Allsvenskan 2007

Tre lag kvar. Men bara ett kan ta guld. Vilket lag vinner i år? Och vilka kommer prisas efter säsongen?

Årets tränare - Rickard Norling
Årets målvakt - Daniel Örlund
Årets försvarare - Markus Jonsson
Årets mittfältare - Anders Svensson
Årets anfallare - James Keane

Skytteligan
1. James Keane
2. Ari da Silva Ferreira
3. Wilton Figueiredo

Assistkung
Anders Svensson

1. AIK -
I år tar AIK guld. Laget har förstärkt med Per Verner Vågan Rönning, Patrik Karlsson och Khari Stephenson. Man bör även tänka på att Miran Burgic, Daniel Mendes och Gabriel Özkan kom mitt i förra säsongen. I år får de en försäsong med Gnaget, vilket kommer göra dem starkare och bättre. AIK har en stor fördel med att de övriga Stockholmslagen är sämre än förra året. Detta kommer göra det enklare för AIK att samla derbypoäng. Gnaget har även fler hemmamatcher i år, än vanligt. Sedan är det större chans att Elfsborg blir av med spelare under säsongen än att AIK blir det. Lagets tränare Rickard Norling och Nebojsa Novakovic är två mycket smarta coacher. De har planer för hur AIK ska föra matcher och planer för hur laget ska göra för att anpassa sig och radera ut motståndarnas nyckelspelare. Det fick vi bevis på förra säsongen, bla när Niklas Carlsson punktmarkerade Anders Svensson och Ailton Almeida. Daniel Örlund, Markus Jonsson och Wilton Figueiredo är lagets viktigaste spelare. Det ska bli spännande att följa Pierre Bengtsson, Kenny Pavey och Gabriel Özkan.

2. Elfsborg - Mästarna från Borås har både bräddat och spetsat sin trupp. James Keane gjorde, förra året, stor succé i Gais. I år spelar han i Elfsborg. Möjligheten att spela i Europa och att vinna Allsvenskan lockade honom till Borås. Laget har även förstärkt vänsterbacksplatsen, som var förra årets svaga länk. I år finns Mattias Florén på den positionen. Elfsborg har en bra backlinje med Andreas Augustsson som härförare, ett bra mittfält med Anders Svensson som motor och ett bra anfall med alternativ som kan förändra olika matchbilder. Det som gör att laget inte försvarar guldet är deras tuffa matchprogram i år. Europa spel och chans till stora pengar gör att förra årets höga koncentration på Allsvenskan minskar i år. Sedan är det risk för Elfsborg att förlora spelare under sommaruppehållet. Anders Svensson stannar. Men Jon Jönsson, Samuel Holmén, Daniel Mobaeck och Stefan Ishizaki kommer att ta chansen om den ges. Eftersom Elfsborg kommer misslyckas med sitt Europa-spel får de nöja sig med ett allsvenskt silver i år.

3. Kalmar FF - Kalmar har något stort på gång. Sedan Nanne Bergstrand tog över laget har försvarsspelet prioriterats. Och det har han lyckats med. Nu när försvarsspelet håller hög nivå kan Kalmar koncentrera sig på det offensiva spelet. Därför har de värvat offensiva Patrik Ingelsten, Halmstad, och Ricardo Costa, Boavista S.C. Sedan tidigare har Kalmar den mycket duktiga duon Ari da Silva Ferreira och Cesar Santin i laget.  Med nya offensiva dimensioner kommer smålänningarna vara mycket farliga i årets Allsvenskan. Såpass farliga att man kniper bronset.

4. Malmö FF - Malmö har tillsammans med Elfsborg seriens namnstarkaste lag. De har dock haft problem att få laget att fungera som ett kollektiv. MFF har under en längre tid haft problem med sitt försvarsspel. Jag tror även att just backlinjen är deras svaga länk i år. Visserligen har de värvat Jimmy Dixon (Häcken) och Daniel Theorin (Lyn). Men deras tidigare problem kvarstår. Det är en ledare som fattas i de bakre leden. Någon som kan styra spelet. Deras mittfält är dock bra. Med rutinerade spelare som Daniel Andersson, Anders Andersson och Jari Litmanen har laget stabilitet och en bra grund. Lägg sedan till individuellt skickliga spelare som Yksel Osmanovski och nyförvärvet Ola Toivonen så blir mittfältet en väldigt bra lagdel. Men det är som det brukar vara med Malmö. Anfall är bästa försvar. Deras anfallsbesättning är imponerande. Jonathan Johansson, Junior, Niklas Skoog, Edward Ofere, Marcus Pode och nyförvärvet Johan Andersson håller alla hög nivå i Allsvenskan. Lagets tränare, Sören Åkeby, är mannen som ska få spelarna att fungera ihop. För några år sedan var han tränare i Djurgården, tillsammans med Zoran Lukic. Där var han inte helt omtyckt. Hur omtyckt han är i Malmö låter jag vara osagt. Men förra året ryktades det om att han skulle få sparken. Mitt tips är att Sören Åkeby får sparken under sommaruppehållet. Det är väl lika bra att sticka ut hakan ordentigt. Jag tror att Erik Hamrén tar över laget och tar dem till en Royal League-plats.
Malmö FF får nöja sig med att kvalificera sig till Royal League och att vara bäst i Skåne.

5. Helsingborg - Sedan Stuart Baxter tog över sundets skuta har föreningen fått en injektion. Helt plötsligt vill alla vinna. Det har sina för - och nackdelar. Givetvis är det alltid bra att vinna. Annars kan man lika gärna sluta tävla. En sak oroar mig dock med HIF. Föreningens duktiga talangverksamhet kommer bli lidande om laget gör allt för att värva utländska spelare. I går hände en märklig sak. Helsingborg köpte brassen Ze Rony. Men inte för att behålla honom. Han lånades ut till Örgryte. Om fler lag tar efter den metoden är svensk fotboll ute på djupt vatten. HIF är alltså osäkra på hur bra brassen är. Därför lånar de ut honom. Om han inte håller måttet får han ta flyget tillbaka till Sydamerika, dvs om inte ÖIS vill ha honom. Nog om detta. Mycket kan man säga om HIF. Skånes stolthet säger vissa och Sveriges svar på Arsenal säger andra. Faktum är dock att laget blir bättre för varje år. Deras höstsäsong var mycket imponerande. Nu har de dock tappat Luton Shelton och Andreas Granqvist. Men med Olivier Karekezi i anfallet tillsammans med Henrik Larsson och nya islänningen Skulasson på mitten med, lagets viktigaste spelare, McDonald Mariga blir Helsingborg att räkna med även i år.

6. IFK Göteborg - Blåvitt har ett bra lag på gång. Rehn och Olsson behöver dock ett år på sig för att utveckla truppen. Till skillnad från andra allsvenska lag värvar blåvitt ungt och intressant. Ragnar Sigursson, Mattias Ranégie, Jakob Johansson och Eldin Karisik är alla nya ansikten i IFK Göteborg. Samtliga är bra nyförvärv på sikt. Någon av dem kommer säkert vara bra redan i år. Lägg där till José Shaffer, Mattias Bjärsmyr, Bastian Andersson, Erik Dahlin, Gustav Svensson, Pontus Wernbloom, Marcus Berg, Andres Vasquez och Jonathan Berg så har blåvitt ett riktigt talangfullt lag. Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom och Andres Vasquez har redan etablerat sig i Allsvenskan.  Blåvitt har inte bara unga talanger i laget. Bengt Andersson, Niclas Alexandersson, Stefan Selakovic, Magnus "Ölme" Johansson, George Mourad och Jonas Wallerstedt bidrar med rutinen i truppen. De tre förstnämnda håller hög allsvensk klass. Det gör även George Mourad. Mycket tyder dock på att han byter lag i sommar. Men som sagt. IFK Göteborg är inte redo för att slåss om guldet i år. Det jag förväntar mig av blåvitt i år är att tränarna släpper fram de unga spelarna. Att laget förespråkar fart, högt bolltempo och ett snabbt passningsspel. Och givetvis att föreningen behåller spelarna.

7. Djurgården - Djurgården är inte nöjda med sitt lag. Det framgår tydligt eftersom de letar spelare in i det sista. Årets DIF håller absolut inte samma höga nivå som de gjorde för ett par år sedan. Förra året såg de oerhört övertränade ut. Nu har de dock gjort sig av med Jonevret och Rehn. Siggi Jonsson heter lagets nya tränare. Vad islänningen kommer bidra med återstår att se, men det var knappast tränaren som höll lägst nivå i Djurgården förra säsongen. Stockholmarna behöver en bra forward. Jones-Kusi Asare, Quirino, Amoah och Dahlberg är inga namn som imponerar. Visst, spelar de med Mattias Jonsson på topp så är det bra. Men i längden håller det inte med endast Jonsson där framme. Jag är även osäker på Djurgårdens backlinje. Hur bra är Tauer och Boskailo? Mittfältet är Djurgårdens bästa lagdel. Johan Arneng är lagets viktigaste spelare. Han kommer få ta ett enormt ansvar i år.  

8. Gefle - Förra säsongen slutade Gefle nia. Till denna säsongen har laget endast blivit av med en spelare, Partik Karlsson, AIK. Réne Makondele fick sitt genombrott under den gångna säsongen. Det bidrog till att andra klubbar visade intresse för kongolesen. I år har han dock skrivit på nytt kontrakt för Gefle, vilket naturligtvis är oerhört viktigt för laget. Tränaren Per Olsson är en smart och taktisk tränare som är på väg att etablera Gefle i Allsvenskan. Nya anfallaren Johan Oremo ser spännande ut.

9. Hammarby - Bajen kommer få ett jobbigt år. Lagledaren Thom Åhlund hoppade av sin syssla två veckor innan premiären. Max von Schlebrugge och Petur Marteinsson har lämnat. Jeffrey Aubynn vill lämna. Mitt tips är att Tony Gustafsson kommer få sparken innan fjärde omgången. Laget inleder mot GAIS borta och Trelleborg hemma. Dessa matcher är oerhört viktiga. Tredje matchen är derby mot AIK. Hammarby måste vinna de två första matcherna för att få arbetsro.

10. Halmstad - Halmstad har inte imponerat under försäsongen. Trotjänaren Magnus "Turbo" Svensson har lagt skorna på hyllan. Mycket talar även för att lagets hjärna, Dusan Djuric, lämnar Örjans Vall till sommaren. Om han gör det måste HBK värva under uppehållet. Annars kan det bli väldigt tufft för halläningarna. Laget har dock ett par klasspelare. Magnus Arvidsson och Tomas Zvirgzdauskas håller båda hög nivå. Men vem ska ge Magnus Arvidsson bollar att jobba med om Dusan Djuric lämnar?
Martin Fribock är en spännande spelare som jag tror kan få sitt genombrott i år.

11. Örebro - ÖSK spelade bäst fotboll i förra årets Superettan. Till skillnad från de andra nykomlingarna har Örebro spelare som vet vad som krävs för att ta viktiga poäng. Jag tänker främst på Lars Larsen och Sebastian Henriksson. Patrick Walker har blandat rutin med ungdomlig entusiasm. Håll ögonen på Kristoffer Näfver. Han kan få sitt genombrott i år. Stefan Rodevåg är en intressant värvning. Örebro kommer vara nöjda efter säsongen över att ha slutat på elfte plats.

12. GAIS - Makrillarna har Allsvenskans bästa högerback som tränare. Laget har tappat James Keane och Khari Stephenson. Dessa förluster kommer bli väldigt jobbiga. Man har dock försökt ersätta avbräcken genom att värva Ponomarev och Holmqvist. Enligt mig är det två dåliga värvningar. Men GAIS har gjort det förr. Jag tänker främst på de lyckade värvningarna av Wilton Figueiredo och James Keane. Makrillarna får nöja sig med att vara nummer två i Göteborg.

13. Trelleborg - Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Plats 5

1.
2.
3.
4. Malmö FF -
Malmö har tillsammans med Elfsborg seriens namnstarkaste lag. De har dock haft problem att få laget att fungera som ett kollektiv. MFF har under en längre tid haft problem med sitt försvarsspel. Jag tror även att just backlinjen är deras svaga länk i år. Visserligen har de värvat Jimmy Dixon (Häcken) och Daniel Theorin (Lyn). Men deras tidigare problem kvarstår. Det är en ledare som fattas i de bakre leden. Någon som kan styra spelet. Deras mittfält är dock bra. Med rutinerade spelare som Daniel Andersson, Anders Andersson och Jari Litmanen har laget stabilitet och en bra grund. Lägg sedan till individuellt skickliga spelare som Yksel Osmanovski och nyförvärvet Ola Toivonen så blir mittfältet en väldigt bra lagdel. Men det är som det brukar vara med Malmö. Anfall är bästa försvar. Deras anfallsbesättning är imponerande. Jonathan Johansson, Junior, Niklas Skoog, Edward Ofere, Marcus Pode och nyförvärvet Johan Andersson håller alla hög nivå i Allsvenskan. Lagets tränare, Sören Åkeby, är mannen som ska få spelarna att fungera ihop. För några år sedan var han tränare i Djurgården, tillsammans med Zoran Lukic. Där var han inte helt omtyckt. Hur omtyckt han är i Malmö låter jag vara osagt. Men förra året ryktades det om att han skulle få sparken. Mitt tips är att Sören Åkeby får sparken under sommaruppehållet. Det är väl lika bra att sticka ut hakan ordentigt. Jag tror att Erik Hamrén tar över laget och tar dem till en Royal League-plats.
Malmö FF får nöja sig med att kvalificera sig till Royal League och att vara bäst i Skåne.

5. Helsingborg - Sedan Stuart Baxter tog över sundets skuta har föreningen fått en injektion. Helt plötsligt vill alla vinna. Det har sina för - och nackdelar. Givetvis är det alltid bra att vinna. Annars kan man lika gärna sluta tävla. En sak oroar mig dock med HIF. Föreningens duktiga talangverksamhet kommer bli lidande om laget gör allt för att värva utländska spelare. I går hände en märklig sak. Helsingborg köpte brassen Ze Rony. Men inte för att behålla honom. Han lånades ut till Örgryte. Om fler lag tar efter den metoden är svensk fotboll ute på djupt vatten. HIF är alltså osäkra på hur bra brassen är. Därför lånar de ut honom. Om han inte håller måttet får han ta flyget tillbaka till Sydamerika, dvs om inte ÖIS vill ha honom. Nog om detta. Mycket kan man säga om HIF. Skånes stolthet säger vissa och Sveriges svar på Arsenal säger andra. Faktum är dock att laget blir bättre för varje år. Deras höstsäsong var mycket imponerande. Nu har de dock tappat Luton Shelton och Andreas Granqvist. Men med Olivier Karekezi i anfallet tillsammans med Henrik Larsson och nya islänningen Skulasson på mitten med, lagets viktigaste spelare, McDonald Mariga blir Helsingborg att räkna med även i år.

6. IFK Göteborg - Blåvitt har ett bra lag på gång. Rehn och Olsson behöver dock ett år på sig för att utveckla truppen. Till skillnad från andra allsvenska lag värvar blåvitt ungt och intressant. Ragnar Sigursson, Mattias Ranégie, Jakob Johansson och Eldin Karisik är alla nya ansikten i IFK Göteborg. Samtliga är bra nyförvärv på sikt. Någon av dem kommer säkert vara bra redan i år. Lägg där till José Shaffer, Mattias Bjärsmyr, Bastian Andersson, Erik Dahlin, Gustav Svensson, Pontus Wernbloom, Marcus Berg, Andres Vasquez och Jonathan Berg så har blåvitt ett riktigt talangfullt lag. Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom och Andres Vasquez har redan etablerat sig i Allsvenskan.  Blåvitt har inte bara unga talanger i laget. Bengt Andersson, Niclas Alexandersson, Stefan Selakovic, Magnus "Ölme" Johansson, George Mourad och Jonas Wallerstedt bidrar med rutinen i truppen. De tre förstnämnda håller hög allsvensk klass. Det gör även George Mourad. Mycket tyder dock på att han byter lag i sommar. Men som sagt. IFK Göteborg är inte redo för att slåss om guldet i år. Det jag förväntar mig av blåvitt i år är att tränarna släpper fram de unga spelarna. Att laget förespråkar fart, högt bolltempo och ett snabbt passningsspel. Och givetvis att föreningen behåller spelarna.

7. Djurgården - Djurgården är inte nöjda med sitt lag. Det framgår tydligt eftersom de letar spelare in i det sista. Årets DIF håller absolut inte samma höga nivå som de gjorde för ett par år sedan. Förra året såg de oerhört övertränade ut. Nu har de dock gjort sig av med Jonevret och Rehn. Siggi Jonsson heter lagets nya tränare. Vad islänningen kommer bidra med återstår att se, men det var knappast tränaren som höll lägst nivå i Djurgården förra säsongen. Stockholmarna behöver en bra forward. Jones-Kusi Asare, Quirino, Amoah och Dahlberg är inga namn som imponerar. Visst, spelar de med Mattias Jonsson på topp så är det bra. Men i längden håller det inte med endast Jonsson där framme. Jag är även osäker på Djurgårdens backlinje. Hur bra är Tauer och Boskailo? Mittfältet är Djurgårdens bästa lagdel. Johan Arneng är lagets viktigaste spelare. Han kommer få ta ett enormt ansvar i år.  

8. Gefle - Förra säsongen slutade Gefle nia. Till denna säsongen har laget endast blivit av med en spelare, Partik Karlsson, AIK. Réne Makondele fick sitt genombrott under den gångna säsongen. Det bidrog till att andra klubbar visade intresse för kongolesen. I år har han dock skrivit på nytt kontrakt för Gefle, vilket naturligtvis är oerhört viktigt för laget. Tränaren Per Olsson är en smart och taktisk tränare som är på väg att etablera Gefle i Allsvenskan. Nya anfallaren Johan Oremo ser spännande ut.

9. Hammarby - Bajen kommer få ett jobbigt år. Lagledaren Thom Åhlund hoppade av sin syssla två veckor innan premiären. Max von Schlebrugge och Petur Marteinsson har lämnat. Jeffrey Aubynn vill lämna. Mitt tips är att Tony Gustafsson kommer få sparken innan fjärde omgången. Laget inleder mot GAIS borta och Trelleborg hemma. Dessa matcher är oerhört viktiga. Tredje matchen är derby mot AIK. Hammarby måste vinna de två första matcherna för att få arbetsro.

10. Halmstad - Halmstad har inte imponerat under försäsongen. Trotjänaren Magnus "Turbo" Svensson har lagt skorna på hyllan. Mycket talar även för att lagets hjärna, Dusan Djuric, lämnar Örjans Vall till sommaren. Om han gör det måste HBK värva under uppehållet. Annars kan det bli väldigt tufft för halläningarna. Laget har dock ett par klasspelare. Magnus Arvidsson och Tomas Zvirgzdauskas håller båda hög nivå. Men vem ska ge Magnus Arvidsson bollar att jobba med om Dusan Djuric lämnar?
Martin Fribock är en spännande spelare som jag tror kan få sitt genombrott i år.

11. Örebro - ÖSK spelade bäst fotboll i förra årets Superettan. Till skillnad från de andra nykomlingarna har Örebro spelare som vet vad som krävs för att ta viktiga poäng. Jag tänker främst på Lars Larsen och Sebastian Henriksson. Patrick Walker har blandat rutin med ungdomlig entusiasm. Håll ögonen på Kristoffer Näfver. Han kan få sitt genombrott i år. Stefan Rodevåg är en intressant värvning. Örebro kommer vara nöjda efter säsongen över att ha slutat på elfte plats.

12. GAIS - Makrillarna har Allsvenskans bästa högerback som tränare. Laget har tappat James Keane och Khari Stephenson. Dessa förluster kommer bli väldigt jobbiga. Man har dock försökt ersätta avbräcken genom att värva Ponomarev och Holmqvist. Enligt mig är det två dåliga värvningar. Men GAIS har gjort det förr. Jag tänker främst på de lyckade värvningarna av Wilton Figueiredo och James Keane. Makrillarna får nöja sig med att vara nummer två i Göteborg.

13. Trelleborg - Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Zoran tippar guldstriden: ''Det kommer stå mellan fyra lag''

En väldigt läsvärd artikel från en man som har vunnit SM-guld.


Många tränare tjatar sig trötta att resultaten under försäsongen inte spelar någon. Förre Djurgården- och ÖIS-tränaren Zoran Lukic är av en annan uppfattning. Han menar att de lagen som gått bäst nu under försäsongen också kommer att göra upp om SM-titeln i höst.

 Det kommer stå mellan Elfsborg, AIK och Kalmar FF som sett starka ut under vintern. Malmö FF kan också vara med och slåss guldet, förutspår Zoran Lukic för FotbollDirekt.com och fortsätter.

- Prestationen under försäsongen betyder väldigt mycket. Den som säger något annat ljuger. Spelar man inte bra och har svårt att vinna så kommer det spela roll senare.

Knappt två veckor återstår innan den efterlängtade allsvenskan sparkar igång igen. Den som brukar kallas "världens längsta försäsong" är nu äntligen på väg mot sitt slut. Många menar att träningsmatchresultaten är av ringa betydelse, men där anser förre guldtränaren Zoran Lukic att folk har fel. Han menar istället att det är just då som självförtroendet inför säsongen byggs upp. Många tippar Helsingborgs IF med Henrik Larsson i spetsen som en het kandidat till att lägga vantarna på Lennart Johanssons pokal. Lukic däremot tycker att HIF värvat sönder sitt lag och gillar inte alls taktiken att fylla på med utländska spelare.

- Jag blir väldigt, väldigt besviken när jag ser hur klubbar plockar in spelare till höger och vänster som stänger dörren för våra egna spelare. Det Helsingborg nu vill införa kommer att bli döden för svensk fotboll. I långa loppet kommer vi få lida för det. Vad sänder det ut signaler till våra ungdomar? "Att vi inte tror på er."

- Nej, HIF har för många nya spelare och kommer få det svårt att få ihop det.

Fjolårets trea Hammarby har haft en turbulent vår, men Lukic tror att det kan bli bra i klubben när alla pusselbitar faller på plats. Även om det inte blir någon omedelbarframgång i år.

Ditt gamla lag, Djurgården?
- De är svårbedömda. De har förändrat spelet och organisationen. Djurgården är väldigt svårplacerade, men de har bra spelare och kan säkert komma bland de fyra främsta, tror Lukic.

Plats 5

Nu närmar det sig. Fem lag kvar. Snart sparkar Allsvenskan igång. Senaste ryktet från sportredaktionen på GP är att det gick hett till på dagens IFK Göteborg-träning. Wernbloom hade varit helt tokig. Sparkade i stolpar och kastade sina beskydd.
Det börjar närma sig premiär!

1.
2.
3.
4.
5. Helsingborg -
Sedan Stuart Baxter tog över sundets skuta har föreningen fått en injektion. Helt plötsligt vill alla vinna. Det har sina för - och nackdelar. Givetvis är det alltid bra att vinna. Annars kan man lika gärna sluta tävla. En sak oroar mig dock med HIF. Föreningens duktiga talangverksamhet kommer bli lidande om laget gör allt för att värva utländska spelare. I går hände en märklig sak. Helsingborg köpte brassen Ze Rony. Men inte för att behålla honom. Han lånades ut till Örgryte. Om fler lag tar efter den metoden är svensk fotboll ute på djupt vatten. HIF är alltså osäkra på hur bra brassen är. Därför lånar de ut honom. Om han inte håller måttet får han ta flyget tillbaka till Sydamerika, dvs om inte ÖIS vill ha honom. Nog om detta. Mycket kan man säga om HIF. Skånes stolthet säger vissa och Sveriges svar på Arsenal säger andra. Faktum är dock att laget blir bättre för varje år. Deras höstsäsong var mycket imponerande. Nu har de dock tappat Luton Shelton och Andreas Granqvist. Men med Olivier Karekezi i anfallet tillsammans med Henrik Larsson och nya islänningen Skulasson på mitten med, lagets viktigaste spelare, McDonald Mariga blir Helsingborg att räkna med även i år.

6. IFK Göteborg - Blåvitt har ett bra lag på gång. Rehn och Olsson behöver dock ett år på sig för att utveckla truppen. Till skillnad från andra allsvenska lag värvar blåvitt ungt och intressant. Ragnar Sigursson, Mattias Ranégie, Jakob Johansson och Eldin Karisik är alla nya ansikten i IFK Göteborg. Samtliga är bra nyförvärv på sikt. Någon av dem kommer säkert vara bra redan i år. Lägg där till José Shaffer, Mattias Bjärsmyr, Bastian Andersson, Erik Dahlin, Gustav Svensson, Pontus Wernbloom, Marcus Berg, Andres Vasquez och Jonathan Berg så har blåvitt ett riktigt talangfullt lag. Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom och Andres Vasquez har redan etablerat sig i Allsvenskan.  Blåvitt har inte bara unga talanger i laget. Bengt Andersson, Niclas Alexandersson, Stefan Selakovic, Magnus "Ölme" Johansson, George Mourad och Jonas Wallerstedt bidrar med rutinen i truppen. De tre förstnämnda håller hög allsvensk klass. Det gör även George Mourad. Mycket tyder dock på att han byter lag i sommar. Men som sagt. IFK Göteborg är inte redo för att slåss om guldet i år. Det jag förväntar mig av blåvitt i år är att tränarna släpper fram de unga spelarna. Att laget förespråkar fart, högt bolltempo och ett snabbt passningsspel. Och givetvis att föreningen behåller spelarna.

7. Djurgården - Djurgården är inte nöjda med sitt lag. Det framgår tydligt eftersom de letar spelare in i det sista. Årets DIF håller absolut inte samma höga nivå som de gjorde för ett par år sedan. Förra året såg de oerhört övertränade ut. Nu har de dock gjort sig av med Jonevret och Rehn. Siggi Jonsson heter lagets nya tränare. Vad islänningen kommer bidra med återstår att se, men det var knappast tränaren som höll lägst nivå i Djurgården förra säsongen. Stockholmarna behöver en bra forward. Jones-Kusi Asare, Quirino, Amoah och Dahlberg är inga namn som imponerar. Visst, spelar de med Mattias Jonsson på topp så är det bra. Men i längden håller det inte med endast Jonsson där framme. Jag är även osäker på Djurgårdens backlinje. Hur bra är Tauer och Boskailo? Mittfältet är Djurgårdens bästa lagdel. Johan Arneng är lagets viktigaste spelare. Han kommer få ta ett enormt ansvar i år.  

8. Gefle - Förra säsongen slutade Gefle nia. Till denna säsongen har laget endast blivit av med en spelare, Partik Karlsson, AIK. Réne Makondele fick sitt genombrott under den gångna säsongen. Det bidrog till att andra klubbar visade intresse för kongolesen. I år har han dock skrivit på nytt kontrakt för Gefle, vilket naturligtvis är oerhört viktigt för laget. Tränaren Per Olsson är en smart och taktisk tränare som är på väg att etablera Gefle i Allsvenskan. Nya anfallaren Johan Oremo ser spännande ut.

9. Hammarby - Bajen kommer få ett jobbigt år. Lagledaren Thom Åhlund hoppade av sin syssla två veckor innan premiären. Max von Schlebrugge och Petur Marteinsson har lämnat. Jeffrey Aubynn vill lämna. Mitt tips är att Tony Gustafsson kommer få sparken innan fjärde omgången. Laget inleder mot GAIS borta och Trelleborg hemma. Dessa matcher är oerhört viktiga. Tredje matchen är derby mot AIK. Hammarby måste vinna de två första matcherna för att få arbetsro.

10. Halmstad - Halmstad har inte imponerat under försäsongen. Trotjänaren Magnus "Turbo" Svensson har lagt skorna på hyllan. Mycket talar även för att lagets hjärna, Dusan Djuric, lämnar Örjans Vall till sommaren. Om han gör det måste HBK värva under uppehållet. Annars kan det bli väldigt tufft för halläningarna. Laget har dock ett par klasspelare. Magnus Arvidsson och Tomas Zvirgzdauskas håller båda hög nivå. Men vem ska ge Magnus Arvidsson bollar att jobba med om Dusan Djuric lämnar?
Martin Fribock är en spännande spelare som jag tror kan få sitt genombrott i år.

11. Örebro - ÖSK spelade bäst fotboll i förra årets Superettan. Till skillnad från de andra nykomlingarna har Örebro spelare som vet vad som krävs för att ta viktiga poäng. Jag tänker främst på Lars Larsen och Sebastian Henriksson. Patrick Walker har blandat rutin med ungdomlig entusiasm. Håll ögonen på Kristoffer Näfver. Han kan få sitt genombrott i år. Stefan Rodevåg är en intressant värvning. Örebro kommer vara nöjda efter säsongen över att ha slutat på elfte plats.

12. GAIS - Makrillarna har Allsvenskans bästa högerback som tränare. Laget har tappat James Keane och Khari Stephenson. Dessa förluster kommer bli väldigt jobbiga. Man har dock försökt ersätta avbräcken genom att värva Ponomarev och Holmqvist. Enligt mig är det två dåliga värvningar. Men GAIS har gjort det förr. Jag tänker främst på de lyckade värvningarna av Wilton Figueiredo och James Keane. Makrillarna får nöja sig med att vara nummer två i Göteborg.

13. Trelleborg - Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Reglerna är enkla. Prickar man in rätt guldlag får man 10 poäng. Rätt tvåa ger 5 poäng och rätt trea ger 3 poäng. Rätt fyra och femma ger 2 poäng. Övriga korrekta placeringar renderar i 1 poäng.
Prickar man in skytteligavinnaren får man 5 poäng. Klarar man förutse vem som slutar på andra plats i skytteligan får man 3 poäng och gissar man rätt på vem som kommer på tredje plats får man 1 poäng.
Klurar man ut vem som blir assistkung ger det 5 poäng.
Sedan ska man gissa vem som blir årets tränare, målvakt, back, mittfältare och anfallare. Här är min broder, Markus, domare. Efter säsongen kommer han ta ut de två bästa, i hans tycke, inom varje kategori. Prickar man in någon av hans två bästa inom varje kategori ger det 5 poäng.
De jag tävlar mot är Martin Bergström och Jesper Larsson. Alla är vi blivande sportjournalister. Tävlingen går att följa på våra bloggar.
Mycket nöje!


Plats 6

1.
2.
3.
4.
5.
6. IFK Göteborg -
Blåvitt har ett bra lag på gång. Rehn och Olsson behöver dock ett år på sig för att utveckla truppen. Till skillnad från andra allsvenska lag värvar blåvitt ungt och intressant. Ragnar Sigursson, Mattias Ranégie, Jakob Johansson och Eldin Karisik är alla nya ansikten i IFK Göteborg. Samtliga är bra nyförvärv på sikt. Någon av dem kommer säkert vara bra redan i år. Lägg där till José Shaffer, Mattias Bjärsmyr, Bastian Andersson, Erik Dahlin, Gustav Svensson, Pontus Wernbloom, Marcus Berg, Andres Vasquez och Jonathan Berg så har blåvitt ett riktigt talangfullt lag. Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom och Andres Vasquez har redan etablerat sig i Allsvenskan.  Blåvitt har inte bara unga talanger i laget. Bengt Andersson, Niclas Alexandersson, Stefan Selakovic, Magnus "Ölme" Johansson, George Mourad och Jonas Wallerstedt bidrar med rutinen i truppen. De tre förstnämnda håller hög allsvensk klass. Det gör även George Mourad. Mycket tyder dock på att han byter lag i sommar. Men som sagt. IFK Göteborg är inte redo för att slåss om guldet i år. Det jag förväntar mig av blåvitt i år är att tränarna släpper fram de unga spelarna. Att laget förespråkar fart, högt bolltempo och ett snabbt passningsspel. Och givetvis att föreningen behåller spelarna.

7. Djurgården - Djurgården är inte nöjda med sitt lag. Det framgår tydligt eftersom de letar spelare in i det sista. Årets DIF håller absolut inte samma höga nivå som de gjorde för ett par år sedan. Förra året såg de oerhört övertränade ut. Nu har de dock gjort sig av med Jonevret och Rehn. Siggi Jonsson heter lagets nya tränare. Vad islänningen kommer bidra med återstår att se, men det var knappast tränaren som höll lägst nivå i Djurgården förra säsongen. Stockholmarna behöver en bra forward. Jones-Kusi Asare, Quirino, Amoah och Dahlberg är inga namn som imponerar. Visst, spelar de med Mattias Jonsson på topp så är det bra. Men i längden håller det inte med endast Jonsson där framme. Jag är även osäker på Djurgårdens backlinje. Hur bra är Tauer och Boskailo? Mittfältet är Djurgårdens bästa lagdel. Johan Arneng är lagets viktigaste spelare. Han kommer få ta ett enormt ansvar i år.  

8. Gefle - Förra säsongen slutade Gefle nia. Till denna säsongen har laget endast blivit av med en spelare, Partik Karlsson, AIK. Réne Makondele fick sitt genombrott under den gångna säsongen. Det bidrog till att andra klubbar visade intresse för kongolesen. I år har han dock skrivit på nytt kontrakt för Gefle, vilket naturligtvis är oerhört viktigt för laget. Tränaren Per Olsson är en smart och taktisk tränare som är på väg att etablera Gefle i Allsvenskan. Nya anfallaren Johan Oremo ser spännande ut.

9. Hammarby - Bajen kommer få ett jobbigt år. Lagledaren Thom Åhlund hoppade av sin syssla två veckor innan premiären. Max von Schlebrugge och Petur Marteinsson har lämnat. Jeffrey Aubynn vill lämna. Mitt tips är att Tony Gustafsson kommer få sparken innan fjärde omgången. Laget inleder mot GAIS borta och Trelleborg hemma. Dessa matcher är oerhört viktiga. Tredje matchen är derby mot AIK. Hammarby måste vinna de två första matcherna för att få arbetsro.

10. Halmstad - Halmstad har inte imponerat under försäsongen. Trotjänaren Magnus "Turbo" Svensson har lagt skorna på hyllan. Mycket talar även för att lagets hjärna, Dusan Djuric, lämnar Örjans Vall till sommaren. Om han gör det måste HBK värva under uppehållet. Annars kan det bli väldigt tufft för halläningarna. Laget har dock ett par klasspelare. Magnus Arvidsson och Tomas Zvirgzdauskas håller båda hög nivå. Men vem ska ge Magnus Arvidsson bollar att jobba med om Dusan Djuric lämnar?
Martin Fribock är en spännande spelare som jag tror kan få sitt genombrott i år.

11. Örebro - ÖSK spelade bäst fotboll i förra årets Superettan. Till skillnad från de andra nykomlingarna har Örebro spelare som vet vad som krävs för att ta viktiga poäng. Jag tänker främst på Lars Larsen och Sebastian Henriksson. Patrick Walker har blandat rutin med ungdomlig entusiasm. Håll ögonen på Kristoffer Näfver. Han kan få sitt genombrott i år. Stefan Rodevåg är en intressant värvning. Örebro kommer vara nöjda efter säsongen över att ha slutat på elfte plats.

12. GAIS - Makrillarna har Allsvenskans bästa högerback som tränare. Laget har tappat James Keane och Khari Stephenson. Dessa förluster kommer bli väldigt jobbiga. Man har dock försökt ersätta avbräcken genom att värva Ponomarev och Holmqvist. Enligt mig är det två dåliga värvningar. Men GAIS har gjort det förr. Jag tänker främst på de lyckade värvningarna av Wilton Figueiredo och James Keane. Makrillarna får nöja sig med att vara nummer två i Göteborg.

13. Trelleborg - Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Plats 7

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. Djurgården -
Djurgården är inte nöjda med sitt lag. Det framgår tydligt eftersom de letar spelare in i det sista. Årets DIF håller absolut inte samma höga nivå som de gjorde för ett par år sedan. Förra året såg de oerhört övertränade ut. Nu har de dock gjort sig av med Jonevret och Rehn. Siggi Jonsson heter lagets nya tränare. Vad islänningen kommer bidra med återstår att se, men det var knappast tränaren som höll lägst nivå i Djurgården förra säsongen. Stockholmarna behöver en bra forward. Jones-Kusi Asare, Quirino, Amoah och Dahlberg är inga namn som imponerar. Visst, spelar de med Mattias Jonsson på topp så är det bra. Men i längden håller det inte med endast Jonsson där framme. Jag är även osäker på Djurgårdens backlinje. Hur bra är Tauer och Boskailo? Mittfältet är Djurgårdens bästa lagdel. Johan Arneng är lagets viktigaste spelare. Han kommer få ta ett enormt ansvar i år.  

8. Gefle - Förra säsongen slutade Gefle nia. Till denna säsongen har laget endast blivit av med en spelare, Partik Karlsson, AIK. Réne Makondele fick sitt genombrott under den gångna säsongen. Det bidrog till att andra klubbar visade intresse för kongolesen. I år har han dock skrivit på nytt kontrakt för Gefle, vilket naturligtvis är oerhört viktigt för laget. Tränaren Per Olsson är en smart och taktisk tränare som är på väg att etablera Gefle i Allsvenskan. Nya anfallaren Johan Oremo ser spännande ut.

9. Hammarby - Bajen kommer få ett jobbigt år. Lagledaren Thom Åhlund hoppade av sin syssla två veckor innan premiären. Max von Schlebrugge och Petur Marteinsson har lämnat. Jeffrey Aubynn vill lämna. Mitt tips är att Tony Gustafsson kommer få sparken innan fjärde omgången. Laget inleder mot GAIS borta och Trelleborg hemma. Dessa matcher är oerhört viktiga. Tredje matchen är derby mot AIK. Hammarby måste vinna de två första matcherna för att få arbetsro.

10. Halmstad - Halmstad har inte imponerat under försäsongen. Trotjänaren Magnus "Turbo" Svensson har lagt skorna på hyllan. Mycket talar även för att lagets hjärna, Dusan Djuric, lämnar Örjans Vall till sommaren. Om han gör det måste HBK värva under uppehållet. Annars kan det bli väldigt tufft för halläningarna. Laget har dock ett par klasspelare. Magnus Arvidsson och Tomas Zvirgzdauskas håller båda hög nivå. Men vem ska ge Magnus Arvidsson bollar att jobba med om Dusan Djuric lämnar?
Martin Fribock är en spännande spelare som jag tror kan få sitt genombrott i år.

11. Örebro - ÖSK spelade bäst fotboll i förra årets Superettan. Till skillnad från de andra nykomlingarna har Örebro spelare som vet vad som krävs för att ta viktiga poäng. Jag tänker främst på Lars Larsen och Sebastian Henriksson. Patrick Walker har blandat rutin med ungdomlig entusiasm. Håll ögonen på Kristoffer Näfver. Han kan få sitt genombrott i år. Stefan Rodevåg är en intressant värvning. Örebro kommer vara nöjda efter säsongen över att ha slutat på elfte plats.

12. GAIS - Makrillarna har Allsvenskans bästa högerback som tränare. Laget har tappat James Keane och Khari Stephenson. Dessa förluster kommer bli väldigt jobbiga. Man har dock försökt ersätta avbräcken genom att värva Ponomarev och Holmqvist. Enligt mig är det två dåliga värvningar. Men GAIS har gjort det förr. Jag tänker främst på de lyckade värvningarna av Wilton Figueiredo och James Keane. Makrillarna får nöja sig med att vara nummer två i Göteborg.

13. Trelleborg - Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Plats 8

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8. Gefle -
Förra säsongen slutade Gefle nia. Till denna säsongen har laget endast blivit av med en spelare, Partik Karlsson, AIK. Réne Makondele fick sitt genombrott under den gångna säsongen. Det bidrog till att andra klubbar visade intresse för kongolesen. I år har han dock skrivit på nytt kontrakt för Gefle, vilket naturligtvis är oerhört viktigt för laget. Tränaren Per Olsson är en smart och taktisk tränare som är på väg att etablera Gefle i Allsvenskan. Nya anfallaren Johan Oremo ser spännande ut.

9. Hammarby - Bajen kommer få ett jobbigt år. Lagledaren Thom Åhlund hoppade av sin syssla två veckor innan premiären. Max von Schlebrugge och Petur Marteinsson har lämnat. Jeffrey Aubynn vill lämna. Mitt tips är att Tony Gustafsson kommer få sparken innan fjärde omgången. Laget inleder mot GAIS borta och Trelleborg hemma. Dessa matcher är oerhört viktiga. Tredje matchen är derby mot AIK. Hammarby måste vinna de två första matcherna för att få arbetsro.

10. Halmstad - Halmstad har inte imponerat under försäsongen. Trotjänaren Magnus "Turbo" Svensson har lagt skorna på hyllan. Mycket talar även för att lagets hjärna, Dusan Djuric, lämnar Örjans Vall till sommaren. Om han gör det måste HBK värva under uppehållet. Annars kan det bli väldigt tufft för halläningarna. Laget har dock ett par klasspelare. Magnus Arvidsson och Tomas Zvirgzdauskas håller båda hög nivå. Men vem ska ge Magnus Arvidsson bollar att jobba med om Dusan Djuric lämnar?
Martin Fribock är en spännande spelare som jag tror kan få sitt genombrott i år.

11. Örebro - ÖSK spelade bäst fotboll i förra årets Superettan. Till skillnad från de andra nykomlingarna har Örebro spelare som vet vad som krävs för att ta viktiga poäng. Jag tänker främst på Lars Larsen och Sebastian Henriksson. Patrick Walker har blandat rutin med ungdomlig entusiasm. Håll ögonen på Kristoffer Näfver. Han kan få sitt genombrott i år. Stefan Rodevåg är en intressant värvning. Örebro kommer vara nöjda efter säsongen över att ha slutat på elfte plats.

12. GAIS - Makrillarna har Allsvenskans bästa högerback som tränare. Laget har tappat James Keane och Khari Stephenson. Dessa förluster kommer bli väldigt jobbiga. Man har dock försökt ersätta avbräcken genom att värva Ponomarev och Holmqvist. Enligt mig är det två dåliga värvningar. Men GAIS har gjort det förr. Jag tänker främst på de lyckade värvningarna av Wilton Figueiredo och James Keane. Makrillarna får nöja sig med att vara nummer två i Göteborg.

13. Trelleborg - Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Plats 9

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9. Hammarby -
Bajen kommer få ett jobbigt år. Lagledaren Thom Åhlund hoppade av sin syssla två veckor innan premiären. Max von Schlebrugge och Petur Marteinsson har lämnat. Jeffrey Aubynn vill lämna. Mitt tips är att Tony Gustafsson kommer få sparken innan fjärde omgången. Laget inleder mot GAIS borta och Trelleborg hemma. Dessa matcher är oerhört viktiga. Tredje matchen är derby mot AIK. Hammarby måste vinna de två första matcherna för att få arbetsro.

10. Halmstad - Halmstad har inte imponerat under försäsongen. Trotjänaren Magnus "Turbo" Svensson har lagt skorna på hyllan. Mycket talar även för att lagets hjärna, Dusan Djuric, lämnar Örjans Vall till sommaren. Om han gör det måste HBK värva under uppehållet. Annars kan det bli väldigt tufft för halläningarna. Laget har dock ett par klasspelare. Magnus Arvidsson och Tomas Zvirgzdauskas håller båda hög nivå. Men vem ska ge Magnus Arvidsson bollar att jobba med om Dusan Djuric lämnar?
Martin Fribock är en spännande spelare som jag tror kan få sitt genombrott i år.

11. Örebro - ÖSK spelade bäst fotboll i förra årets Superettan. Till skillnad från de andra nykomlingarna har Örebro spelare som vet vad som krävs för att ta viktiga poäng. Jag tänker främst på Lars Larsen och Sebastian Henriksson. Patrick Walker har blandat rutin med ungdomlig entusiasm. Håll ögonen på Kristoffer Näfver. Han kan få sitt genombrott i år. Stefan Rodevåg är en intressant värvning. Örebro kommer vara nöjda efter säsongen över att ha slutat på elfte plats.

12. GAIS - Makrillarna har Allsvenskans bästa högerback som tränare. Laget har tappat James Keane och Khari Stephenson. Dessa förluster kommer bli väldigt jobbiga. Man har dock försökt ersätta avbräcken genom att värva Ponomarev och Holmqvist. Enligt mig är det två dåliga värvningar. Men GAIS har gjort det förr. Jag tänker främst på de lyckade värvningarna av Wilton Figueiredo och James Keane. Makrillarna får nöja sig med att vara nummer två i Göteborg.

13. Trelleborg - Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Plats 10

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10. Halmstad -
Halmstad har inte imponerat under försäsongen. Trotjänaren Magnus "Turbo" Svensson har lagt skorna på hyllan. Mycket talar även för att lagets hjärna, Dusan Djuric, lämnar Örjans Vall till sommaren. Om han gör det måste HBK värva under uppehållet. Annars kan det bli väldigt tufft för halläningarna. Laget har dock ett par klasspelare. Magnus Arvidsson och Tomas Zvirgzdauskas håller båda hög nivå. Men vem ska ge Magnus Arvidsson bollar att jobba med om Dusan Djuric lämnar?
Martin Fribock är en spännande spelare som jag tror kan få sitt genombrott i år.

11. Örebro - ÖSK spelade bäst fotboll i förra årets Superettan. Till skillnad från de andra nykomlingarna har Örebro spelare som vet vad som krävs för att ta viktiga poäng. Jag tänker främst på Lars Larsen och Sebastian Henriksson. Patrick Walker har blandat rutin med ungdomlig entusiasm. Håll ögonen på Kristoffer Näfver. Han kan få sitt genombrott i år. Stefan Rodevåg är en intressant värvning. Örebro kommer vara nöjda efter säsongen över att ha slutat på elfte plats.

12. GAIS - Makrillarna har Allsvenskans bästa högerback som tränare. Laget har tappat James Keane och Khari Stephenson. Dessa förluster kommer bli väldigt jobbiga. Man har dock försökt ersätta avbräcken genom att värva Ponomarev och Holmqvist. Enligt mig är det två dåliga värvningar. Men GAIS har gjort det förr. Jag tänker främst på de lyckade värvningarna av Wilton Figueiredo och James Keane. Makrillarna får nöja sig med att vara nummer två i Göteborg.

13. Trelleborg - Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Plats 11

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11. Örebro -
ÖSK spelade bäst fotboll i förra årets Superettan. Till skillnad från de andra nykomlingarna har Örebro spelare som vet vad som krävs för att ta viktiga poäng. Jag tänker främst på Lars Larsen och Sebastian Henriksson. Patrick Walker har blandat rutin med ungdomlig entusiasm. Håll ögonen på Kristoffer Näfver. Han kan få sitt genombrott i år. Stefan Rodevåg är en intressant värvning. Örebro kommer vara nöjda efter säsongen över att ha slutat på elfte plats.

12. GAIS - Makrillarna har Allsvenskans bästa högerback som tränare. Laget har tappat James Keane och Khari Stephenson. Dessa förluster kommer bli väldigt jobbiga. Man har dock försökt ersätta avbräcken genom att värva Ponomarev och Holmqvist. Enligt mig är det två dåliga värvningar. Men GAIS har gjort det förr. Jag tänker främst på de lyckade värvningarna av Wilton Figueiredo och James Keane. Makrillarna får nöja sig med att vara nummer två i Göteborg.

13. Trelleborg - Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Plats 12

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12. GAIS -
Makrillarna har Allsvenskans bästa högerback som tränare. Laget har tappat James Keane och Khari Stephenson. Dessa förluster kommer bli väldigt jobbiga. Man har dock försökt ersätta avbräcken genom att värva Ponomarev och Holmqvist. Enligt mig är det två dåliga värvningar. Men GAIS har gjort det förr. Jag tänker främst på de lyckade värvningarna av Wilton Figueiredo och James Keane. Makrillarna får nöja sig med att vara nummer två i Göteborg.

13. Trelleborg - Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Sophie Zelmani

En nedsläckt lokal. Ett stearinljus fladdrar till på scen. Bandet kommer insmygandes i sina mörka kläder. Sophie Zelmani kommer in på scen efter bandet börjat spela. Med sin blodröda klänning utmärker hon sig på ett lysande sätt. Travelling öppnar spelningen och frikortet fångar mig direkt. Sophie Zelmani låter som hon brukar. Hon har en oerhört vacker och attraktiv stämma. Det är inte ofta hon pratar mellan låtarna. Men det händer. Sophie Zelmani sjunger hellre än pratar. "Jag tänkte säga något men det kom inget, det brukar vara så med mig."
Hon behöver inte använda sig av gester och dansmoves. Hennes blotta närvaro fångar publiken. Det gör att konserten blir behaglig och stämningsfull. Hon blandar nya låtar med gamla. När hon spelar Going home och I cant change blir det en magisk stämning i lokalen. Under hennes extranummer sa jag till Angelica att om hon spelar Always you och Stand by, så är det min bästa konsert någonsin. Nu blev det inte så. Hon spelade ingen av dem. Därmed blev det inte min bästa konsert. Men det var nära.

"I can only sense happiness if the music is sad."


76271-87
Sophie Zelmani. Bilden är inte från Trädgårn.

Lika som bär

76271-86

Plats 13

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13. Trelleborg -
Imponerade stort förra året. Då spelade laget i Superettan. Laget vann serien på grund av en stark defensiv. Deras defensiv kan även bidra till några poäng i år. Trelleborg har dock alldeles för dålig offensiv för att placera sig högre i årets Allsvenskan. Trelleborg undviker nedflyttning tack vare att de plockar några poäng hemma på Vångavallen.

14. Brommapojkarna - En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Allsvenskan 2007

Om cirka två veckor sparkar Allsvenskan igång. Nu börjar nedräkningen. Alla lagen ska placeras i en sluttabell. Idag presenteras lag 14. Varje dag fylls tabellen på upp till guldlaget. Topp tre presenteras samma dag. När hela sluttabellen ligger ute kommer det även publiceras mer fotbollsgodis. Årets tränare, årets målvakt, årets back, årets mittfältare och årets anfallare ska spås. Även vilka tre som placerar sig högst upp i skytteligan, samt assistkung.
 
Reglerna är enkla. Prickar man in rätt guldlag får man 10 poäng. Rätt tvåa ger 5 poäng och rätt trea ger 3 poäng. Rätt fyra och femma ger 2 poäng. Övriga korrekta placeringar renderar i 1 poäng.
Prickar man in skytteligavinnaren får man 5 poäng. Klarar man förutse vem som slutar på andra plats i skytteligan får man 3 poäng och gissar man rätt på vem som kommer på tredje plats får man 1 poäng.
Klurar man ut vem som blir assistkung ger det 5 poäng.
Sedan ska man gissa vem som blir årets tränare, målvakt, back, mittfältare och anfallare. Här är min broder, Markus, domare. Efter säsongen kommer han ta ut de två bästa, i hans tycke, inom varje kategori. Prickar man in någon av hans två bästa inom varje kategori ger det 5 poäng.
De jag tävlar mot är Martin Bergström och Jesper Larsson. Alla är vi blivande sportjournalister. Tävlingen går att följa på våra bloggar.
Mycket nöje!


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14. Brommapojkarna -
En av årets nykomlingar. Har inte värvat något anmärkningsvärt. Nyckelspelaren Stefan Bergtoft är skadad och missar större delen av säsongen. Att 36-årige Thomas Lagerlöf är ordinarie får ses som svaghet. De har en dålig defensiv vilket gör att laget hoppas mycket på sina anfallare Olof Guterstam och Arash Talebinejad. BP åker ur Allsvenskan.

Vad händer på Råsunda

76271-85


Ikväll startar den allsvenska nedräkningen!

Melodifestivalen 2007

And the winner is....Andréas Sundberg. Trots en massiv press lyckades jag vinna våran tävling. Vi hade båda lyckats pricka in The Ark som vinnare. Sedan hade jag Andreas Johnson som tyåa, medan Martin hade Måns. Det fällde avgörande. Martin tog förlusten oväntat bra. Efter tävlingen fick media tag på vinnaren.

Hur känns det?
- Riktigt bra! Jag var dock aldrig nervös.

Hur upplevde du motståndet?
- Nja, han kämpade väl på. Men jag var aldrig orolig. Jag visste att jag skulle ta hem segern.

Vad är du mest nöjd med?
- Det är alltid lika underbart att vinna över Martin. Men att jag prickade in Sarah Dawn Finer och att jag höll en jämn och hög nivå får väl ses som ruskigt imponerande.

Jag känner mig motarbetad

Tävlingsledningen arbetar emot mig. Jag fick precis reglerna inför kvällens final i Melodifestivalen. För att göra det enkelt för mig klipper jag in lite av tävlingsledningens text.

"Ni ska lista hur ni tror hela startfältet placerar sig. Kort och enkelt. Plats 1-10. Inför finalen leder Andréas Sundberg med 5 poäng före Martin Bergström som har 4 poäng".

Gissar man rätt vinnare får man 7 poäng. 5 poäng för korrekt val av andra plats. 3 poäng för trean. Sedan får man 1 poäng för resterande placeringar.

Jag misstänker att Martin har en sorts relation med tävlingsledningen. Det känns helt bortkastat att jag dominerat fram till finalen. Att jag leder med ett ynka poäng kvittar. Ikväll kan man ju få 22 poäng. Det måste gynna Martin. Förresten. I skrivande stund sitter Martin framför Youtube och lyssnar på alla final-artister. Han har åkt räkmacka till Globen.
Tydligen kan man klaga. Fast då måste jag ge Martin ett skriftligt klagomål som han ger till tävlingsledningen. Ett eventuellt klagomål måste finnas hos tävlingsledningen innan klockan 17.00. Jag vill klaga men tiden tillåter mig inte det. Därför är det bara att gilla läget. Jag ska krossa honom.

Krossa. Ordet får mig att tänka på Martin Crossa. Argentinaren som spelade för Blåvitt. Han borde definitivt fått fler chanser. I mitt tycke var han missförstådd.

Låt mig slippa Finspång

Idag lottades kvartsfinalerna i Champions League. PSV - Liverpool och Roma - Manchester United är i mina ögon de intressantaste mötena. Jag är övertygad om att mina lag, Liverpool och Roma, kommer gå vidare. Liverpool har både bättre bredd och spets än vad PSV har.
Roma är underskattade. Sverige har inte insett storheter som Mexes, Chivu, Pizzaro, De Rossi och Mancini. De enda Roma-spelarna svensk media skriver om är Chippen och Totti. Manchster United kommer få större problem med italienarna än vad många tror. Jag tror det kommer bli riktigt fysiska matcher i Rom och Manchester.

Jag är en av dem som inte är fascinerad av bandy. Jesper däremot är fanatiker av denna smygalkoholiserade - sibiriska - skrinnarbollsport. Hans entusiasm för favoritlaget Gripen är imponerande. Exemplena är många. Han åker till Örebro för att se sitt lag. Han skrev reportage om dem när vi hade reportageövning. Han går runt med en Gripen-halsduk dagarna i enda. Han sjunger konstiga supporterramsor, typ Olle Goop körv me mos. Pratar någon skit om bandy svartnar Jespers ögon. Att jämföra bandy med hockey-bockey är något han inte uppskattar. I skrivande stund spelar Trollhättelaget kvalmatch. Vid vinst går de upp i Sveriges bästa serie. Egentligen skiter jag i om de vinner. Det vet jag att Jesper inte gör.
"Vinner vi idag så blir det en tredagarsfylla". Det var hans sista ord innan han åkte till matchen.
Det är riktigt kul att döma ut hela jävla "sporten". Speciellt när Jesper lyssnar. För då ska han förklara och försvara "sporten".
Jag hoppas Gripen vinner idag. Då slipper jag höra om matcher mot Finspång, Frillesås, Tillberga och Kalix. Jag vet att jag aldrig kommer undan bandysnacket. Då är det bättre att höra om matcher mot Hammarby, Västerås och Sandviken. Sedan hoppas jag på vinst för Jespers skull, tro det eller ej. Jag vet, på ett ungefär, hur mycket det skulle betyda för honom. En av Jespers förhoppningar är att han ska få med mig på en hemmamatch för Gripen. Här och nu lovar jag att följa med om Gripen går upp. Det är ett löfte.

Eurotalk, på Svenskafans, är Sveriges bästa fotbollsprogram. Det senaste avsnittet är riktigt bra. Mycket tack vare Marcus Birro.


Helgens tävlingar

Intresset är stort kring våran Melodifestival - tävling. Jag har fått otroligt många klagomål över den sena uppdateringen. Frågorna är många. Hur gick det i lördags? Vem hade flest rätt? Hur ser poängställningen ut?
Här kommer svaren.
Tävlingsledningen, Martin, gjorde reglerna officiella strax innan festivalen startade. På varsitt A - 4 papper skulle vi skriva ner vilka artister som skulle gå vidare från kvartsfinal och semifinal till grandefinale. Det började riktigt dåligt för oss. Båda hade fel på de två första duellerna. Sedan plockade vi varsitt poäng, då vi tippat rätt på fröken Sonja. Egentligen hoppades jag ju på Uno och Iddes syrra. Men nu stavades det taktikröstning. Jag trodde Sverige skulle lägga sina röster på Sonja. Visst gjorde dem det. Yes, mummlade jag, medan Martin utbrast "Ja visste de". Därefter steg spänningen i rummet. Vi hade tippat olika för första gången. Jag hade Uggla och Martin trodde på Nanne. Det slutade med att Martin skrek ut, "Dä ä inte sant". Ha. Uggla. Han kan man lita på... Givetvis tog jag genast chansen och hånade min vän. Hatet växte. Nu pratade vi inte längre med varandra, förutom när vi skulle säga vem vi tippat på. Inte heller tittade vi på varandra. Nä. Är det något vi båda är dåliga på så är det att förlora.
 
Nu var det dags för Semifinaler. Den första duellen var helt ointressant. Ingen av dem vi trodde skulle vara där innan festivalens start var där. Därmed var det omöjligt för oss att plocka poäng. Det tog dock inte lång tid innan det, på nytt, blev hatstämmning. För andra gången sedan vi startade tävlingen var Martin nu oförutsägbar. Första gången han visade den sidan var när han trodde på The Attic. Nu hade skåningen tippat att Sonja skulle ta sig till Globen. Jag däremot trodde på Uggla...Han kan man ju alltid lita på. Eller. Nähä. Inte det. Jävla tröga schlager - svenskar. Rösta vidare Sonja Alldén. Hur fan tänker man då?
För andra gången under kvällen utbrast skåningen " Ja visste de". Varav han fick höra "Håll käften".
Det tog kanske fem sekunder innan Martin hävdade att han skulle ha bonuspoäng. Nu skulle han minsann skicka in sina åsikter till tävlingsledningen. Det vet vi ju alla vem tävlingsledningen är. Tydligen har de inte fattat sitt beslut än. Hur som helst. Ställningen, inför lördagens final, är 5 - 4 till mig. Nu återstår det bara att se hur finalreglerna kommer se ut.

Jag kan även berätta att Martin åkte på rejält med stryk i badmintonmatchen. 2 - 0 i set till mig. Gött att vinna. När jag, snyggt, slagit in matchbollen inträffade helgens höjdpunkt. Martin föll ner på knän och kastade sitt racket i ribbstolarna.

Zlatan måste läsa min blogg

Det blev som jag hoppades. Förbundskaptenerna svalde stoltheten och bad om ursäkt. Det var väl det som krävdes för att få på Zlatan den blå - gula tröjan igen. Därmed är våran färgstarkaste och bästa spelare tillbaka. Gött! Det är ju den typen av fotbollsspelare man älskar. De som lämnar avtryck både på - och utanför fotbollsplanen. Svenska fotbollsspelare har alltid varit tråkiga på det sättet. Tacka vet jag den nya generationen som vågar göra oväntade saker utanför planen. Det är ju med avundsjuka ögon man följt spelare från våra nordiska grannländer genom åren. Jag tänker främst på Erik Mykland, Preben Elkjaer Larsen och Jan Mölby. Vilka underbara karaktärer!

Sitter på skolan. Samtidigt som jag bloggar diskuterar jag och Martin månadens lag. Det är precis som det brukar vara, dagen efter våra laguttagningar. Prestige... Såg förresten filmen med samma namn för ett par dagar sedan. Magic. Helt ok film. Christian Bale är bra.

Skolan är igång efter en veckas lov. Denna veckan har vi haft foto. Det är inte min starkaste sida. Men en gör ju så gott en kan. Nästa vecka ska vi göra tidning. Förmodligen ska jag träffa Mr. David Wilson. Jag vill skriva om hur Ljungskile SK lockar till sig talanger. Om det är som jag tror. Att de får hit unga spelare mycket tack vare att David är agent för Aston Villa. Det kan bli intressant.
Förberedelserna inför vår reportageresa till Amsterdam är i full gång. Jag har gjort klart med mitt arbete. Det blir att åka till Groningen. Intervju med fotbollsproffset Rasmus Lindgren väntar där.

...På tal om prestige. I morgon är det dags för tävlingar igen. Först blir det en badmintonmatch mellan mig och Martin. Därefter ska vi se Manchester United - Liverpool. Vilket betyder Martins favoritlag mot mitt. Tanken är att vi även ska se Melodifestivalen tillsammans i morgon. Det vill säga om vi inte har slagit ihjäl varandra innan dess. Som ni kanske vet har vi ju en Melodifestival - tävling. Martin säger att ett nytt poängsystem är på väg att föras in i våran tävling.

Höll på att glömma. Det finns inga tigrar i Afrika. Vill man träffa tigern får man åka till Indien.

Snart börjar min, Martin och Jespers Allsvenska nedräkning. Vi ska försöka lista ut hur Allsvenskan slutar. Vi kommer lista ett lag varje dag, startar nedifrån, med det laget vi tror kommer sist.


Drömelvan februari

Peter Cech - Chelsea. Sedan målvakten, som mer liknar en boxare, kom tillbaka har han endast släppt in två mål på sex matcher.


Maicon - Inter. Imponerar mer och mer. Har visat upp en mycket hög nivå under februari. En underbart offensiv ytterback.

John Terry - Chelsea. Kom tillbaka, från sin skada, till ett otroligt svajigt försvar. Med Terry tillbaka är försvaret mycket stabilt igen. Inger trygghet för sina lagkamrater.

Philippe Mexes - Roma. En stor bidragande orsak till att Roma är tillbaka i toppen. Målskytt mot Reggina och raderade bort Juninho fullständigt i Champions League.

John Arne Riise - Liverpool. Norsken är bäst när det gäller. Efter mycket negativt snack var han med och avgjorde mot Barcelona. Även bra spel i ligan. "John Arne Riise, O A, I wanna know how you scored that goal"


David Beckham - Real Madrid. Inte fan trodde jag att Becks skulle skjuta in sig i min drömelva, någonsin. Men ack vad fel jag hade. Planens dominant mot Bayern Munchen. Visade att han inte är slut som fotbollsspelare. Nu känns det lite tråkigt att han flyttar till L.A. Det är ju bland de största fotbollsspelarna man vill se honom. Inte blande de största filmstjärnorna.

Phillip Cocu - PSV. Ännu en överraskning. Men vad bra han var mot Arsenal. En fruktansvärt klok spelare. Om PSV slår ut Arsenal är det mycket tack vare lagets hjärta.

Javier Zanetti - Inter. Har varit Inters bästa spelare i februari månad. När Zanetti är med förlorar inte Inter. Har varit i klubben i många år, vilket syns på inställningen när han spelar.

David Silva - Valencia. En av Valencias två bästa spelare. Imponerande spel mot Inter. Krönte sin insatts med ett drömmål. Snabb och teknisk som en ytter ska vara.


Craig Bellamy - Liverpool. Swing it Craig, swing it. Mediernas man inför mötet mot Barcelona på Nou Camp. Då menar jag inte några positiva artiklar. Snacka om svar på tal. Ett mål och en assist mot de regerande mästarna.

David Villa - Valencia. En underbar anfallare. Gjorde ett fantastiskt frisparksmål mot Inter. Han målade även mot Barcelona. Villa måste vara bra om Valencia ska gå vidare i Champions League.



Inte ens nära bänken

 

Magnus Hedman – Fjärde målvakt i Chelski är ”Viking”.


Thomas Nordahl – Ge oss Don Tomasso. Annars behöver vi inte Mr.Milanista


Andreas Granqvist - Vilken klubb var det han gick till? Hmm, någon?


Zlatan Ibrahimovic – Inte för hans spel, för han har varit bra. Utan för hans inställning till att representera sitt Sverige. Ställer inte Zlatan upp för sitt land nu, ja då kan vi glömma EM.