lirar beachvolley under båstadveckan. Och tänk på hur viktig den här happeningen är för sportjournalisten Ekwall.

http://www.youtube.com/watch?v=11khuisFR74

http://www.youtube.com/watch?v=rbj_BNZq4xc&feature=related


Det här det sjukaste jag sett. I Sverige blir det ett jävla liv om ett mynt kommer in på en fotbollsplan under pågående match.
http://www.youtube.com/watch?v=M58nMl6LE8I&feature=related 

Och det här är otroligt kul. Kjell Bergqvist sågar Tom Hjelte.
http://www.youtube.com/watch?v=zwIeAFTS3Tc

På tal om Kjell Bergqvist. Det här är också roligt.
http://www.youtube.com/watch?v=rWp4ip6hefY&feature=related


Bendtner är fri från skuld

Tillbaka i Helsingborg. Ska vara här och hålla på med ex-arbetet fram till 24 april. Sedan skolan till sista maj innan Stockholm igen. Fast det ser ut som att jag ska jobba för Expressen under tiden jag är i Helsingborg och Ljungskile...

Jag dominerar kraftigt i min, Martin och Jespers Champions League-tävling. Fick in tre av fyra resultat i kvartsfinalerna, missade bara turkarna där jag trodde på 2-1 till Chelsea. 
Liverpool ska vara nöjda med 1-1 mot Arsenal. Efter Kuyts mål blev matchbilden självklar och Liverpool tillät Arsenal att ha bollen. Visst skulle Hleb fått en straff. Och Bendtner, denna överskattade dansk, vilken miss det kunde blivit. Men linjemannen vinkade, felaktigt, för offside före Bendtner visade upp sin teknik. Så de Arsenalfans som skyller på Bendtner borde tänka om eftersom det ändå inte hade blivit mål. Hör du Jesper?

På något sätt är det typiskt Manchester United att ha sådan flyt som de hade mot Roma. Och med flyt menar jag att Roma saknade en riktigt tung trio i Totti, Perrotta och Juan.

...som absolut inte ska skämmas för att de förlorade premiären mot Hammarby. Ljungskile gjorde en bra insats och de skapade flest målchanser.  Planen var under all kritik och ska det verkligen få vara så i en allsvensk match?

På måndag spelar LSK borta mot Kalmar FF. Och bara tre dagar senare gästar Helsingborg Starke Arvid. Men det är inte de matcherna som Ljungskile måste vinna. Då är det desto viktigare att vinna borta mot GIF Sundsvall, bara fyra dagar efter HIF. Det är en av årets viktigaste matcher för LSK. Kommer ihåg när lagen möttes på Norrporten Arena förra året. Då var jag på plats och såg Sundsvall spela ut Ljungskile efter noter. 3-0 blev slutresultatet och Johan Patriksson, som gjorde två mål, var matchens bästa spelare.
Snacka om tufft spelschema för Ljungskile.

AIK har anfallsproblem skrev jag i mitt allsvenska tips. Och sedan slutade premiären mot Kalmar FF 0-0. Visst, stockholmarna mötte ett försvarsstarkt lag. Men ändå. Det blir en tuff säsong för AIK-spelarna.

Vilken match Kim Christensen, IFK Göteborgs målvakt, gjorde i premiären. Potentialen att bli årets målvakt finns. Absolut. Annars var Malmö FF bra och jag kanske har underskattat skåningarna.


På söndag ser jag Helsingborg-Halmstad. Det ska bli riktigt intressant. I HIF ska det bli kul att se unge mittbacken Joel Ekstrand och HIF ska ha väldigt mycket credd för att de ger honom chansen. Det tänket borde Malmö FF ta efter, som panikvärvade Halsti från Gais när Anders Andersson bröt benet.
Det ska även bli spännande att se Isaac Chansa och förståss anfallsparet Larsson/Omotoyossi.
I HBK ska det bli spännande att se Anel Raskaj och Anselmo.


Kolla det här klippet. Helt sjukt.
http://www.youtube.com/watch?v=S5dpHa_AYcA

Once. Se den. Kolla.
http://www.youtube.com/watch?v=CoSL_qayMCc