Rasmus Lindgren

Rasmus Lindgren och Marcus Berg är glödheta i den holländska ligafotbollen. I dag gjorde båda mål när deras Groningen besegrade PSV med 2-1.
Enligt mig borde båda bli uttagna i svenska fotbollslandslaget. Tidigare i år var jag i Groningen och träffade Rasmus Lindgren. Jag gjorde ett reportage om honom. Vet inte riktigt varför jag inte lagt ut arbetet på bloggen. Men nu ligger det under det här inlägget. Eva Oikari har tagit bilderna.

Sveriges bortglömda fotbollsstjärna

76271-150




Två unga pojkar med målmedvetna blickar står med varsin fot på den kritvita linjen som markerar fotbollsplanens långsida. I sina händer har de autografblock och penna. När Groningens träning är slut tävlar pojkarna om vem som kommer först till sin idol. För Rasmus Lindgren, 22, är situationen densamma som för vilken stor fotbollsstjärna som helst.

 - Jag har hög status i Groningen, säger Rasmus Lindgren på bred skånska samtidigt som han rycker på axlarna.

Men först ett tryck på rewind-knappen. Fyra år tillbaka i tiden.

Rasmus Lindgren är 18 år. Han har precis gjort sin första seniorsäsong med Landskrona BOIS. Ett allsvenskt inhopp och några imponerande insatser för Sveriges juniorlandslag blir facit för den talangfulle mittfältaren. Det renderar i att utländska klubbar får upp ögonen för den unga spelarens fotbollstjänster. I sin ena hand håller han ett kontraktsförslag från Landskrona och i andra ett kontraktsförslag från Ajax.

 - Det var Janne Jönsson som tränade Landskrona. Föreningens erbjudande visade tydligt att de inte trodde på mig. Det var ett dåligt kontrakt de ville att jag skulle signera, berättar han.

Därför behövdes ingen lång betänketid innan flyttlasset gick till Amsterdam. Kontraktet från Ajax vägde tyngre än att stanna i Sverige och etablera sig.


Rasmus Lindgren är en avslappnad fotbollsstjärna. Han ser självsäker ut i sitt vita linne som pryds av ett svart hundben på bröstet. De svarta jeansen är uppkavlade nertill och hans låga vita tygskor bekräftar att han är modemedveten.

 - Idag är jag riktigt nöjd att jag tog chansen och flyttade. Jag kanske aldrig hade kommit utanför Sverige annars. Men visst, det var tufft i början och jag minns att jag frågade mig själv va fan jag gör här.

Han tittar upp och fryser blicken. Tystnaden blir påtaglig och det känns som om han glömt tiden i Ajax. Men inte, han vill bara att historien ska återges så korrekt som möjligt.

 - Alltså, jag lirade i ungdomslaget första halvåret. Sedan var jag i b-truppen i ett år. Därefter kom vändningen, det började gå bra. Jag blev uppflyttad i a-laget av lagets dåvarande tränare Ronald Koeman. Han trodde på mig vilket visade sig när jag fick debutera mot NAC Breda. Då kändes det som att jag hade lyckats.

Det blev en lyckad debut och Ajax vann med 2-1. Det blev ytterligare fyra a-lagsmatcher det året. Sedan tog Danny Blind över tränarsysslan i Ajax.

 - Jag hade ett snack med Danny. Vi var nio mittfältare i truppen, varav sju var landslagsspelare. Jag ville spela och utvecklas därför passade det bra att Groningen ville ha mig riktigt mycket.



Fortfarande på arenan men femtio meter från planen finns tränarens kontor, kök och lekrum för barnen som hellre vill busa än titta på pappornas matcher. Det finns även ett stort allrum med bar, biljardbord och soffgrupper. På storbildsteven och från de två fönstren kan man titta på matcherna, trots att planen ligger femtio meter bort.

- Det här är players room. Här brukar vi hålla till mellan träningspassen. När vi har hemmamatcher är spelarnas anhöriga här.

"Would you like some soup?" Groningens tränare Ron Jans tittar ut från det lilla köket. Samtidigt som han sätter sig och slurpar rykande soppa ur sin skål berättar han om sitt fynd.

 - Jag såg Rasmus spela för Ajax och eftersom han hade svårt att ta en ordinarie plats där så ville jag låna honom. Vi lånade honom i ett år och jag är mycket glad över att han trivs bra hos oss. Han är en väldigt smart spelare som har ett mycket bra passningsspel, en defensiv innermittfältare av hög klass. Därför köpte vi honom. Nu gör han sin tredje säsong för Groningen.

"Hot." Soppan är fortfarande varm.

 - Rasmus är lagets viktigaste spelare. Jag bygger mitt lag kring honom. Han har väldigt hög status i Holland. Om jag hade varit svensk förbundskapten så hade han definitivt fått chansen i landslaget, framförallt för hans insatser den här säsongen. Rasmus hade stor del i att vi var nära att kvalificera oss för Champions League i år, säger Ron Jans.

Rasmus rodnar när han hör sin tränares fina ord, men det blyga övergår snabbt till stolthet och hans haka höjs ett par centimeter.


Trots skåningens stjärnstatus i Holland är det inte många på andra sidan Östersjön som känner till honom. Den svenska mediala uppvaktningen är väldigt liten. Han är den blågule spelaren i Eredivisie, holländska ligan, som det skrivs minst om i Sverige.

 - Jag tror det beror på att jag inte etablerade mig i Allsvenskan innan jag valde proffslivet. Det är tråkigt när flera andra svenskar som spelar här nere får uppmärksamhet. Visst gör några av dem bra ifrån sig men jag känner mig lite bortglömd i Sverige, säger han.

Då är det skillnad med uppmärksamheten han får i holländsk media. Tidningar och tv följer Rasmus med stort intresse, fast inte bara hans insatser på fotbollsplan. Hans stora musikintresse är känt i hela landet.

 - Haha, det där är uppförstorat. Det stämmer att jag har ett stort musikintresse, men det är konstigt att holländarna tycker att det är uppseendeväckande. Allt snack om mitt musikintresse började när jag var på en konsert i Amsterdam. Då spelade jag i Ajax och tydligen var det en journalist som såg mig på konserten. Sedan satte cirkusen igång och jag har medverkat i flera reportage om intresset.

Han kategoriserar sin musiksmak som indiepop. Johnossi, Killers, Razorlight och Håkan Hellström är några av favoriterna. Nu har även intresset att lyssna på musik övergått till att utöva det själv.

 - Jag och min norska lagkamrat Erik Nevland har börjat ta gitarrlektioner. Det går ganska bra faktiskt. Erik är nog lite bättre... men han övar mer, tillägger Rasmus snabbt.



Rasmus Lindgren är ett välkänt och etablerat namn i Holland, trots det har inte Lars Lagerbäck varit och studerat Groningens nyckelspelare.

 - Jag tycker att jag borde få chansen i landslaget. Speciellt eftersom jag gjort en bra säsong i år. Det är tråkigt att de svenska förbundskaptenerna går på trygghet och ofta väljer spelare som varit med förr.

När Sverige förlorade EM-kvalmatchen mot Nordirland i mars valde Lars Lagerbäck att starta matchen med tre allsvenska mittfältare. Rasmus tror att det hade varit enklare att slå sig in i landslaget om han spelat i Allsvenskan.

 - Det är konstigt att jag ska få en nackdel av att ha stuckit från Sverige tidigt. Men jag försöker inte tänka på landslaget för mycket. Det är bara att fortsätta prestera och hoppas att chansen kommer. Att flytta till Sverige är inte alls aktuellt. Jag har kontrakt till 2010, sedan vill jag vidare utomlands.

Eftersom Rasmus Lindgren är defensiv innermittfältare är det Tobias Linderoth och Daniel Andersson som han konkurrerar med. Mot Nordirland var den förstnämnde skadad och inte ens med i truppen och den sistnämnde spelade hela matchen.

 - Jag tror att jag är bättre än Daniel Andersson. Men jag tycker han får oförtjänt mycket skit. Han är underskattad, säger han.


Groningen satsar hårt för att etablera sig som en holländsk toppklubb. Föreningen har nyligen förstärkt truppen med den svenska ytterbacken Fredrik Stenman från Bayer Leverkusen, han ansluter till Groningen 1 juli. Den nybyggda arenan, Euroborg, är stadens hjärta. Förutom en fotbollsplan och läktare finns även casino, restauranger, biograf, högskola och parkeringshus inbyggt i den ståtliga grå arenan.


Rasmus blickar ut över den nyklippta gräsmattan som dränks av solen. Plötsligt rycker han till. Det är något som inte stämmer.

 - Hey! Vad spelar du för musik?

En holländsk man som testar ljudet inför kommande hemmamatch tittar helt oförstående på lagets stjärna. Sedan stängs musiken av. Rasmus skrattar och skakar på huvudet.

 - Dansband. Jag förstår inte varför hela Holland älskar dansband.

Förra året slutade Groningen femma i ligan och i år placerade laget sig som åtta. Föreningens fina resultat har gjort att andra klubbar visat intresse för lagets stjärnor. Under en längre tid har det spekulerats i en övergång för Rasmus Lindgren till årets ligamästare PSV Eindhoven.

 - Jag vet om ryktet. Ronald Koeman tränar PSV och det var ju han som plockade upp mig i Ajax a-trupp. Men jag fokuserar på Groningen. Våra fina resultat och den nybyggda arenan visar att klubben är på gång.

Han stoppar sina händer i bakfickorna på jeansen och kisar upp mot läktarens ena kortsida. En svensk flagga hänger över en reklamskylt. Det är när Lars Winnerbäck sjunger om någon som har solen i ögonen och skuggorna bakom sig trots allt som hela historien om Groningens svenska fotbollsstjärna plötsligt blir begriplig.


76271-152


76271-151
Foton: Eva Oikari


Mellberg tjongar vidare i England

Olof Mellberg säger att han vill stanna i Aston Villa. Därmed dementerar han en flytt till Italienska Juventus.
Det gör han helt rätt i. Det är bättre att han spelar fotboll innan nästa års EM. Sedan kan ha ta semester.
För att ta Strandmans ord:
Va ska han dit å göra?

76271-149
Olof Mellberg, liggandes till vänster, vill vara kvar i England.

Doktorn

Det är något som inte stämmer.

76271-146

It's my life
take it or leave it set me free
What's that
crap-papa-know-it-all? I got my
own life
Live your life and set me
free mind your business
And leave my business you
know everything
papa-know-it-all
Very little knowledge is dangerous
Stop bugging me stop bothering me
Stop bugging me stop forcing me
Stop fighting me stop yelling me
It's my life.

It's my life
it's my life my worries
It's my life
it's my life my problems
It's my life
it's my life my worries
It's my life
it's my life my problems.

It's my life
do you understand?
I live the way I want to live
I make decisions day and night
show me signs and good exemples.
Stop telling people how to
run your business
Take a trip to east and west you find
that you don't know anything
Every's getting tired of you sometime
you have to look and listen
You can even lears from
me little knowledge is
dangerous
It's my life.

It's my life ...

It's my life set me free so
you bed so you lie
What you see is what you
get listen to people and
sort things out
Things I do I do them no
more things I say I say
them no more
Changes comes once in life
Stop bugging me
stop bothering me
Stop bugging me
stop forcing me
Stop fighting me
stop yelling me
Stop telling me
stop seeing me
It's my life.
76271-147

Årets lag 2007

Här följer årets lag 2007:

Målvakt: Iker Casillas - Real Madrid
Casillas svaga sida har tidigare varit hans ojämnhet. Han har haft en dålig förmåga att blanda bra insatser med dåliga. I år har han dock varit jämn och oerhört stabil i sitt målvaktsspel. Vann förra säsongens ligaspel och i skrivande stund ser han ut att försvara mästartiteln. Det är imponerande.



Högerback: Sergio Ramos - Real Madrid 
21-åringen har i år blivit en nyckelspelare i såväl landslag som klubblag. Bra tvåvägsspelare som gärna följer med i sitt lags anfallsspel. Lägg där till styrka, snabbhet och en enorm vilja så har ni hans främsta egenskaper. Precis som Casillas så ser Ramos ut att försvara förra säsongens spanska mästartitel.


Mittback: Alessandro Nesta - Milan
Nesta var en stor anledning till att Milan vann Champions League. I den pågående turneringen har han varit med och fört sitt lag till slutspel. Oerhört klok spelare som sällan gör något misstag.


Mittback: Fabio Cannavaro - Real Madrid
Cannavaro vann spanska ligan under sin första säsong i Madrid. Lagets dåvarande tränare Fabio Capello visste mycket väl vad han gjorde när mittbacken köptes från Juventus. Real Madrid har ett väldigt bra försvar och Fabio Cannavaro är spelaren som styr och ställer i lagets bakre led.


Vänsterback: William Gallas - Arsenal
Gallas har varit riktigt bra i Arsenal. Han kan spela överallt i backlinjen och i årets lag lägger han beslag på vänsterbacken. Sex mål har han hunnit med under sin korta sejour i Gunners och det är bra för att vara försvarare. Han avgjorde mot sin gamla klubb Chelsea efter att ha nickat in matchens enda mål.



Defensiv mittfältare: Andrea Pirlo - Milan 
Pirlo är förmodligen världens klokaste fotbollsspelare. En riktig vinnarskalle som är ruskigt bra på att döda matcher för att få resultat att stå sig. Passningsspel, känsla, precision och skott av yppersta världsklass. Vann Champions League med Milan.


Mittfältare: Kaka - Milan
Brassen kan numera titulera sig som världens bästa fotbollsspelare. Och det är stort. Ligger bakom det mesta av Milans anfallsspel. Blev stor matchhjälte när Manchester United åkte ur Champions Leagues semifinal. I finalen ordnade han en frispark som ledde till mål innan han assisterade Inzaghi. Därmed vann Milan turneringen. Snabb, teknisk, underbar speluppfattning och härlig känsla kännetecknar Kaka.


Mittfältare: Cesc Fabregas - Arsenal
Den 20-årige spanjoren kommer med i årets lag på grund av hans fantastiska säsongsinledning i Premier League. I juni blev han framröstad till Arsenals bästa spelare under den gångna säsongen. Har tagit ett ännu större ansvar sedan Henry lämnade klubben. Startade årets säsong med att göra elva mål och sju assist på de 16 första matcherna. Blev framröstad till månadens bästa spelare i Arsenal under augusti, september och oktober. Inte nog med det. Han blev även utsedd till månadens bästa spelare i Premier League under september.
Har slagit sig in i Spaniens landslag. Har i år tagit steget till att jämföras med de riktigt stora spelarna. Teknik, speluppfattning, känsla, skott, smidighet och snabbhet är den lille lirarens signum.



Anfallare: Lionel Messi - Barcelona
Den 20-årige liraren från Argentina har varit otroligt bra i år. Dominant i både Barcelona och i Argentinas landslag. Om man som 19-åring kopierar Maradonas två kändaste mål då är platsen i årets lag given. Jag tänker givetvis på matchen mot Getafe, 18 april, när Messi dribblade sig igenom motståndarnas försvar och målvakt innan han placerade bollen imål. Och mindre än två månader senare kopierade han "guds hand" i derbyt mot Espanyol till råga på allt. Har en imponerande fart och smidighet i sitt spel som gör att han är otroligt svår att komma åt för motståndarna när han visar upp sina härliga dribblingskonster.


Anfallare: Francesco Totti - Roma
Roma har många tunga år bakom sig. Men säsongen 2006/2007 hände något med klubben. Roma hittade tillbaka till toppskiktet i Italien. Laget vann Coppa Italia och de slutade tvåa i ligan. Mitt i all uppståndelse stod lagkaptenen Francesco Totti och log. Med all rätt. Med 26 mål och elva assist vann han både skytteligan och passningsligan i Italien. Han tilldelades även Guldskon som europas bästa målskytt. Därmed hade han fört tillbaka sitt Roma, som han spelat för sedan 14-åring, till den italienska toppfotbollen.
I årets säsong har Totti gjort sju mål. Han är fem mål bakom skytteligaledaren och två mål bakom tvåan. Då har han varit skadad i två månader. Speluppfattning, känsla, teknik, precision och skott är er Pupones främsta egenskaper.


Anfallare: Andres Iniesta - Barcelona
En personlig favorit som i år har tagit ett stort steg i sin utveckling. Förra året var Iniesta backup-spelare i både Barcelona och i Spaniens landslag. I år har han dock blivit en nyckelspelare i såväl klubblag som landslag. Är i grund och botten en offensiv mittfältare men han kan även användas som anfallare, vilket han gjort många gånger i år. Iniestas fart, teknik och speluppfattning är av världsklass. Gjorde i år sitt första landslagsmål i en match mot England.

Bara massor utav sport

Bara sport, bara sport, bara massor utav sport.
Juldagarna är fyllda av idrott. Framförallt fotboll. I går såg jag Arsenal-Tottenham, Liverpool-Portsmouth och
Roma-Sampdoria.
Idag bjuds vi på ännu mer fotbollsgodis i form av två högklassiga matcher. Italienska derbyt Inter-Milan är först ut och i kväll stundar El Clásico, Barcelona-Real Madrid. Jag har tänkt att utse årets lag här på bloggen. Men självklart måste de här matcherna spelas först. Vissa av dagens aktuella spelare är på gränsen till att komma med i mitt lag och de ska därför få chansen att kliva fram och visa upp sig i de stora sammanhangen.

Bäst i går var utan tvekan Francesco Totti. Romas lagkapten gjorde en oväntad comeback efter att han varit borta från fotbollen i två månader. Jag hoppas verkligen att alla som tvivlar på Totti såg matchen i går. Förutom att han gjorde båda målen när Roma vann med 2-0 så var han planens dominant. Ingen spelare i världen besitter Tottis speluppfattning och känsla. Spelare som Fabregas kan, som i går, blixtra till under en match och bjuda på en formidabel klackassist. Men i det stora hela så har Totti en storhet som är få förunnat. Det visade han än en gång i går. Nu återstår det att se om il capitano platsar i årets lag.

76271-145


Bruce

Bruce är magisk. Måndagens konsert i Globen är den bästa spelningen jag någonsin upplevt. Och jag är övertygad om att jag aldrig kommer se ett bättre musikframförande. De absoluta topparna var Jungleland, Badlands, Santa Claus is coming to town, Born to run och She´s the one.

Jag och Nick Hornby

Visst var det rätt att ge bragdguldet till Anja Pärson. Tre guld, ett silver och ett brons under VM i Åre gjorde att hon plockade hem årets bragdguld. Den alpina drottningens enda motståndare var Carolina Klüft som tog VM-guld och satte nytt europarekord i sjukamp.



Visst var det även rätt att ge guldbollen till Kaka. Den brasilianske mittfältaren var riktigt bra när Milan vann Champions League. När det italienska laget spelade taktiskt och säkert så var det Kaka som stod för det främsta av lagets offensiv. Många matcher avgjorde han helt på egen hand.
Jesper tycker att det är ytterst märkligt att Kaka fick priset för C.Ronaldo. Därför ska han ge Kaka en chans i dagens match mellan Milan-Celtic. Personligen känns det lite klent att döma brassen efter en match när min vän sett Ronaldo uppåt 30 matcher.



I dag blev jag intervjuad av tidningen City Malmö/Lund. En trevlig tjej från deras nöjesredaktion ringde upp mig och gjorde en kentintervju. Anledningen var att hon skulle göra en grej inför kents spelning i Köpenhamn på lördag. Det var riktigt kul och samtidigt väldigt svårt. En lista över kents fem bästa låtar ville hon ha och det var riktigt tufft. Det är dock riktigt kul att lista olika saker och det är kanske en av anledningarna till att High Fidelity är en av mina favoritfilmer. Jag satt väldigt länge och suckade med 18 låtar framför mig. Men till slut blev resultatet enligt följande:

1. 747 - Förmodligen den kentlåten som jag har hört flest gånger. Känslan är fylld med en stor blandning av glädje och sorg. "Du är värd att dö för. Ni kan skratta om ni vill, håna oss vi rör oss ni står still". Fantastisk textrad.


2. Utan dina andetag - Joakim Bergs finaste text om hur det verkligen är att vara kär.


3. Halka - Första gången jag hörde Halka så sög den tag i mig direkt. Sedan dess har den alltid varit en av mina favoritlåtar med kent. Det är ett härligt driv i melodin.


4. Innan allting tar slut - Riktigt bra text och Joakim Berg fångade mig med låten när han spelade den för ett italienskt fan i kent-dokumentären.


5. Slutsats - En personlig favorit som bandet vanligtvis väljer bort när det vankas konsert. Senast låten spelades live var under deras turnéavslutning i Globen-2002. Mitt i låten gick Martin Skölds ena bassträng sönder. Till min stora glädje valde kent att spela om låten och jag kunde därför stoltsera med att jag fick höra den en och en halv gång.



På lördag ser jag kent i Köpenhamn och på måndag är jag på Bruce Springsteen i Stockholm. Mycket nöje. Arrivederci.

Journalister som verkar lida av dissociativ identitetsstörning

Vissa svenska sportjournalister förvirrar mig rejält. Sverige tog sig till åttondelsfinal under 2006 års världsmästerskap i fotboll. De blågula åkte ur turneringen efter att ha blivit förnedrade av värdnationen Tyskland. Pinsamt att åka ur VM i åttondelsfinal mot värdnationen Tyskland? Självklart inte.
Ändå gick flera svenska journalister till hårt angrepp mot det svenska landslaget med Lars Lagerbäck i spetsen. De menade att det är för dåligt att inte gå längre i ett mästerskap.

Nu. Mer än två år senare är samma kritiska journalister oerhört nöjda över dagens EM-lottning. Därför brister deras trovärdighet. Så kallade experter får sig själva att framstå som odugliga. Sverige hamnade i samma grupp som Spanien, Ryssland och Grekland. Och jag håller med de odugliga journalisterna om att Sverige har en god chans att ta sig vidare från gruppen. Och då var vi där igen. I slutspelet. Där kommer Sverige ställas mot någon av Italien, Frankrike, Holland eller Rumänien. Är det en bra lottning för Sverige?

Varför vara nöjda med lottningen när det inte är okej att åka ur slutspelet omgående?
Personligen tycker jag att Sverige fått en mardrömslottning.