Hur hög status har du

Svenska folket har statusbedömt hundra olika yrken på en skala mellan ett och nio. Hög lön, lång utbildning och makt tycker svenskarna ger hög status. Var hamnar du på statusstegen?

Hetaste och mest iskalla jobben

1 Ambassadör
  2 Läkare
  3 Domare
  4 Professor
  5 Advokat
  6 Pilot
  7 Verkställande direktör
  8 Forskare
  9 Civilingenjör
  10 Statsråd
  11 Idrottsproffs
  12 Civilekonom
  13 Veterinär
  14 Datakonsult
  15 Filmproducent
  16 Tandläkare
  17 Aktiemäklare
  18 Riksdagsledamot
  19 Ingenjör
  20 Psykolog
  21 Programledare TV
  22 Skattedirektör
  23 Revisor
  24 Webbdesigner
  25 Journalist
  26 Personalchef
  27 Författare
  28 Officer
  29 Dataoperatör
  30 Reklamare (AD)
  31 Skådespelare
  32 Präst
  33 Apotekare
  34 Polis
  35 Banktjänsteman
  36 Brandman
  37 Sociolog
  38 Meteorolog
  39 Fotomodell
  40 Flygvärdinna
  41 Barnmorska
  42 Miljövårdsinspektör
  43 Guldsmed
  44 Gymnasielärare
  45 Kock
  46 Sjukgymnast
  47 Rockmusiker
  48 Sjuksköterska
  49 Kronofogde
  50 Konstnär
  51 Skolkurator
  52 Grundskollärare
  53 Reseledare
  54 Akupunktör
  55 Elektriker
  56 Facklig ombudsman
  57 Byggnadsarbetare
  58 Kriminalvårdare
  59 Snickare
  61 Socialsekreterare
  62 Trädgårdsmästare
  63 Dansare
  64 Bibliotekarie
  65 Förskollärare
  66 Lokförare
  67 Kosmetolog
  68 Bilmontör
  69 Bagare
  70 Bilreparatör
  71 Lantbrukare
  72 Barnskötare
  73 Skräddare/sömmerska
  74 Kontorssekreterare
  75 Metallarbetare
  76 Brevbärare
  77 Väktare
  78 Undersköterska
  79 Skogsarbetare
  80 Bussförare
  81; Vägarbetare
  82 Fastighetsskötare
  83 Matros
  84 Fiskare
  85 Taxichaufför
  86 Personlig assistent
  87 Vårdbiträde
  88 Affärsbiträde
  89 Postkassörska
  90 Servitör/servitris
  91 Hemvårdsassistent
  92 Vaktmästare
  93 Hamnarbetare
  94 Snabbköpskassörska
  95 Parkarbetare
  96 Biljettkontrollant
  97 Sophämtare
  98 Städerska
  99 Gatuköksbiträde
  100 Diskare

Några reflektioner. Vart tog sheriff, sommelier, hövding, tågmästare, barista och cheesfather vägen på listan? Riktigt coola titlar som absolut borde ge plats på listan. 
Strandman. Officer, bara 28.
Och hamnarbetare bara 93. Men äger man i hamnen borde det ge stor tyngd i statusen.

Fega tränare

Först en fråga. Är Benitez förälskad i Zenden?
Liverpool är Europas näst bästa lag. Milan hade marginalerna på sin sida när de spelade hem CL-titeln i Aten. Summa summarum. Liverpool var flera klasser bättre än Milan i första halvlek. Två minuter före paus fick dock italienarna en frispark strax utanför Liverpools straffområde. Som en skänk från ovan träffade Pirlos frispark Inzaghi, bollen ändrade riktning och Reina var chanslös. I andra halvlek vek Liverpool ner sig samtidigt som Milan gjorde det dem är bra på, maska och filma. Benitez har stor skuld i finalförlusten. Hur Zenden kan platsa i Liverpool är helt otroligt. Eftersom Milan endast spelar med en anfallare borde Liverpools manager vågat använda Riise högre upp i banan. Annars borde Kewell startat matchen, då han är mycket bättre än Zenden. Men det är inte fy skam att kunna titulera sig som näst bäst i Europa.

Kul att se Elfsborg med två anfallare. Jag tycker det är fegt av Magnus Haglund att annars spela med en forward. Offensiva på bortaplan och defensiva på hemmaplan. Magnus Haglunds direktiv måste vara förvirrande för hans spelare.

Det spekuleras friskt om hur Sverige ska spela mot Danmark. Vänsterbacksplatsen och en anfallsplats, om inte Zlatan kan vara med, är de enda frågetecknen. Jag tror Fredrik Stenman tar plats i backlinjen. I anfallet tror jag på Johan Elmander och Marcus Allbäck.
Danmark vinner.

Intressant lottning av Svenska cupen. Blåvitt tar emot Gävle. Patriksson och hans GIF Sundsvall får åka till Göteborg och möta hans gamla klubb Häcken. De regerande mästarna Helsingborg lottades mot Landskrona. Skånederby och risk för hif att bli trea i länet.

Gefle är det laget som har imponerat mest i Allsvenskan. Helsingborg är årets besvikelse, alla kategorier.
Sirius imponerar i Superettan, medan Öster gör motsatsen.
Sevilla vinner trippeln, Spanska ligan, Uefa-cupen och Copa del Rey.

Alla ni som tycker att Francesco Totti är överskattad. Det är dags att ni lär er att se fotboll. Ni bör ifrågasätta era fotbollskunskaper. 24 ligamål och guldskon. Lägg där till ett VM guld i somras. Tottis år håller världsklass.

Dagens låt, Minor Majority - Keep coming around.

You´ll never walk alone

Ikväll är det äntligen dags för Champions League-final. För andra gången på tre år möts Liverpool-Milan i final, vilket säger en hel del om lagens enormt höga kvalitéer. Jag tror på 1-0 till Liverpool. Steven Gerrard avgör.

When you walk through a storm, hold your head up high
And don't be afraid of the dark.
At the end of the Storm there's a golden sky
And the sweet, silver song of a lark.
Walk on through the wind, walk on through the rain,
Though your dreams be tossed and blown.
Walk on, walk on with hope in your heart,
And you'll never walk alone.
You'll never walk alone.


Sladjan är Glenns motsats

Det verkar vara Karl Svensson som Håkan Mild suktar efter. I alla fall om man får tro fotbollskanalen, http://www.fotbollskanalen.se/fotbollskanalen/england/550059.html
Frågan är bara hur sugen Kalle är på att flytta tillbaka till Sverige för att spela i Allsvenskan. Men visst, det hade varit en utomordentligt bra förstärkning. Han är bättre än Nils-Eric Johansson. Och det är riktigt kyligt av Håkan Mild om nu Kalle väljer Blåvitt, eftersom Mild tackade nej till Nils-Eric.
Det ryktas även om att Blåvitt ska spana in två spelare från Ängelholm när de, i morgon, möter Frölunda i Göteborg.

Vi vann kustderbyt mot Smögen med 4-1. Mer om det kommer ni kunna läsa på www.grundsundsif.com
På tisdag väntar ännu ett derby. Den här gången är det kommunderby mot Slätten. Då är det riktigt mycket prestige som står på spel.

Chelsea vann FA-cupen. En titel mäktade det stora, ryska imperiumet med i år. Jag sitter och funderar på vilket lag som är äckligast i världen. Chelsea och Real Madrid ligger nära till hands för den tituleringen.

Glenn Strömberg är bra. När Sladjan gissar fel och tycker konstiga saker då gör Glenn motsatsen. "Jag tror att Chelsea vinner efter förlängning. 0-0 efter full tid, sedan avgör Drogba". Snyggt.

Vackra Brännö serenad är ett minne blott. Nu är det Sahara Hotnights - Cheek To Cheek som gäller.

Ett försök att utveckla Svenska cupen

TV4 och Svenska fotbollsförbundet vill utveckla Svenska cupen. Inget fel i det eftersom turneringen alltid lyckas vara avslagen. Därför infördes intervjuer med målskyttar när Gefle mötte Djurgården. Direkt efter att en spelare gjorde mål sprang målskytten upp till sidlinjen, mellan avbytarbåsen, för en liveintervju med Robert Perlskog. Spelet stannade och övriga fick vänta på avspark tills målskytten gjort klart sin intervju. Det hade varit otroligt roligt att få reda på vem som kom på den här idén. Ekwall? För det var ett riktigt dåligt försök att utveckla svensk fotboll.

Det är synd om Henke Larsson. Hans mamma blev inte skadad i en bussolycka i Nigeria. Stackars Henke. Nu har han fått en mängd problem eftersom han måste prata med sin mamma och med andra släktingar. Däremot är det inte lika synd om Omotoyossi, vars mamma blev skadad på riktigt. För att inte tala om Omotoyossis mamma. Eller för den delen Makondele och hans pappa. Nej, stackars superchockhenke som nu tvingas bli rasande.
Nästan så att Omotoyossi och hans mamma borde be Henke om ursäkt. Lipsill.

Vi gjorde en riktigt dålig match mot Tanum förra veckan. Vi var så dåliga att det blev vår första förlust i serien, 3-1. Idag hoppas vi på ett bättre resultat då vi möter Smögen. Kustderby som det så vackert heter.

Undra om Håkan Mild har ett ess i rockärmen. Både Jeffrey Aubynn och Nils-Eric Johansson fick nej tack av blåvitt. Angeredssonen flyttar därför till Norge för spel i Ålesund och Nisse ryktas vara på väg till AIK. Som sagt. Undra om...

Kirsten Dunst är riktigt het i Marie Antoinette. Filmen är dock inte lika het.

Renberg, Obol, Chrunak och Luleå hockey. Puhh.

Dagens låt är Håkan Hellström - Brännö Serenad

Lika som bär

Slalomvinnarutseende
76271-100
Anja Pärson - Jens Byggmark


76271-97
Björn Hellberg - ComHemgubben


76271-96
Chippen - Sångare i Spaniens ESC-bidrag D´nash

Fettisdagen
76271-99

Det är något med leendet
76271-98
Bingo Remér - Gary Busey


76271-10276271-101
Jens Byggmark - Ola Toivonen

Berätta för mig hur man bryter isen

Mitt förra inlägg fick folk att känna sig illa till mods. Rasist, onormal och skribent som inte skriver nya och fräscha artiklar var kritik som jag fick från mina läsare. Eurovision Song Contest var den stora anledningen till stormen i vattenglaset. Det bisarra jippot fick utstå hård kritik av mig. Med all rätt.
Jag vill dock påpeka att det är ganska mycket ironi i mina diskussioner gentemot mina vänner här i bloggen. Jag har upptäckt att inte alla läsare förstått det. Vi hatar inte varandra. Bara lite.




Mikael Renberg är numera ishockeyns största tattare. För ett par dagar sedan kallade han till presskonferens där han, gråtandes, deklarerade att han inte spelar för Luleå nästa säsong. Anledningen var klubbens uteblivna satsning. Han har varit sin klubb trogen under alla dessa år då han endast representerat Luleå Hockey på svensk elitnivå. Vilken lagkänsla, ett riktigt Luleåhjärta tänkte jag.
Idag skrev han dock på för Skellefteå, en av Luleås främsta rivaler. Han såg väldigt glad ut när han poserade i den gulsvarta tröjan på tv. En rutinerad spelare av Mikael Renbergs kaliber borde veta att man inte beter sig på det här viset. Mycket onödigt eftersom han är 35 år och inte har många år kvar som elitspelare. För er som inte tycker om hockey och inte förstår min poäng. Tänk om Henke Larsson gått till Malmö FF istället för Helsingborg när han flyttade hem från Barcelona.



Jag har ett ganska lyckat fotbollsår som supporter hittills. IFK Göteborg ligger i den allsvenska toppen och de spelar fotboll igen efter för många år av tjongfotboll. Liverpool ska spela CL-final och det är något riktigt stort på gång i klubben. Roma spelar bra fotboll och numera hör vi hemma i toppen igen. Så, ge mig nu ett SM guld - och låt Gerrard lyfta CL bucklan på nytt.



 Dagens låt är kent - Indianer

It´s a strange world i live in

Fan vilken freakshow jag lever i. Ishockey VM spelas varje år mitt i den blomstande och grönskande våren. Jag gillar hockey, det är inte det. Men jag associerar sporten med vinter, kyla, snö och is. Därför blir ett världsmästerskap, där inte de bästa spelarna deltar, under våren väldigt fel i min värld. Sedan blir arrangemanget svalt på grund av att det årliga tävlandet. Det hade varit mer intressant om man lagt VM var tredje eller fjärde år.

Merparten av människorna på Ljungskile folkhögskola är sådana kufar att jag dagligen blir oerhört förvirrad och skeptisk till det mänskliga fenomenet. Aldrig har jag varit på ett ställe där så många individer beter sig på ett sådant säreget och konstigt sätt. Thåström sa det är ni som är dom konstiga det e jag som är normal. Ja, så känner jag det varje vardag. Hoppas att det är så.

Eurovision song contest är världens bisarraste jippo. Igår bänkade jag mig, med familj, för att se grandefinale. Jag pinade mig igenom samtliga 24 bidrag. Självmordstankar dök ständigt upp, men Kristian Luuk räddade mig gång på gång. Det värsta med "tävlingen" är inte att det verkar tävlas om konstigaste outfit. Aldrig har jag bevittnat ett sådant gullande grannländer emellan. Bor man i Bosnien, ja då ska man banne mig ge Serbien och Makedonien de högsta poängen. Detsamma gäller de nordiska länderna, då samtliga ger höga poäng till varandra.
Då är det skillnad när det gäller idrottsevenemang. Sverige och Norge hatar varandra när det tävlas i skidor. Tänk om Ole Einar Björndalen skulle släppa förbi Mathias Fredriksson på upploppet bara för att vara snäll mot sitt grannland. Eller om Bosnien skulle låta Serbien göra ett mål mot dem i en fotbollsmatch. Det skulle aldrig hända. Därför blir Eurovision song contest ett jippo jag vill spy galla över. Alldeles för mycket snuttegull och gaykultur för min smak. Arrangörerna har ett oerhört stort problem att handskas med. Röstningsmomentet måste ändras.

Å andra sidan vet jag om att jag lever i en truman show.



Dagens låt är Sophie Zelmani - To know you

Grundsund ångar på

Kolla in det här underbara klippet http://www.megaupload.com/?d=V1D6XKZ4
Ni som inte håller på Liverpool får titta och vara avundsjuka på oss Liverpoolsupportrar.
Högt upp på den länkade sidan står det Megaupload. Där anger ni den synliga koden för att se klippet. Det är väldigt enkelt och smidigt.




Min bror och hans vän har startat en hemsida. Där kan man se aktuell fotbollsgodis. Deras sida är www.goalzone.info.se



I lördags besegrade vi UIS med 3-1. Därmed har vi vunnit de tre inledande matcherna i serien. Vi ser stabila ut och förhoppningsvis fortsätter den positiva trenden i morgon då vi möter Tanum. Grundsunds hemsida ligger under länkar här på bloggen. Där kan ni surfa in och läsa matchreferat, intervjuer, krönikor och annat smått och gott. Känns det jobbigt att skrolla ner på sidan och leta efter länkarna, då ska ni givetvis slippa det tidskrävande jobbet. www.grundsundsif.com



Dagens låt är Anna Ternheims underbara cover av David Bowies China girl.

Listor

Jag har blivit kritiserad för den dåliga uppdateringen av bloggen. Den enda ursäkten jag har är att det är mycket skolarbete. Jag har precis gjort klart mitt Hollandreportage. Nu ska arbetet redigeras för att sedan föras samman med klasskamraternas arbeten i en tidning. Får se om jag lägger ut reportaget på bloggen.

Jag och Martin har tagit på oss en utmaning. Vi ska lista fem floppar och lika många flippar från Allsvenskans fem första omgångar.

Flippar

1. Andres Vasquez - Mot Örebro gjorde Blåvitts lilla lirare det klart snyggaste målet för säsongen. Jag blir mycket förvånad om det görs något snyggare mål i år.

2. Johan Oremo - Gefleanfallaren har gjort tre mål på fem matcher vilket är imponerande eftersom han spelade i division tre förra säsongen.

3. Elfsborg - De regerande mästarna är ensamma om att vara obesegrade. Försvarsmässigt ser det väldigt bra ut för Elfsborg. SM-guld om de får igång en anfallare.

4. AIK - Laget har börjat säsongen på ett dåligt sätt. Trots den svaga inledningen har AIK ett publiksnitt på 24 628 hemma på Råsunda. Imponerande.

5. Cesar Santin - Kalmars brasse leder skytteligan. Han har gjort fyra av lagets sex mål.


Floppar

1. James Keene - Elfsborgs skrytvärvning har inte levt upp till förväntningarna. Mållös och petad efter de fem första omgångarna hade inte många räknat med.

2. Helsingborg - Värvade, värvade och värvade. HIF värvade tre utländska spelare, en i varje lagdel, med förhoppningen att vinna serien. Laget har inte levt upp till förväntningarna. Det känns som att laget haft en dålig försäsongsträning eftersom väldigt många spelare befunnit sig på skadelistan.

3. Elfsborg - Mästarna har bara vunnit en match. Det är för dåligt av ett lag som vill ut i Europa.

4. Janne Andersson - Halmstads tränare använder en av Sveriges största innermittfältstalanger, Dusan Djuric, på kanten. Halmstad kommer aldrig att få behålla Dusan längre än till sommaren.

5. AIK - Gnaget kan inte vara nöjda med sina supportrar. Föreningen har fler upplopp än segrar på sitt samvete i år.



Dagens låt är Bruce Springsteen - Thunder road

Uddevallaprofil till Barcelona

Den spanska storklubben FC Barcelona har gjort klart med ett nyförvärv. Det är ingen mindre än en av Uddevallas största personligheter Agim Kastrati. Nu har ni svaret på varför IFK Uddevalla går dåligt i årets seriespel. Klart att Kamraternas resultat sviktar när lagets stjärna flyttat till Katalonien. Här är ett utdrag från Barcas hemsida.

image95

Tillbaka på svensk mark

Då är jag tillbaka i Sverige efter en vecka i Amsterdam. Resan var helt okej och den innehöll flera guldkorn som tiden i Groningen, Art och Bart, Queensday, hemma hos Tunde, "Hur roligt e det att festa när man eldar upp sina kompisar", kanaler, Cheesefather och Hogan. Mycket internt men ack så bra. Givetvis fanns det störiga saker som cyklar, folk, bollibompagruppklunga, tio timmar på tåg Amsterdam-Groningen och Queensday.

Det var trevligt att träffa Rasmus Lindgren. Han har en riktig stjärnstatus i Groningen, vilket hans tränare tydligt påpekade. Nu ska reportaget skrivas.

Idag har vi haft antagningsdag för dem som söker journalistlinjen. Jag och E-K guidade sju nervösa själar. Dagen startade med att jag önskade samtliga liv välkomna till denna präktiga dag. Sedan höll Anders fanan uppe på ett snyggt sätt. Jag och E-K bestämde oss för att våran guldklimp Per skulle komma in på linjen. Hoppas att så blir fallet efter några värmande ord från oss.

I morgon är det dags för publikfest på Bottnavallen när Grundsund tar emot Uddevalla IS. Vi har startat serien på ett bra sätt, två segrar på två matcher innebär givetvis full pott. I morgon ska jag försöka överlista "Källe" som vaktar UISmålet.


Liverpool. Vilket underbart lag och vilka fantastiska fans. Vilken final det kommer bli. Milan har revansch att erfordra efter att laget finalföll mot just Liverpool för två år sedan. Den matchen hade väl allt en åskådare kan begära av en fotbollsmatch. Nu ska Glenn och Nordahl hata varandra, igen.

Dagens låt är Sigur Rós-Englar.