PLSK i allsvenskan?

Är härmed anställd av Expressen. Mycket kul. Praktiken avbröts en vecka tidigare än vad som var bestämt. I stället har jag fått ett vikariat som sträcker sig till mitten av april...

 

Såg Ping-pongkingen och We own the night tidigare i veckan och båda filmerna var bra.

 

...så jag kommer att jobba med mitt examens-arbete samtidigt som jag är på Expressen. Säkert jobbigt - men det måste gå.

 

Tänk om det blir Panos Ljungskile SK igen. Undra om Änglarna kommer till Ljungskile i badkläder - som de gjorde för elva år sedan. 

 

Typiskt Inter att göra mål i slutminuterna. Totti var ju så nära att sänka de svartblå. Horribel utvisning på Mexes.


Liverpool är ett vårtecken

Champions League är igång. Det är ett vårtecken. Liverpool visade än en gång att de är fantastiskt bra hemma på Anfield. Vilket tryck. 
Milan fortsätter att imponera i cupsammanhang. Väldigt väntat att de åkte till London för att spela 0-0. Italiensk taktik när den är som bäst.
Av de svenska spelarna lyckades Kim Källström bäst. 

Såg AIK-Sirius på Skytteholm. Viktor Lundberg, född 1991, i AIK - lägg namnet på minnet. Han kommer att bli bra.
AIK vann med 3-0 mot ett väldigt blekt Sirius som gjorde första träningsmatchen för året.

Rögle-Malmö. Vilken match! Kenny Jönsson var riktigt bra. Vilka passningar.

Tobias Grahn får inte spela i Hertha Berlin. Nu öppnar han dörren för spel i Allsvenskan. Undra om Helsingborgs sportchef Jesper Jansson slår en signal till Tyskland.
http://www.expressen.se/1.104877 

Idag ska jag bevaka GE Galan i friidrott. På lördag ska jag till Mora för ännu en streckmatch i Elitserien. Mora-Skellefteå.

Stefan Elofsson fortsätter att leverera LSK-artiklar. 
http://www.sr.se/cgi-bin/vast/program/amnessida.asp?ProgramID=3077&grupp=4580 



Sömnen

Vilken väckning. Jag sov tungt när telefonen ringde. 
Sportchefen: "Kan du vara i en taxi om två minuter?"
Jag: "Vad händer?"
Sportchefen: Du ska till Skytteholms IP. Ring mig när du är i taxin så får du reda på allt."

Riktigt jobbigt för hjärnan att stressa sig ur sömnen. Men sagt och gjort. Två minuter senare satt jag i taxin på väg till AIK:s träning. En spelare misstänktes ha åkt fast för rattfylla. Och Dulee Johnson tränade inte.
Resten kan ni ju läsa på Sportexpressen.se eller läsa i morgondagens tidning. Orkar inte förklara alla turer -  det är full fart på redaktionen just nu.

Hockey senare. Djurgården-Modo.

Tala är silver - tiga är guld

Så sitter jag här med skägget i brevlådan. I går hånade jag Martin för att han skrivit damhockey nere på Helsingborgs Dagblad. I dag händer följande. Nyhetschef Berggren mejlar ut dagens PM. Mina arbetsuppgifter: Cesar Santin stannar i Kalmar FF, Ljungskile testar engelsman, Roger Federer till Stockholm Open - prata med Björn Hellberg + panel, nedsläpp elitserien, SVT storsatsar på Vasaloppet, Tips-SM - utmaningen Eskil mot pappa Björn och slutligen hallå där med hockeyspelaren Marina Modigh som på tre månader gått från korpen till landslaget.
Jag försökte verkligen få kollega Karin Skogh att göra damhockeyn. Men hon tyckte situationen var kul och vägrade därför. Då skickade jag in jobbet utan min byline. Man kan ju hoppas liksom. Jag levde på hoppet i två minuter innan Berggren frågade varför jag inte skrivit under med mitt namn.

Mycket dramatik i Elitserien. På lördag åker jag till Södertälje och jobbar - SSK-Skellefteå. Riktigt viktig match för båda lagen i jakten på slutspelsplatser.

Patrik Liljestrand till Bundesliga. Petter Hansson storspelar i IFK Skövde - och gör mål!
Mycket Kropps de senaste dagarna. Kul!
Extra kul för Petter som kämpat för det här. Jag har aldrig hört att han har klagat för att han fick agera andra målvakt under början av serien. Stort att istället kämpa för att ta chansen när den kommer. Det gav resultat - i dag storspelade Petter för tredje matchen i rad. Han är värd framgångar.

Först tog Capello över England. Nu är Trapattoni klar som förbundskapten för Irland. Två starka personligheter som är riktigt bra tränare. Ska bli kul att se hur britterna klarar av italiensk ledarstil.

Veckans citat kommer från David Wilson: "Det är som amerikanerna säger: pulsklockor, schmulsklockor."


Casablanca

Casablanca är en liten guldgruva som jag har hittat i närheten av där jag bor - på Sveavägen. Där hyrs filmer ut för 15 kronor. Han som äger butiken är en riktig filmälskare. Det finns allt från nyheter till gamla klassiker. Och - till skillnad från de flesta andra videoaffärerna - finns inte godis eller dricka att köpa. Bara film.
På kort tid har jag hyrt Eternal sunshine of the spotless mind, Big fish, The Constant gardener, Oskuld, Dagboken och Paris, je t'aime.

Men det är en sak som jag inte förstår med Casablanca. Man måste betala en deposition första gången man hyr film av dem. 100 kronor filmen. Alltså, första gången jag var där betalade jag 300 kronor i deposition - eftersom jag hyrde tre filmer. Jag fick givetvis tillbaka mina pengar när filmerna lämnades tillbaka. Detta gäller alltså endast första gången man hyr.
Men varför? Är det för att jag inte ska stjäla filmerna första gången jag hyr. Men andra gången är det fritt fram att snatta filmerna?

Gnaget tar inte guld

I´m not there. Riktigt mycket Dylan. Riktigt bra. Och Cate Blanchett är fantastisk! 
På hemvägen hörde jag flera som tyckte att filmen var "lite svår att hänga med i" och "man kan ju inte veta om man fattar filmen".
Det är ju det som är Dylan. Precis så var han mot media. Precis så var han mot allmänheten. Och precis så var han förmodligen mot sig själv. Man vet inte om man fattar Dylan. Man vet inte vart man har honom. Och det är det som gör honom så intressant.

Var på Aik:s träningsmatch mot Mariehamn. 1-1 inför 4163 (!) åskådare. Riktigt imponerande publiksiffra för att vara en träningsmatch i början av februari mot Mariehamn. Hade ett kul snack med Rikard Norling efteråt där han bad mig att analysera sina argentinska anfallare. "Loja - ni skapade ju riktigt många chanser och de borde ha gjort minst ett mål var".
Han log och sa att "dom är mycket vassare på riktigt gräs".
En spelare imponerade stort och det var Gabriel Özkan. Han kommer att vara grym i år. Men det blir inget guldfirande i Solna.


Panel

Det har blivit tid för en panel på bloggen. Fredrik Lindstrand, Stefan Elofsson och jag kommer besvara tolv olika frågor. 

Fredrik Lindstrand är sportjournalist på tidningen City Malmö/Lund Han har tidigare arbetat på City Göteborg. Lindstrand är från Ljungskile och därför har han givetvis spelat i LSK. Jag spelade där tillsammans med honom åren 2001-2002. Huruvida god vän han är med Malmös sportchef Hasse Borg låter jag vara osagt. Ett som är säkert är att jag och Linstrand inte är bra för varandra när det vankas julhelg.

 

Stefan Elofsson är journalist på Sveriges Radio Väst. Där jobbar han både med nyheter och sport. Nyligen har han börjat punktmarkera LSK. Elofsson spelar fotboll i Grundsund - och där bildar vi ett stabilt innermittfält. Ena stunden kastar Elofsson skit på konkurrenten och i andra stunden diggar han musik tillsammans med dem. Elofsson skriver även för Liverpool på SvenskaFans.

 

 

 

1. Hur kommer det att gå för Ljungskile i allsvenskan?

 

Elofsson - Jag tycker att klubben (David Wilson) har gjort rätt som satsat på att byta ut stora delar av truppen. Historien ljuger inte och de tre nykomlingarna ifjol slutade etta, tvåa och trea från botten. Om LSK behållit laget samma lag som ifjol hade man nio gånger av tio åkt ur. Nu ger man sig en ärlig chans, men allt annat än en degradering är nog ändå att betrakta som en positiv överraskning. Att laget är fysiskt starkt kan bli tungan på vågen.

 

Lindstrand - Tyvärr lyckas de inte hänga kvar. Truppen består av för få spelare med rutin från allsvenskan, som dessutom aldrig spelat tillsammans innan. Kollektivet är det enda som kan rädda LSK från degradering, men spelaromsättningen har varit för stor. Jag hoppas dock att jag får fel.

 

Sundberg - Jag tror att Ljungskile kommer näst sist. Örebro kommer sist. Ljungskile kommer att spela fruktansvärt tråkigt och de kommer kryssa en hel del. Jag tycker att ÖSK har det sämsta laget - förtillfället. Larsen, Riddez, Abgar har lämnat - och nu kanske Halilovic gör detsamma.

 

2. Vilket lag vinner allsvenskan - och varför?

 

Elofsson - Kanske världens svåraste fråga. Jag säger Djurgården för att de egentligen skulle ha vunnit ifjol men varje gång de fick chansen sumpades den.

 

Lindstrand - Omöjligt att svara på i dagsläget. Men AIK, IFK och Kalmar känns giftiga. Även Malmö borde kunna utmana, om de lyckas värva César Santin (vilket i sådana fall skulle göra att KFF inte alls blir lika  

starka).

 

Sundberg - Något säger mig att Djurgården kommer att vinna i år. Jag tycker att de har det jämnaste och bästa laget. IFK Göteborg saknar en bra målvakt för att kunna försvara guldet. Förutom den posten ser blåvitt - på nytt - starka ut. Men Djurgården har Aki Riihilahti som är alldeles för bra för allsvenskan. Och de har gjort en spännande värvning i Sebastian Rajalakso. Paul Lindholm säger att Rajalakso har sett riktigt bra ut på försäsongen. Sedan kommer Dif säkert värva en offensiv mittfältare till.

 

3. Hur borde Sveriges EM-trupp se ut - och hur kommer den att se ut?

 

Elofsson - Det blir ingen uppräkning av namn här men jag säger - lite populistiskt - att jag vill se både Sebastian Larsson och Rasmus Lindgren, men ingen Daniel Andersson. Däremot är allt prat om att Niclas Alexandersson inte skulle platsa rent nonsens (han var BÄST i allsvenskan ifjol) och Marcus Berg har vi ingen nytta av heller.

 

Lindstrand - Jag hade blivit själaglad om Sebastian Larsson, Marcus Berg, Behrang Safari och Rasmus Lindgren kommer med. Men ur den kvartetten kan nog bara Larsson känna sig säker. Äh, stommen i truppen kommer att se ut som i VM senast. Så länge Lagerbäck är förbundskapten för Sverige  

kommer vi aldrig få några mästerskapssuccéer likt Brolin 1990 i landslaget.

 

Sundberg - Av de nya spelarna tror att Sebastian Larsson och Fredrik Stoor kommer bli uttagna. 

 

Rasmus Lindgren bör komma med eftersom han är bättre än Daniel Andersson. Och sedan tycker jag att Marcus Berg är bättre än Rade Prica. Men tyvärr får vi nog se både MFF-Danne och Rade i EM-truppen.

 

4. Hur kommer det att gå för Sverige i EM - om man ser på saken i dag?

 

Elofsson - Ganska dåligt är jag rädd. Vi har en stark offensiv men det har man tyvärr inget för om man har en dålig defensiv och det är precis vad vi har just nu. Petter Hansson är ganska överskattad. 

 

Lindstrand - Det är 50/50 att vi går vidare från gruppen.

Det som talar för: Vi brukar numer ta oss till utslagningsfasen.

Det som talar emot: Vi är inte underdogs i gruppen, det förväntas  nästan att vi ska lösa detta.?

Hur som helst kommer vi ändå inte komma längre än till kvartsfinal.

 

Sundberg - Sverige spelar ihop fyra poäng i gruppen. Det blir vinst mot grekerna, kryss mot ryssarna och förlust mot Spanien. Sverige blir trea i gruppen på sämre målskillnad än Ryssland som har en grym målvakt i Igor Akinfeev.

 

5. Vem ska vakta Sveriges mål i EM?

 

Elofsson - Anderas Isaksson. Rami Shaaban har - enligt rapporterna - varit ganska svag i Fredrikstad och om någon ska hota Isaksson får denne åtminstone imponera i ett så pass litet lag. 

 

Lindstrand - Den målvakt som är tryggast i sig själv och som backlinjen känner sig säkrast med. I dagsläget tror jag den mannen heter Rami Shaaban.

 

Sundberg - Andreas Isaksson. Han är landets bäste målvakt. Jämför man med Shaaban så kan Isaksson göra fler "idioträddningar" - det behövs i ett EM.

 

6. Vad borde Capello göra för att få England till en toppnation?

 

Elofsson - Taktiskt bör han göra det han alltid göra, trycka på disciplin och så vidare. Dessutom måste han blåsa liv i lejonens nu sovande Never say die-attityd som försvann lite under Eriksson och som dog helt under McClaren. England var bra under Sven Göran Eriksson men lite för jämngråa för att lyckas i ett mästerskap. Om England ska lyckas måste man "slå i taket" lite då och då. Och för att göra det behöver Steven Gerrard få samma offensiva roll som i Liverpool. Om Capello kan få in Frank Lampard i den ekvationen också så är det "fine" men om det fortsätter att ske på Gerrards bekostnad måste Lampard fimpas. Han är också överskattad för övrigt. 

 

Lindstrand - Det finns två vägar.

Den första: Våga välja ? en av Gerrard och Lampard måste bänkas för att inte hämma den andra. Satsa på EN ledare på mittfältet.

Den andra: Försöka ändra transferregelerna så att England kan värva lite bättre spelare.

 

Sundberg - Först och främst borde han ta bort Lampard från startelvan. Jag tror att Capello har bra förutsättningar för att lyckas med England. Han brukar lyckas - även om det inte brukar se snyggt ut. Sedan har han ju förstått att Gerrard ska vara lagkapten - och det är en bra början.

 

7. Varför har Liverpool svårt att lyckas i ligan?

 

Elofsson - Premier League går bevisligen att vinna med en eller två riktigt överjävligt bra spelare i laget. Man Utd har det i form av Cristiano Ronaldo och i viss mån även Wayne Rooney. Liverpool har Fernando Torres som är nära, men sen är det tomt. Steven Gerrard har fortfarande problem att nå upp till formen som fanns för 18 månader sedan. Ta bort WR och CR ur Man Utd och FT och SG från Liverpool och lagen är ungefär lika slagkraftiga. 

 

Lindstrand - Därför att de alltid värvar massa halvtaskiga spanjorer. Liverpools yttrar ? både på mitten och i försvaret ? känns inte topp fyra i Premier league. Sen tycker jag Rafael Benitez är fullständigt inkonsekvent i sina laguttagningar. Finns det någon spelare förutom Gerrard som kan känna sig trygg i den klubben?

 

Sundberg - I år tror jag att serien förstördes på grund av skador. Daniel Agger - som blivit oerhört viktig - gick sönder. Det gjorde även Pennant som var tänkt att vara ordinarie. Och Kewell var också skadad när serien satte i gång. Kewell blev ordinarie så fort rehabtiden var slut - vilket får ses som en svaghet i Liverpool. Alltså, det har saknats en strateg i backlinjen och det har även saknats kreativitet på mittfältet.

 

8. Vilket lag vinner Premier League?

 

Elofsson - Man Utd. Satans. Jävla. Skit. 

 

LIndstrand - Har svårt att se hur någon ska kunna stoppa Manchester United. Vissa tycker Arsenal, men jag vet inte riktigt, magkänslan säger nej.

 

Sundberg - Manchester United.

 

9. Vinner Zlatan skytteligan i Serie A?

 

Elofsson - Nej. 

 

Lindstrand - Nope, det gör David Trezeguet.

 

Sundberg - Ja.

 

10. Vilket lag vinner SM-guld i hockey- och varför?

 

Elofsson - HV 71 för att dom är bäst och troligen har laget också den bästa tränaren. Dessutom är övriga storlag i någon slags gemensam svacka. 

 

Lindstrand - HV71, därför att de helt enkelt är Sveriges överlägset bästa hockeylag.

 

Sundberg - Tre lag kan vinna - Modo, HV 71 och Linköping. Jag säger Modo. Rutinerade rävar i Sundström, Svartvadet, Salle, Wernblom mm som kommer vakna till i slutspelet.

 

11. Vilka två lag åker till kvalserien i hockey?

 

Elofsson - Skellefteå och Mora.

 

Lindstrand - Mora är givet. Vilket det andra laget blir känns mer ovisst. Jag chansar på Brynäs.

 

Sundberg - Mora och Skellefteå.

 

12. Vem är Sveriges mest underskattade sportjournalist?

 

Elofsson - Jag vet inte. Men sportjournalistiken är överskattad generellt eftersom det så sällan handlar om riktig journalistik. Okej, jag säger Ken Olofsson eftersom han snart är den ända som bemödar sig att kritiskt granska sportvärlden (och då menar jag inte att ställa frågor av typen; Borde du inte ha bytt ut Allbäck i 69:e istället för 73:e).

 

Lindstrand - Jag, tveklöst.

 

Sundberg - Ulf Stenberg på Göteborgs-Posten. Hans Sport och Spel är lysande.


Stefan Holm

Det finns ingen som jag unnar ett OS-guld mer än Stefan Holm. Ödmjuk, trevlig och oerhört klok människa. Därför är det kul att vi har en hel del gemensamt. Det upptäckte jag efter att ha läst igenom hans intressanta hemsida.
http://www.scholm.com/
Bra musiksmak, bra favoritlag och favoritidrottsutövare. Även bra filmsmak.

Åkervall presenterade sig direkt

Ljungskile vann årets första match med 1-0 mot norska Sparta. Nyförvärvet - från Sylvia - Daniel Åkervall gjorde matchens enda mål. Och det är intressant att David Wilson fortsätter formera laget med uppställningen 4-3-3. Två löpvilliga ytterforwards i Daniel Åkervall och Jon Lundblad. Etchu Tabe - som David gillar väldigt mycket - som central anfallare. Och nyförvärvet Damir Vitas matchas direkt bredvid David Leinar.
Kul att matcherna är i gång.
Höjdpunkten på world wide web måste vara:
http://www.sr.se/cgi-bin/vast/program/artikel.asp?ProgramID=3077&Artikel=1858120


Riktigt bra match i Globen i dag. Djurgården-Brynäs spelade inför 12 106 åskådare. Det är säsongens största publiksiffra i Globben. Stämningen var mycket bra och det var som att se en slutspelsmatch i Scandinavium. Bara det berömda Frölunda-klappet som saknades. Efter torsdagens match i Gävle var stämningen i Brynäs omklädningsrum otäck. I dag var det värre. Jag lider faktiskt med dem eftersom de har en hel del oflyt.

Sentfen klar för LSK

Efter regn kommer solsken. I dag var Bohusläningen riktigt snabba med nyheten om att LSK värvat Markus Sentfen. Så ska det vara!
Radio Väst kom ut med grejen en timme senare än sina konkurrenter. Jag vet att Elofsson grämer sig för det. Nu får vi se vem som är först på nästa LSK-nyhet.

Själv är jag på jobb. Försöker få ihop ett arbete på en missnöjd hockeyspelare. 

Pratade precis med Anders Timell. Han är helt sjuk. 
Eftersom vi valt att censurera en stor del av hans uttalande i morgondagens tidning så censureras det givetvis här också.